Atrankinį „Ekoidėjos“ konkursą laimėjo naumiestietės

eko idejosSpalio 23 dieną Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje vyko nacionalinio moksleivių aplinkosauginio konkurso „Ekomokykla“ atrankinis renginys. Jame susirungė Lukšių Vinco Grybo ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijų moksleivių komandos. Jos pristatė savo ekoidėjas ir išbandė jėgas „Protų mūšyje“ ekologiniais klausimais.
 
Nuotr. Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos moksleivių ekoidėja „Dažymas augalais“ nurungė lukšiečių sukneles, sukurtas iš įvairiausių atliekų.
 
Socialinių mokslų kolegija (SMK) ir VšĮ „Problemų sprendimo centras“ nuo rugsėjo mėnesio Lietuvos mokyklas kvietė jungtis į ekomokyklų tinklą ir, įgyvendinant geriausias ekoidėjas, dalyvaujant aplinkosauginėse akcijose, padėsiančiose gilinti ekologines žinias, laimėti puikius prizus. Ekodeklaraciją pasirašė visos keturios mūsų rajono gimazijos, o geriausios ekoidėjos konkurse susirungė Lukšių Vinco Grybo ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijų moksleivių komandos.

Į atrankinį renginį Lukšiuose atvyko VšĮ „Problemų sprendimo centras“ direktorė Lijana Kanarskienė, kuri pristatė projekto „Ekomokykla“ tikslus ir uždavinius, pabrėždama, kodėl šiandien labai svarbu ugdyti atsakingą jaunosios kartos požiūrį į gamtos išteklių saugojimą ir aktyvų įsitraukimą į aplinkosaugos problemas, kodėl mokyklos, siekiančios savo veikloje diegti aplinkai draugiško elgesio principus, kviečiamos pasirašyti Ekodeklaraciją ir prisidėti prie gamtai draugiško ir atsakingo elgesio mokyklų tinklo.
Konkurso metu Lukšių gimnazistės parodė įdomią ir originalią idėją – pačių sukurtas sukneles iš atliekų, kuriose dominuoja kartonas, laikraščiai bei kitos greitai yrančios medžiagos. Kudirkos Naumiesčio gimnazijos moksleivės papasakojo apie natūralias spalvas, išgaunamas iš augalinių medžiagų. Šias ekoidėjas vertinusi kompetetinga komisija, susidedanti iš projekto organizatorių ir aplinkosaugos specialistų, nusprendė nugalėtoja paskelbti Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos moksleivių komandą.

Ji kartu su dar 20 geriausių ekoidėjas pristačiusių komandų lapkričio 29 dieną dalyvaus baigiamajame renginyje Europos parke. Konkursą laimėjusios komandos nariai gaus po dviratį. Kitų vietų laimėtojai taip pat neliks nuskriausti – jie bus apdovanoti projekto rėmėjų įsteigtais prizais: „Neregėta Lietuva“ albumais, loginiais žaidimais, kvietimais apsilankyti „ONE“ ir „KAR KAR“ pramogų parkuose, ekskursijomis dviračiais po Vilnių, įvairiomis leidyklų „Tyto alba“ ir „Lututė“ knygomis bei kitais įspūdingais prizais.

Renginio pabaigoje projekto organizatoriai pakvietė moksleivius išbandyti jėgas ekologinių žinių „Protų mūšyje“, kuriame dalyvavo net šešios moksleivių komandos. Daugiausiai taškų surinko ir viena kitai nenusileido „Epušė“ ir „Ekomadistės“. Renginio dalyviai buvo apdovanoti asmeninėmis dovanėlėmis bei brošiūrėlėmis, kuriose pateikta daug naudingos informacijos apie gamtos išteklių tausojimo svarbą bei antrinį atliekų panaudojimą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.