Šakių policiją užtemdė dvigubos žmogžudystės šešėlis

namasGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Prabėgus bemaž pusmečiui, Kudirkos Naumiesčio gyventojus sukrėtė dar viena - šįkart dviguba žmogžudystė. Praėjusį šeštadienį, apie pusę pirmos nakties, per išgertuves kilusio buitinio konflikto metu vyriškis mirtinai kirviu sužalojo dvi moteris. Dėl įvykio detaliam aplinkybių ištyrimui Marijampolės apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas tarnybinis patikrinimas.
 
Nuotr. Šiame name šeštadienio naktį įtūžęs girtas vyras mirtinai kirviu sužalojo savo sugyventinę ir kaimynę.   
 
Įtūžį išliejo kirvio mostais
 
Kudirkos Naumiestyje, Vytauto gatvėje, esančiame aštuonių butų socialinės paskirties name 70-metė Anelė R. apsigyveno prieš dvejus metus.

Pasak Kudirkos Naumiesčio seniūno Alfredo Vinco Puidos, moteris, peržiemojusi vieną žiemą, vėl grįžo į Kidulius, kur  kurį laiką gyveno pas sugyventinį. Tik prieš artėjančią žiemą vėl į Kudirkos Naumiestį moteris atsikraustė su ne kartą teistu, dešimčia metų jaunesniu sugyventiniu Albinu Š. Seniūnijai žinomų, kaip mėgstančių išgirti asmenų bendras gyvenimas praėjusio šeštadienio vidurnaktį baigėsi tragiškai. Po pensijos gavimo, šeštadienio išvakarėse minėtoji pora ir tame pačiame name gyvenusi Marytė D. (gim. 1959 m.) draugiškai lenkę taurelę dėl nežinomų priežasčių susipyko. Vyriškis moteris ėmėsi auklėti smurtu.

Šeštadienio vidurnaktį prie minėtojo namo durų lauke buvo rastas kaimynės Marytės D. kūnas su kirstinėmis žaizdomis galvoje. Namo priebutyje taip pat su kirstinėmis žaizdomis galvoje ir kakle rastas Anelės R. kūnas. Įtariamasis neblaivus Albinas Š. (gim. 1953 m.) uždarytas į areštinę. Pasak seniūno, dar iki nelaimės girtaujančius asmenis teko tramdyti ketvirtadienį.

Naumiestiečiai - nesaugūs

Pastaraisiais metais Kudirkos Naumiestis garsėja šiurpiais nusikaltimais. Pasak vietos seniūno, gyventojai nesijaučia saugūs. Vakar rinkosi bendruomenės taryba  miesto kriminogeninei padėčiai aptarti bei sprendė, ką toliau daryti.

Po šio įvykio labiausiai naumiestiečius papiktino policijos abejingumas, kai buvo pranešta apie triukšmą kaimynystėje, bet policija nesureagavo. Dėl įvykių Kudirkos Naumiestyje sekmadienį Policijos departamentas išplatino pasiaiškinimą.  
 
Pradėtas tarnybinis patikrinimas

Kovo 15 dieną, 22.56 val., Šakių rajono policijos komisariato budėtojas gavo telefoninį pranešimą apie Kudirkos Naumiestyje, Vytauto gatvės daugiabučiame name vykstantį triukšmą. Skambinusi moteris skundėsi jog kaimynai, gavę socialines išmokas, girtauja ir iš jų buto sklindantis triukšmas trukdo miegoti mažamečiam vaikui. Šį pranešimą budėtojas priskyrė C kategorijai ir paaiškino, kad turimos negausios policijos pajėgos išvykę reaguoti į kitus įvykius, todėl informavo, kad įvertinti situaciją bus paprašyta atvykti VSAT Kudirkos Naumiesčio užkardos pareigūnų. Pasieniečiai patikino, jog pagal galimybes, atlikę savo tiesiogines tarnybos funkcijas, nuvažiuos į iškvietimą. Tuo metu turimos Šakių rajono policijos komisariato pajėgos buvo išvykę į eismo įvykį, kurio metu buvo susidūrę du automobiliai ir sužeisti jais važiavę žmonės. Įvykio nelinkęs komentuoti Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis patikino, kad tąkart komisariate budėjo  penki pareigūnai. Būtent todėl ir nebuvo nuvykta į Kudirkos Naumiestį. Tai, kad į konflikto vietą nenuvyko pasieniečiai,  pasak M. Akelaičio, yra tiesiog atsitiktinumas, kadangi jie turi savo tiesiogines pareigas.     

Policija reiškia nuoširdžią užuojautą žuvusiųjų artimiesiems. Detaliam aplinkybių ištyrimui, Marijampolės apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas tarnybinis patikrinimas.
 
Policijos finansavimas – grėsmė žmonių saugumui

Policijos departamentas dar kartą atkreipia visuomenės ir politikų dėmesį, kad pareigūnų trūkumas pradeda kelti grėsmę žmonių saugumui ir, trūkstant patrulių, ne visuomet sugebama operatyviai reaguoti į visus gaunamus iškvietimus. Policijos departamentas daugybę kartų kreipėsi į įvairius politikus, siūlė sprendimų būdus, tačiau į tai nebuvo atsižvelgta.

Pripažįstama, jog dienomis, kai išmokamos įvairios socialinės išmokos, kelis kartus  daugėja iškvietimų dėl girtų asmenų daromų nusikaltimų ar teisės pažeidimų. Net sustiprinus patrulių pajėgas operatyviai reaguoti į juos tampa sudėtinga, įvykio vietose neblaivūs asmenys nuolat priešinasi pareigūnams.

Atsižvelgiant į drastiškai mažinamą biudžetą, policija negali operatyviai reaguoti į visus gaunamus pranešimus, todėl priversta visus įvykius skirstyti į A, B, ir C reagavimo kategorijas. Į A ir B kategorijos pranešimus (apie labai sunkaus, sunkaus ar apysunkio nusikaltimo padarymą, apie gresiantį pavojų nukentėjusiojo gyvybei, sveikatai ar didelės vertės turtui) reaguojama nedelsiant, tuo tarpu į C kategorijos pranešimus (apie nesunkaus nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo padarymą) reaguojama atsižvelgiant į turimas pajėgas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.