Moderni renovacija padeda daugiau sutaupyti

seminarasRita PLAUŠINAITYTĖ
 
Balandžio 28 d. Šakių kultūros centre UAB „Šakių komunalinis ūkis“ surengė konsultacinį seminarą daugiabučių namų gyventojams, verslininkams bei pastatų priežiūrą ir eksploatavimą vykdančių institucijų atstovams. Seminaro tikslas – šviesti visuomenę apie daugiabučių namų renovavimo galimybes, pristatyti moderniausias technologijas bei skleisti teigiamą informaciją apie renovacijos naudą.
 
Nuotr. „Šakių komunalinio ūkio“ inžinierius Giedrius Pulokas (kairėje) susirinkusiesiems demonstravo akivaizdų skirtumą tarp naujai renovuotų ir dar laukiančių renovacijos namų.  
 
Seminaro metu buvo pristatytos naujienos ir galimi sprendimai, susiję su pastatų modernizavomo būdais, pastatų priežiūra, pastatų centralizuotų šildymo sistemų pertvarkymu, atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimu bei technologijų įvairove, geriamojo vandens gerinimo būdus, pastatų fasadų šiltinimo sprendiniais. Į seminarą atvyko daug lektorių ir ekspertų, kurie norėdami parodyti naujausias technologijas gyventojams, kaip galima naujai renovuojant namus sutaupyti elektos energijos, sumažinti šildymo kaštus ir kitas išlaidas atsivežė demonstracinius stendus.
 
Moderni renovacija taupo sąskaitas

Apie daugiabučių namų renovacijos istoriją, nuo ko ji prasidėjo ir kaip lig šiol vystoma, kalbėjo Lietuvos butų ūkio asociacijos prezidentė Vladzė Prunskienė. Anot jos, nors daugiabučių renovacijos procesas tęsiasi jau ne vienerius metus, tačiau visuomenė dar kartais abejoja jo nauda, nors šis reiškinys yra neišvengiamas Lietuvoje, mat kai kurie daugiabučiai namai statyti prieš 40 ir daugiau metų. Tam, kad gyventojams būtų aiškiau, kaip vyksta šis procesas ir iš ko jis susideda, asociacijos vadovė pristatė konkrečius pavyzdžius, kaip renovacija vyksta jos kuruojamame mieste – Druskininkuose, bei kokia yra šio proceso istorija. V. Prunskienė pateikė konkrečius skaičius, kiek šilumos energijos galima sutaupyti naujai renovuotame bute bei parodė filmuotą vaizdo medžiagą, kurioje Druskininkų renovuotų namų gyventojai pasakojo apie šio proceso naudą. Druskininkiečių negąsdina sąskaitos už šildymą, anot jų, jie dabar moka mažiau už šildymą bei paskolą už renovaciją kartu sudėjus, nei anksčiau mokėdavo šildymo sezono metu.

Apie pastatų renovavimo naudą ir energijos kaštų taupymą kalbėjo energinio naudingumo ekspertė, daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) investicinių planų rengėja Aušra Jarmoškienė. Ekspertė aiškino susirinkusiesiems, jog nusprendus renovuoti namą, reikia pasirinkti tam tinkamas priemones, priešingu atveju naudos bus mažiau negu tikėtasi. Tik apšiltinant sienas šilumos energijos daug nesutaupysi. Anot ekspertės, reikia dar atkreipti dėmesį ir į langus, pakeisti senas stogo konstrukcijas, mat šiluma cirkuliuoja ne tik per sienas. Aušra Jarmoškienė gyventojams patarė pagalvoti ne tik, kaip sutaupyti šilumos išteklius, bet ir karšto vandens kaštus. Pasak specialistės, tam labai pasitarnautų atsinaujinantys energijos šaltiniai - saulės šilumos kolektoriai, termodinaminiai šilumos siurbliai, geoterminis šildymas, šilumos siurbliai oras - vanduo. Anot A. Jarmoškienės, prieš pradėdami renovuoti pastatą, žmonės turi apsispręsti, ar jie pasirinks modernesnes priemones, kurių pagalba galės daugiau sutaupyti, ar renovuos tik dalinai,  naudodami senąsias technologijas, kurios nepadės sutaupyti pinigų.
 
Seminaras buvo naudingas

Kad ir kokių modernių įrenginių buvo galima išvysti antradienio popietę Šakių kultūros centro fojė, didelio gyventojų susidomėjimo seminaras nesulaukė. Konsultacinio seminaro pristatymo metu didžiojoje salėje sėdėjo tik keletas smalsuolių, o likusią auditorijos dalį sudarė patys konsultantai.Pensijinio amžiaus Kudirkos namo gyventoja Irena Paukštienė sakė, jog į šį seminarą atėjo iš smalsumo, - pasidomėti, kas naujo girdėti daugiabučių namų renovacijos procese. Moteris kartu su kaimyne kantriai klausėsi pristatymo apie butų modernizavimo galimybes ir pasitaikančius sunkumus, nes ir jų namas šiuo metu renovuojamas. Tačiau, anot pašnekovės, prieš jų namo renovaciją jos tokių konkrečių paaiškinimų apie šį procesą toli gražu negirdėjusios. Atvykę statybų rangovai tada vos atsakė į krūvą smalsių namo gyventojų pateiktų klausimų. Jeigu jiems tada būtų kas nors taip tiksliai ir konkrečiai paaiškinęs apie renovacijos naudą, daug mažiau būtų buvę tų, kurie šio dalyko visai nenorėjo. Juo labiau, kad ir dabar dar neaišku, kiek namo gyventojams reikės mokėti už šildymą ateinantį sezoną, nes dar teks išsimokėti ir paskolas už renovaciją. Tačiau pensininkė, išgirdusi apie druskininkiečių gerąją patirtį jų mieste, tikisi, kad ir jos namo gyventojai nemokės daugiau negu lig šiol mokėjo vien tik už šilumą. „Kai parodė filmuotoje medžiagoje Druskininkų renovuotus namus, atrodo, koks gražus miestas, taip visi džiaugiasi ta renovacija. Juk visiems norisi gyventi gražiau ir sutaupyti pinigų. Tačiau mūsų name prieš pradedant jį renovuoti, susidūrėme su kai kurių žmonių nuomone, kad kažkas tai kitas turi sumokėti už jų konfortabilesnį gyvenimą. Dar nuo senų laikų pripratę, kad kažkas jiems viską duoda, viską už juos padaro. Tad teko nemažai planų rengėjams padirbėti su gyventojais, kol juos įtikino, kad namą reikia renovuoti. Šiandien jau mes džiaugiamės pirmaisiais renovacijos rezultatais – jau daugiau kaip mėnesį laiko mano bute užsuktas šildymas. Šiais metais už šildymą mokėjau nedidelę sumą, palyginus su pernai metais“,- savo patirtimi dalijosi Irena. Kad į seminarą atėjo tiek mažai gyventojų, tam gali būti dvi priežastys. Pirmoji – buvo per mažai informacijos, kad šis seminaras vyks, o kita priežastis – seminaras vyko darbo metu, kai dauguma žmonių užimti. Gal šios dvi priežastys ir lėmė mažą gyventojų aktyvumą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.