Akistata su tvarkos sergėtojais dar ilgai išliks atminty

kasiulaitisGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Praėjusią savaitę Šakių rajono policijos komisariate vykusio susitikimo metu išsakyta nuomonė: „Užteks „varyti“ ant policijos“ grupelės tvarkos sergėtojų buvo sutikta plojimais. Deja, gyvenimas parodė, kad geru žodžiu minėti policijos darbą vis dar sudėtinga. Tai patvirtino ir savo kailiu nemalonią akistatą su policininkais patyręs privačios spaudos platinimo tarnybos vadovas Vitas Kasiulaitis. Vyriškis nebijo drąsiai pasakyti, jog rajone tvarką sergėja uniformuoti banditai.
 
Nuotr. Šalia Šakių laidotuvių namų esančio namo kieme V. Kasiulaitį dėl nežinomų priežasčių sulaikė jam neprisistatę policijos pareigūnai, kurie nesilaikė elementarios kultūros.
 
Kovo 19-osios ankstyvą rytą Šakiuose patruliavęs policijos pareigūnų ekipažas susidomėjo po miestą važinėjančiu tamsintais langais mėlynu autobusiuku. Jį, kaip ir kiekvieną ankstyvą rytą, vairavo privačios spaudos platinimo tarnybos vadovas V. Kasiulaitis. Bėda tame, kad policijos pareigūnų atliktas patikrinimas nebuvo pats maloniausias. Po patirtų išgyvenimų šakietis sunkiai beatsigauna ir iki šiol.

Stok, kur tu bėgi...

Antradienio ryte, apie 5.20 val., V. Kasiulaitis, važiuodamas Kauno gatve miesto link, sutiko priešais važiavusį policijos patrulių ekipažą. Tąkart jis net nepagalvojo, kad įprastas darbas – spaudos išvežiojimas užsakovams baigsis viename iš L. Giros gatvėje esančių privačių namų kiemų. „Įsuku į kiemą, užsidegu šviesą ir nešu laikraštį. O iš tamsos išneria policininkas, šaukdamas: „Stok, kur tu bėgi, kur tu bėgi?“. Tik antrankiai sutarškėjo, rankas užlaužė“,- apie privataus namo kieme patirtą šoką pasakojo spaudos platintojas. Lyg tyčia V. Kasiulaičiui iš rankų iškritusio laikraščio siekimas pakelti nuo žemės pareigūnų buvo suprastas, kaip mėginimas pasipriešinti policijai. Neva besipriešinantį šakietį suimti netrukus atbėgo ir antrasis pareigūnas.

„Aš aiškinu, kad nešioju laikraščius. Pasiteiravau, gal ką sumaišė. Pareigūnai tik atsakė: „Aš tau sumaišysiu. Kokie dar gali būti laikraščiai vidurnaktį““, - akibrokšto aplinkybes dėstė V. Kasiulaitis, pridurdamas, jog pareigūnus domino, kodėl jis naktimis važinėja po kiemus.

Nustebino pareigūnų kultūra

Maža to, pareigūnai vyriškiui grasino skirti 1200 litų baudą už be leidimo išlipimą iš transporto priemonės. „Tai aš jiems sakau, kad švyturėlių nebuvo įjungta. Sustojau tik laikraštį įmesti“, - pasakojo V. Kasiulaitis. Tuo pačiu pareigūnų pasiteiravus, kodėl be švyturėlių buvo stabdoma jo transporto priemonė, šie atrėžė, jog ne jo reikalas. Mat Kelių eismo taisyklės rašomos jam, bet ne policijai. Pareigūnai, patikrinę blaivumą, dokumentus ir neturėję daugiau prie ko prikibti, V. Kasiulaitį paleido prigrasinę niekam nusiskųsti.

Tačiau šakietis nėra iš tų, kuris tylėtų. „Jie elgėsi kaip banditai. Nebijau to žodžio pasakyti – uniformuoti banditai. Tegul žmonės žino, kad tokie dalykai vyksta“, - piktinosi šakietis. Jau 43-ejus metus automobilį vairuojantis ir aštuonerius mieste šakiečiams spaudą pristatantis V. Kasiulaitis sakė pirmą kartą gyvenime patyrė tokį nemalonų susidūrimą su policija.

Nubausti be formalumų - neįmanoma

Apie nederamą pareigūnų elgesį vyriškis informavo ir dabartinį Šakių rajono policijos komisariato viršininką Mindaugą Akelaitį, kuris atsiprašė už pareigūnų netaktą. „V. Kasiulaitis buvo atėjęs pas mane. Aš jam pasakiau, kad jis tuo klausimu gali kreiptis tiek į apskrities komisariato viršininką, tiek į prokuratūrą. Jam visa tai buvo paaiškinta, bet pas mane kabinete jis nieko nerašė ir išėjo“, - kalbėjo M. Akelaitis.

Viršininkas patikino, kad dėl dviejų pareigūnų, kurių vienas komisariate dirba tik dvi savaites, kitas - kelerius metus, elgesio buvo aiškintasi. Tad dėl kokių priežasčių su piliečiu buvo taip pasielgta? „Šito negalėčiau pakomentuoti. Todėl, kad pareigūnų veiksmus būtų galima įvertinti tik tarnybinio patikrinimo ar kito patikrinimo metu. Jeigu dabar vertinčiau – tai būtų tik mano subjektyvi nuomonė“, - tikino M. Akelaitis.
Viršininkas neslėpė, jog nusiskundimų dėl nederamo pareigūnų elgesio tikrai pasitaiko. Įrodžius policininko nepagarbų elgesį su gyventoju, pareigūnui taikomos drausminio pobūdžio nuobaudos. Atskirais atvejais skiriamos ir tarnybinės nuobaudos. Dėl šios istorijos formalių priemonių būtų galima imtis tik po nukentėjusio piliečio raštiško kreipimosi, kuriame raštu būtų išdėstytos įvykio aplinkybės. „Mano pozicija paprasta. Jeigu žmogus faktus išdėstys raštu, o ne tik taip, kad aš noriu informuoti, jog yra taip arba anaip, bus atliktas tyrimas. Tuo pagrindu klausimas bus sprendžiamas toliau“,- kalbėjo M. Akelaitis.   

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.