Panoviuose nelieka darželio

vainius taryboje1
Panoviškis tarybos narys Bernardinas Petras Vainius nesutiko su išsakytais argumentais dėl darželio uždarymo ir teigė, kad darželis galėtų dirbti, nors ir neturi reikiamos kvalifikacijos žmogaus. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors ir nevieningai, visgi praėjusį penktadienį buvo priimtas sprendimas uždaryti Panovių ikimokyklinio ugdymo skyrių. Nors toks sprendimas ne visiems priimtinas, bet Švietimo įstaigų tinklo pertvarkos darbo grupės pirmininkas, vicemeras Darius Jakavičius ramina, kad tokių sąlygų rajone neturės nė viena įstaiga, be to, priduria, kad tokie sprendimai gimsta ne iš gero gyvenimo.

Sprendimo projekte nurodoma, kad vienas esminių dalykų, kodėl reikia imtis būtent skyriaus uždarymo, – su vaikais dirba kvalifikacinių reikalavimų neatitinkantis žmogus. Tokia situacija susiklostė po to, kai amžinybėn iškeliavo viena iš pedagogių, buvo dėtos pastangos, kuo ją pakeisti.

„Buvo rastas žmogus su aukštuoju išsilavinimu, bet neturintis kvalifikacijos, tikėtasi, kad persikvalifikuos, bet galiausiai pasirinko kitą kelią ir išėjo iš darbo“, – informavo vicemeras.

Jis teigė, kad Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos (Panovių darželis yra minėtos gimnazijos skyrius – red. past.) direktorius Romualdas Vadluga reaguoja ir į tėvų kreipimąsi, kad „dirbantis pensinio amžiaus žmogus nesupranta nei tėvų, nei vaikų poreikių“. Kaip minėta, neturi ir reikiamos kvalifikacijos, todėl, vicemero žodžiais, gal bendruomenė ir gali turėti vietą, kur prižiūrimi vaikai, tačiau tai tikrai negali būti ugdymo įstaiga, kur vaikai turėtų būti ugdomi, paruošiami mokyklai.

Pateiktais duomenimis, skyriuje yra 11 vaikų, iš kurių devyni ikimokyklinukai ir du priešmokyklinukai, kuriems pirmiausiai turi būti užtikrinamas visavertis ugdymas. Klausimas dėl skyriaus likimo aptartas ir Švietimo įstaigų tinklo pertvarkos darbo grupės pasitarime, kur bene vienbalsiai nuspręsta skyrių uždaryti. Anot vicemero, tai unikalus sprendimas, kokio iki šiol rajone nebuvo, mat vaikai bus perkelti į Kudirkos Naumiesčio ikimokyklinį skyrių „Linelis“ ir  kiekvieną dieną į jį bus ir nuvežami, ir iš jo parvežami (įprastai vaikų pristatymas į darželius yra tėvų rūpestis).

„Tai bus vienintelė tokia vieta rajone“, – sakė D. Jakavičius ir aiškino, kad vaikus lydės padėjėjos, sutikusios dirbti sumažintu darbo krūviu.

Iki sprendimo priėmimo buvo suorganizuotas ir susitikimas vietoje, vicemero žodžiais, prieštaravimų iš tėvų nesulaukta, kaip tik viena iš mamų pasidžiaugė, kad vaikai darželį turės galimybę lankyti ir vasarą – to Panoviuose nebuvo.

„Sprendimai vidury mokslo metų uždaryti skyrių šiaip sau negimsta, jie gimsta dėl priežasčių“, – aiškino vicemeras, su kuriuo sutiko ir meras Edgaras Pilypaitis, pasidžiaugęs, kad darželyje Kudirkos Naumiestyje yra vietų ugdymo įstaigą Panoviuose lankiusiems vaikams.

Visgi kitokią nuomonę turėjo panoviškis tarybos narys Bernardinas Petras Vainius, buvęs Vinco Kudirkos gimnazijos direktoriaus pavaduotojas. Jis argumentavo, kad niekaip kitaip, „tik raudona spalva“ jis tegali balsuoti, nes jau 42-ejus metus gyvena vietinių kaimo žmonių rūpesčiais, stengiasi jiems padėti ir žiūrėti į akis, tad sprendimas balsuoti už vietinio darželio uždarymą jam visiškai nepriimtinas. Be to, tarybos narys teigė, kad apie vaikų lankomumą pateikta informacija yra neteisinga, esą vaikų lanko daugiau, nei nurodoma, pertekliniais vadino pedagogams keliamus reikalavimus ir teigė, kad kol gimnazijos direktorius suras tuos perteklinius reikalavimus atitinkantį žmogų, įstaiga dirbti gali.

Tačiau dauguma tarybos narių turėjo kitokią nuomonę – 16 balsavus už, penkiems susilaikius ir vienam balsavus prieš, pritarta Panovių ikimokyklinio skyriaus uždarymui nuo gruodžio 31 d., nors į Kudirkos Naumiestį vaikus viliamasi pradėti vežioti jau anksčiau, galbūt nuo gruodžio 1 d.

Tad didžiuliame pastate, kurio bendras plotas didesnis nei 600 kv. m, dar lieka medicinos punktas, tačiau ir dėl jo uždarymo savivaldybei pateiktas prašymas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.