Mokykla be seksualinės prievartos ir išnaudojimo

Birželio 12 dieną Gelgaudiškio pagrindinėje mokykloje startavo prevencinė programa „Mokykla be seksualinės prievartos ir išnaudojimo“. Čia susirinkę VšĮ „Paramos vaikams centro“ projektų koordinatorė, psichologė Erna Petkutė, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro psichologė Kristina Ignatavičienė, socialinis pedagogas Rytis Šiautkulis supažindino mokyklos bendruomenę su programos tikslais, modeliu ir veiklomis.
 
Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras vykdo Europos socialinio fondo finansuojamą, valstybės planavimo projektą „Saugios aplinkos mokykloje kūrimas“,  kurio viena iš veiklų – naujų prevencinių programų rengimas ir išbandymas mokyklose. Vykdant šią veiklą 2013 metais buvo parengta seksualinės prievartos prieš vaikus ir seksualinio vaikų išnaudojimo prevencinė programa „Mokykla be seksualinės prievartos ir išnaudojimo“.

Šia programa siekiama suteikti mokyklos bendruomenei žinių apie seksualinės prievartos formas, rizikos ir apsauginius veiksnius, pasekmes, didinti mokyklos personalo kompetencijas vykdyti seksualinės prievartos prevenciją, mokyti vesti specialius užsiėmimus mokiniams kaip atpažinti seksualinės prievartos užuomazgas, kaip reaguoti ir kur kreiptis pagalbos, kaip išvengti galimų prievartos atvejų.

Prevencinės programos tikslinė grupė - mokiniai, jų tėvai, mokytojai, švietimo pagalbos specialistai ir kiti mokyklos bendruomenės nariai. Kaip informavo Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos vaiko gerovės komisijos pirmininkė Diana Baužaitė - Mikužienė, mokyklai naudinga dalyvauti seksualinės prievartos prieš vaikus ir seksualinio vaikų išnaudojimo prevencinės programos tobulinimo ir įgyvendinimo procese, nes mokyklos personalas bus išmokytas seksualinės prievartos prieš vaikus ir seksualinio vaikų išnaudojimo prevencijos bei padidės mokyklos personalo kompetencija atskleidžiant vaikų seksualinės prievartos ir išnaudojimo atvejus, o mokiniai dalyvaus saugumo įgūdžių ugdymo užsiėmimuose, įgis žinių ir įgūdžių kaip būti saugiems.

Gelgaudiškio pagrindinė mokykla - vienintelė ir pirmoji rajone įsitraukusi į šią programą ir penktoji tarp kitų Marijampolės apskrities švietimo įstaigų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.