Ar ligoninei ir poliklinikai vadovaus tie patys vadovai?

vyr gydytojasGintarė MARTINAITIENĖ
 
Šakių rajono savivaldybės administracija paskelbė konkursus Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (Šakių PASPC) bei Šakių ligoninės vyriausiųjų gydytojų pareigoms užimti. Tad ar Rima Laukaitienė ir Algirdas Klimaitis ir po rotacijos liks dabartinėse pareigose?
 
Nuotr. Šakių ligoninės ir Šakių PASPC dabartiniai vadovai pagal galiojantį įstatymą iš užimamų pareigų turės būti atleisti nuo liepos 1 dienos, tačiau su kitais pretendentais gali varžytis konkurse dėl šių pareigų.
 
Pagal praėjusiais metais įsigaliojusį Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymą, visų sveikatos priežiūrų įstaigų vadovai, šias pareigas einantys ilgiau nei 10 metų, nuo liepos 1 dienos turi būti atleisti. Šakių PASPC Rima Laukaitienė vadovauja nuo 1997 metų, Algirdas Klimaitis Šakių ligoninės vyriausiojo gydytojo pareigas eina nuo 1991 metų. Tiesa, dabartiniai vadovai su kitais pretendentais gali varžytis konkurse dėl šių pareigų. Šakių rajono savivaldybės administracija, įgyvendindama įstatymo nuostatas, jau paskelbė konkursus šioms pareigoms užimti. Pretendentų dokumentai bus priimamai iki birželio 6 dienos, tačiau, kaip trečiadienį patikino administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis, kol kas negautas nė vienas prašymas.

Tikriausiai daugiausiai klausimų kyla paprastiems žmonėms, girdintiems vienokias ar kitokias įžvalgas, ar tiesiog išvydusiems skelbimą laikraštyje, kad skelbiamas toks konkursas. Vieni svarstė, kodėl braška šių vadovų kėdės ir kas galėtų juos pakeisti, kiti teiravosi, ar spauda nežino, kuo baigsis ši situacija.

Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas A. Klimaitis patikino, kad planuoja dalyvauti konkurse, tačiau kol kas per daug apie tai negalvoja „Esu susipažinęs su tvarka, žinau iki kada reikia pateikti dokumentus, tai dar nelabai turėjau laiko apie tai galvoti. Labai daug darbų“, - teigė ligoninės vadovas. Paklaustas, kaip jis vertina priimtą įstatymą dėl vadovų rotacijos, teigė, kad tai tiesiog įstatymas, kurį reikia vykdyti ir jo laikytis.
Panašiai kalbėjo ir R. Laukaitienė, tik ji kėlė retorinį klausimą, ką gero įstaigai gali duoti naujas vadovas per penkerius metus. „Manau tiek aš, tiek A. Klimaitis tvarkomės neblogai. Svarbiausia, kad būtų lėšų, būtų mokami atlyginimai, o tada ir vadovas geras. Tai, bent jau kol kas, tikrai užtikriname“, - teigė Šakių PASPC vyriausioji gydytoja. Ji tikino, kad dabartinis kolektyvas susistygavęs, visi vieni kitus žino, o naujas žmogus esą gali įnešti nemažai sumaišties. Tad, kaip ir Šakių ligoninės vadovas, ji taip pat dalyvaus konkurse.

Savivaldybės svetainėje skelbiama, kad pretendentų atrankos būdas – testas žodžiu (pokalbis). Su konkursus laimėjusiais vyriausiais gydytojais bus sudaromos terminuotos penkerių metų darbo sutartys. Tad laikas parodys, ar bus pasikeitimų rajone, ar ne.

Tikimasi, kad vyriausiųjų gydytojų rotacija įneš skaidrumo bei teigiamų pokyčių į šalies sveikatos priežiūros sistemą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.