Vienur numatoma steigti papildomas grupes, kitur – užverti tuščias klases

vadluga viliusiene
Iš Švietimo įstaigų tinklo pertvarkos grupės susirinkimo Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktorius Romualdas Vadluga bei Šakių lopšelio-darželio direktorė Lina Viliūšienė išvyko pakiliomis nuotaikomis – darbo grupė palaimino tiek L. Viliūšienės sprendimą darželiui suteikti naująjį pavadinimą, tiek R. Vadlugos siūlomas pertvarkas ikimokyklinio ugdymo skyriuje „Linelis“. D. Pavalkio nuotr.


Ketvirtadienį susirinkusi Švietimo įstaigų tinklo pertvarkos grupė apsvarstė tris rajono ugdymo įstaigas palietusius klausimus, dėl kurių galutinį žodį tars rajono savivaldybės taryba. Nors susitikimo pradžioje vicemeras bei darbo grupės pirmininkas Darius Jakavičius pasidžiaugė, jog pagaliau darbo grupėje svarstymai suksis ne apie skausmingas temas, ir išties, daug dėmesio buvo skirta Šakių vaikų lopšelio-darželio pavadinimui bei Kudirkos Naumiesčio darželyje numatomoms pozityvioms
pertvarkoms, tačiau nemalonių klausimų išvengti nepavyko – šį kartą jų kilo dėl Šakių „Varpo“ mokyklos Slavikų pradinio ugdymo skyriaus.
 
Taškus dėl pavadinimo sudėlios bendruomenė

Iki vasario 1 d. siūlyti naująjį pavadinimą Šakių lopšeliui-darželiui buvo kviečiami ne tik įstaigos bendruomenės nariai, bet ir visi rajono gyventojai. Darželio direktorė Lina Viliūšienė džiaugėsi, jog idėjų buvo sulaukta stulbinančiai daug, o kuria iš jų bus pakrikštytas darželis, anot vadovės, pirmadienį nuspręs bendruomenė. Vis tik susitikimo metu netrūko pasvarstymų, ar įstaiga turėtų išlikti lopšeliu-darželiu, ar, atsižvelgiant į Švietimo įstatymą, persivadinti į ikimokyklinio ugdymo mokyklą.

„Nedraudžia mums taisyklės nei ikimokyklinio ugdymo mokykla, nei lopšeliu-darželiu, nei iš viso tik mokykla vadintis. Tik yra toks niuansas, kad jei ikimokyklinio ugdymo mokykla vadinsimės, tai gali kilti klausimas, kur priešmokyklinis ugdymas, nors tai lyg ir savaime suprantama. <...> Ar tai bus ikimokyklinio ugdymo mokykla, ar lopšelis-darželis, nuspręsime atsižvelgdami į naująjį pavadinimą, skambesį, bet norime, kad galutinis variantas būtų kuo trumpesnis“, – kalbėjo L. Viliūšienė.

Moteris pabrėžė, jog naujasis pavadinimas suteiks ne tik galimybę kurti savo simboliką, bet ir taps savotiška jungtimi, vienijančia buvusius „Klevelio“ bei „Berželio“  darželius.

„Labai svarbus mikroklimatas. Kai turėsime vardą, turėsime ir vardadienį, galėsime pasidaryti apjungiantį renginį. Kol kas tradicijos buvusių įstaigų šiek tiek išsiskiria, pavyzdžiui, Rugsėjo pirmosios šventę vieni vienaip, kiti kitaip įpratę švęsti“, – tikino direktorė.

Tiesa, mero patarėja Violeta Simonavičienė atkreipė dėmesį, kad nors į vieną įstaigą sujungti darželiai ir turės bendrą vardą, tačiau jų lokacijos skirtingos, tad teiravosi, ar tėvams suteikiama galimybė pasirinkti sau patogesnę. L. Viliūšienės teigimu, į norus tikrai stengiamasi atsižvelgti – registracijos žurnale yra eilutė, kurioje galima nurodyti pageidaujamą grupę. Be to, tikėtina, jog kitais metais vaikučius iki dvejų metų auginantiems tėvams pasirinkimas tik išaugs, mat dabar tokio amžiaus vaikus ugdančios grupės veikia tik buvusiame „Klevelyje“, tačiau, pasak direktorės, rudenį grupę planuojama įsteigti ir buvusiame „Berželyje“.

L. Viliūšienė džiaugiasi, jog į darželį telpa visi norintieji, laisvų vietų netrūksta, tad tėvams netenka sukti galvų, kur palikti savo atžalas. Vis tik, kaip pastebėjo moteris, ši tendencija turi ir ne tokią pozityvią pusę.

„Atsižvelgus į gimstamumą, matome, kad tų laisvų vietų daugės. Šiais metais išleisime 94 priešmokyklinukus, o nuo rugsėjo tik apie 77 priešmokyklinukus turėsime. Be to, jaučiame dar vieną labai ženklią tendenciją – ypatingai daugėja vaikų su specialiaisiais poreikiais“, –  susirūpinimą išreiškė L. Viliūšienė.

Geros žinios mažųjų naumiestiečių tėvams

Darbo grupės pritarimo sulaukė Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktoriaus Romualdo Vadlugos prašymas iš ikimokyklinio ugdymo skyriaus „Linelis“ pastato į gimnaziją atkelti priešmokyklinę grupę, o likusią laisvą erdvę skirti naujai darželinukų grupei.  

„Atsiranda tėvelių, pageidaujančių leisti vaikučius į darželį, šiai dienai yra septyni norintys.  Jaunos mamos grįžta į Kudirkos Naumiestį gyventi ir neturi kur dėti vaiko, jei jis mažesnis nei dvejų metų.  Taip gimė idėja, kad reikėtų iškelti priešmokyklinukus į gimnazijos pastatą ir atidaryti naują grupę, priimtume  ir  vaikučius iki dvejų metų. Rugsėjo 1 d. iš viso turėtume apie 60 ugdytinių – grupės sumažėtų, ugdymo procesas pagerėtų“, – teigė R. Vadluga, pridurdamas, jog įgyvendinant šį planą prireiktų dviejų naujų darbuotojų – auklėtojos ir jos padėjėjos.

Nors naujosios darželio grupės reikalingumu nesuabejojo nė vienas darbo grupės narys, tačiau vicemeras D. Jakavičius susirūpino, ar įvykdžius pertvarką neatsitiks taip, jog į gimnaziją atkraustytiems priešmokyklinukams namo teks keliauti ne vakare, o iš karto po pietų –  R. Vadluga patikino, jog vaikai bus prižiūrimi kaip įprasta, visą dieną.

Pradinio ugdymo skyriuje – nė vieno pradinuko

Darbo grupės susitikime dalyvauti negalėjusio Šakių „Varpo“ mokyklos direktoriaus Mindaugo Venckūno prašymu Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius  švietimo įstaigų pertvarkos grupės narius supažindino su Slavikų pradinio ugdymo skyriaus realijomis.

„Nors nuostatose dar yra pavadinimas pradinio ugdymo skyrius, tačiau šiais mokslo metais pradinukų ten nėra. Mokyklos direktorius, atsižvelgdamas į ikimokyklinio amžiaus vaikų skaičių, patvirtino, jog pradinio ugdymo ten vykdyti nebebus įmanoma. Komisijai reikėtų apsispręsti dėl pavadinimo keitimo ir struktūros pertvarkos. Turėtų likti tik ikimokyklinio ugdymo skyriumi“, – kalbėjo G. Demenius.

Švietimo įstaigų tinklo pertvarkos grupė tokį siūlymą palaikė, nes, kaip buvo pastebėta, skaičiai kalba patys už save – šiuo metu Slavikų pradinio ugdymo skyrių gausiausiai lanko trimečiai, tačiau ir šių vos septyni, tad ateityje sukomplektuoti pirmokų klasę nėra jokių perspektyvų, mat tam reikalingi bent aštuoni mokiniai.

Agnė Kereišiūtė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.