„Varpo“ dramos studijai – dvidešimt penkeri

varpo drama2Asta GVILDIENĖ
 
Praėjusi savaitė Šakių „Varpo“ mokyklos dramos studijai ir visai bendruomenei buvo ypatinga. Keturias dienas čia vyko respublikinė vaikų ir jaunimo teatrų šventė „Scenos pavasaris“, kurios metu mokiniai turėjo galimybę stebėti ne tik šakiečių, bet ir svečių pasirodymus. Ją gegužės 2 – ąją vainikavo dramos studijos 25 – ojo jubiliejaus paminėjimas.
 
Nuotr. Gausiam Šakių „Varpo“ mokyklos dramos studijos visų laikų amžinųjų dramistų būriui scena tapo gerokai per ankšta.
 
Per dvidešimt penkerius metus „Varpo“ dramos studija, vadovaujama režisierės Vilijos Meškaitienės, pastatė ne vieną spektaklį, pelniusį apdovanojimus ne tik už įdomią scenografiją, geriausią režisūrą, bet ir ne vienas jų įvairiuose festivaliuose buvo pripažintas geriausiu, rodytas užsienyje. Visą dramos studijos kraitį sudaro 24 spektakliai, 19 poetinių kompozicijų ir tiek pat fotosesijų. Tad nuveikta iš tiesų labai daug.

Į šventę atvykę buvę studijos dramistai, draugai ir svečiai turėjo galimybę pamatyti ne tik ankstesnius spektaklius: antikinę dramą „Sapfo laiškas Faonui“, literatūrines kompozicijas „Jei. Tai“ pagal Gendručio Morkūno romaną „Vasara su Katšuniu“ ir „Donelaičio pamokos“ pagal Kristijono Donelaičio poemą „Metai“, bet ir“ spektaklio „Medėjos vaikai“ premjerą, pastatytą pagal Per Lysander ir Suzanne Osten dramą. Visuose spektakliuose vaidino Šakių „Varpo“ mokyklos ir „Žiburio“ gimnazijos moksleiviai.

Dvidešimt penkmečio proga buvo apdovanoti visų spektaklių geriausi aktoriai, prisiminti daugiausiai prie dramos studijos veiklos prisidėję žmonės. Rajono savivaldybės mero Juozo Bertašiaus Padėkos raštai įteikti dramos studijos įkūrėjai V. Meškaitienei, pagrindiniams pagalbininkams Vitui Daniliauskui, Stanislovui Grušiui ir Rūtai Marcinkevičiūtei, gražiausių dramos studijos akimirkų įamžintojui Vidui Venslovaičiui, administratoriui Alvydui Grinkevičiui,   scenografui Algimantui Vorevičiui, aktorių įvaizdžiu besirūpinančiai Audronei Vorevičienei, choreografei Laurai Saunorienei ir dramos studijos seniūnei Gerdai Bilskytei, kuri šventės metu šias svarbias pareigas perdavė kitai dramistei Mildai Antanaitytei.

Be abejo, buvo nepamiršti ir kiti prie dramos studijos veiklos prisidėję žmonės. Jiems įteiktos Švietimo ir sporto skyriaus Padėkos.  Iš jų rato būtų galima išskirti unikalųjį Šakių „Žiburio“ gimnazistą Leoną Rėčkų, sukūrusį muziką naujajam spektakliui „Medėjos vaikai“. Taip pat reikia paminėti, kad iš šių metų Lietuvos vaikų ir jaunimo mėgėjų teatrų šventės „Šimtakojis“ dramos studija grįžo ne su vienu, o dviem prizais. Spektaklis „Sapfo laiškas Faonui“ pateko tarp aštuonių geriausių ir tapo laureatu, todėl buvo apdovanotas „šimtakoju“, ir trečią kartą studijos gyvavimo istorijoje „šimtakojis“ įteiktas už vaidmenį - G. Bilskytė  apdovanota už įdomiai sukurtą Sapfo personažą. Tokius aukštus įvertinimus iki šiol buvo gavę tik Mindaugas Rauktys ir Jolita Petraitytė.

Šventę užbaigė visų laikų amžinųjų dramistų prisiminimų vakaras, kuriame prisistatė tėtis ir sūnus, sesuo ir sesuo, dėdė ir sūnėnas, šeimas sukūrę jauni žmonės, susipažinę dramos studijoje. Yra daug įvairiausių istorijų. Pirmųjų penkerių metų dramistai pasipuošė baltomis rožėmis, nes, kaip teigė V. Meškaitienė, tai buvo baltas popieriaus lapas, pradžių pradžia, ant kurio vėliau atsirado ir kitos spalvos. Antrasis periodas – geltona spalva. Pirmieji teatriniai pasiekimai kaip saulės spinduliai pradėjo skverbtis į dramos studijos veiklą. Tuo metu gimė ir režisierės dukra – didžiausias saulės spindulys. Be to, visi dramistai žino – V. Meškaitienė neabejinga geltonoms rožėms.

Trečiasis penkmetis – raudonasis periodas. Pastatyta daug spektaklių apie meilę – „Trys mylimos“, „Meilė, džiazas ir velnias“, „Auksinis kumeliukas“ ir t.t. Kitas laikotarpis – žaliasis. Tai įjungta žalia šviesa į užsienio teatrų festivalius – pirmą kartą dramos studija išvyko į Siciliją. Šiuo periodu buvo pastatyta ir parodyta ypač daug spektaklių. Paskutinysis periodas ne veltui buvo pavadintas rožiniu. Mat, pasak režisierės, jos dramos studijos abiturientės laiko save princesėmis, o jos mėgsta puoštis rožine spalva. Tiesa, kaip jau tapo tradicija, fotosesija šventė nesibaigė – visų laikų amžinieji dramistai iki pat ryto šėlo diskotekoje „Bang!“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.