Savaitė prabėgo kaip viena diena

projektas kriukaiBalandžio 7 – 11 dienomis Kriūkų mokykloje vyko  ketvirtasis Švietimo mainų paramos fondo Grundtvig programos mokymosi partnerystės projekto „Europos dimensija - suaugusiųjų mokymasis visą gyvenimą“ partnerių susitikimas. Pagrindinis projekto tikslas - dalintis suaugusiųjų švietimo ir mokymosi visą gyvenimą gerąja patirtimi tarp partnerių iš Italijos, Rumunijos, Vengrijos ir Lietuvos.
 
Nuotr. Projekto dalyvių iš Italijos, Rumunijos, Vengrijos ir Lietuvos įgytos kompetencijos, patobulinti kalbos įgūdžiai, geros emocijos ir įspūdžiai prisidės prie tolimesnių projekto veiklų įgyvendinimo.
 
Pasak Kriūkų mokyklos direktorės pavaduotojos ir projekto koordinatorės Daivos Naujokaitienės, visa susitikimo savaitė buvo pakankamai įtempta ir darbinga. Daugiašalio projekto koordinatorė iš Rumunijos Ramona Danila priminė projekto tikslus ir apžvelgė jau įvykdytas veiklas bei rezultatus, kiekviena komanda pristatė savo organizacijų stipriąsias puses, problemas ir jų sprendimo būdus.

Apibendrinus paaiškėjo, kad problemos labai panašios: tėvų motyvacijos stoka, emigracija, socialinė atskirtis, bedarbystė, socialinės rizikos grupės šeimų didėjimas ir pan. Šių problemų sprendimo būdai šiek tiek skiriasi pagal šalių vidaus ir švietimo politiką, tačiau visų tikslas vienas - įvairiais būdais padėti tėvams mokyti(is), motyvuoti įsitraukti į savo vaikų ateities planavimą, mokymąsi ir t.t.

Susitikimo metu buvo pristatyta Lietuvos švietimo sistema, suaugusiųjų mokymosi galimybės. Dienos darbus projekto dalyviai užbaigė Kauno Senamiesčio  vaikų dienos centre. Svečiams centro direktorė pristatė darbą ir veiklas ne tik su soc. rizikos šeimų vaikais, bet ir su jų tėvais, siekiant suteikti jiems socialinių įgūdžių bei galimybių įsitraukti į gyvenimą. Svečiai domėjosi centro funkcijomis, finansavimu, siekiamais rezultatais ir dalijosi savo šalių patirtimi.

Svečiai turėjo galimybę plačiau susipažinti su mūsų kraštu: apsilankė  Trakuose ir Vilniuje, paragavo lietuviškų patiekalų, susitiko su rajono savivaldybės meru Juozu Bertašiumi, kuris svečiams pristatė rajoną, švietimo situaciją, mokyklų bendradarbiavimą su kitomis šalimis. Svečiams buvo pristatytas Jaunimo kūrybos ir sporto centras, Zyplių dvaro ansamblis ir čia eksponuojamos parodos, nemažai dėmesio ir laiko skirta viešnagei Kriūkų mokykloje. Čia mokiniai svečius sutiko pagal senovinį paprotį - su lietuviška duona, pasveikino tradiciniu lietuvių šokiu „Kepurinė“, dainavo lietuvių liaudies dainas ir jų improvizacijas anglų kalba, aprodė mokyklą. Kriūkų bendruomenės centro ir tėvų atstovai pristatė bendras veiklas, bei vykdomus projektus, vakaronės metu vieni kitus mokė savo krašto dainų, šokių bei papročių.  

Paskutinę viešnagės dieną Kriūkų mokyklos komanda svečiams pristatė apibendrintą tyrimų medžiagą apie Lietuvos mokinių ir jų tėvų mokymosi motyvacijos kėlimo būdus ir kliuvinius.  Buvo vertinami partnerių tarpiniai rezultatai, derinami baigiamieji darbai, planuojamas paskutinis  susitikimas, kuris vyks Rumunijoje. Savaitė prabėgo kaip viena diena. Pažadai susitikti, kvietimai atvykti rodė, kad draugystė tik tvirtėja. Naujos pažintys, įgytos kompetencijos, patobulinti kalbos įgūdžiai, geros emocijos ir įspūdžiai prisidės prie tolimesnių projekto veiklų įgyvendinimo.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.