Pasieniečių akiratyje – vis platesnis nusikaltimų spektras

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinėje sausio 23 dieną įvyko Pagėgių rinktinės 2014 metų veiklos aptarimas.
 
Pagėgių rinktinei iš viso priklauso septynios užkardos,- Kudirkos Naumiesčio, Šilgalių, Rociškių, Viešvilės, Bardinų, Plaškių bei Vileikių.

 Pagėgių rinktinės vadas pulkininkas Rimantas Timinskis pristatė Pagėgių rinktinės veiklą praėjusiais metais, apžvelgė situaciją prie Lietuvos - Rusijos išorės sienos. Susirinkimo metu buvo pateikta išsami statistika ir pasieniečių veiklos analizė. Saugant valstybės sieną su Rusijos Federacija, per 2014 metus buvo užfiksuoti 9 valstybės sienos pažeidimo atvejai ir sulaikyta 12 valstybės sienos pažeidėjų. Iš 9 minėtų atvejų pasitaikė 4 atvejai, kai valstybės siena buvo pažeista dėl neatsargumo (t. y., kai žvejai ar poilsiautojai neapdairiai pateko į Rusijos teritoriją). Visais atvejais dėl valstybės sienos pažeidimų pavyko sulaikyti valstybės sienos pažeidėjus.
 
Teismui perduotos rezonansinės bylos

Gerėjant situacijai Pagėgių rinktinės saugomame ruože, mažėja ir pradėtų ikiteisminių tyrimų.  Pagėgių rinktinėje per 2014 metus pradėtos 56  ikiteisminio tyrimo bylos. Per 2014 metus užbaigta ir perduota į teismą 50  baudžiamųjų bylų, kuriose yra 36 kaltinamieji. Nuo bendro pradėtų ikiteisminių tyrimų skaičiaus rinktinėje vis dažniau ikiteisminiai tyrimai pradedami pagal kitus baudžiamojo kodekso straipsnius, kurie nėra susiję su akcizinėmis prekėmis ir jų apyvarta. Praėjusiais metais Pagėgių rinktinės Ikiteisminio tyrimo skyriaus pareigūnams sėkmingai pavyko perduoti teismui dvi rezonansines bylas, pradėtas dar 2013 metais. Lietuvos Respublikos teritorijos gilumoje buvo sulaikyta 5600 kg tabako, beveik 68000 pakelių falsifikuotų cigarečių, cigarečių gamybos įrenginiai, kanapių auginimo įranga, narkotinės medžiagos, 16 asmenų, o kitoje byloje - 345490 pakelių cigarečių bei 14 asmenų. Sulaikytų prekių vertė siekia beveik 4,5 mln. litų. Pastebima tendencija, kad 95 proc. cigarečių sulaikomos su baltarusiškomis banderolėmis, antroje vietoje - cigaretės be banderolių, atgabentos iš „Duty free“ parduotuvių, o tik mažoji dalis cigarečių yra su rusiškomis banderolėmis.
 
Klastojami dokumentai, vagiami varikliai

 2014 metais labai padidėjo dokumentų klastočių. Pasitaikė atvejų, kai suklastoti dokumentai buvo aptikti ne tik pasienio kontrolės punktuose, bet ir užkardose išduodant leidimus į valstybės sienos apsaugos zoną. Pagėgių rinktinės pareigūnams teko paimti kaip vogtus 8 vandens transporto priemonių variklius, 2 vandens laivus, 1 motociklą, 365 pakuotes įvairių vaistinių preparatų. Sulaikyta apie   596,99 g narkotinių medžiagų, t. y., 50 g marihuanos, 31 g amfetamino, 496,71 g sintetinio kanabinoido, 19,28 gr. kokaino, taip pat vienas revolveris, 50 vnt. 9 mm šovinių. Sulaikyta 5000 litrų nelegaliai prekiaujamo dyzelinio kuro kartu su visa nelegalia pilstymo įranga.
 
Nusikaltėliai naudojasi ir nepilotuojamais lėktuvėliais

Per praėjusius metus buvo sulaikyti 379 pasienio teisinio režimo pažeidėjai, 153 pasienio kontrolės punktų, kelių eismo taisyklių   ir  aplinkos apsaugos pažeidėjų. Pagėgių rinktinės ruože pareigūnai nustatė naujus rizikos profilius -  nepilotuojamas lėktuvėlius.  Pasieniečiai konstatavo, kad kontrabandininkai nuolat tobulėja. Jei 2013 metais rinktinės ruože sulaikytas lėktuvėlis buvo su baterijomis ir galėjo gabenti tik apie 200 pakelių cigarečių, tai Rusijos Federacijoje sulaikytas lėktuvėlis jau buvo su benzininiu varikliu galėjo pakilti į 2 km aukštį, gabenti apie 15 kg svorio krovinį ir jį numesti net ne pasienio ruože. Šio lėktuvėlio negali pastebėti net radarai. Kratų metu  lėktuvėlio gamintojo namuose pasieniečiai  aptiko ir dar modernesnės įrangos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.