Ūkininkai laimėjo teismą dėl neteisėtai sumažintos paramos

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas paskelbė sprendimą byloje dėl 2012 metais Lietuvos ūkininkams skirtų tiesioginių išmokų mažinimo – konstatuota, kad parama jiems buvo sumažinta neteisėtai.

2013 m. 135 Lietuvos ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydami pripažinti neteisėtu reguliavimą, pagal kurį buvo gerokai sumažinta Lietuvos ūkininkams skirta parama. Šių bylų pagrindu Vilniaus apygardos administracinis teismas kreipėsi į ES Teisingumo Teismą ir prašė paaiškinti, ar teisėtai Europos Komisijos nurodymu sumažinta už 2012 metus Lietuvos ūkininkams skirta tiesioginė parama.
 
Atsakydamas į šį kreipimąsi, Teisingumo Teismas konstatavo, kad reikalavimas sumažinti papildomas nacionalines tiesiogines išmokas, už 2012 metus skirtas Lietuvos ūkininkams, kuriems bendra nacionalinių ir Sąjungos tiesioginių išmokų suma yra nuo 5 000 eurų iki 300 000 eurų, yra neteisėtas. Remiantis šiuo sprendimu, bus sprendžiamas klausimas dėl Lietuvos institucijų priimtų teisės aktų, kurie rėmėsi minėtu Europos Komisijos sprendimu ir į kuriuos buvo įtrauktas reikalavimas sumažinti išmokas žemdirbiams, teisėtumo. Tad Lietuvos ūkininkai įgijo galimybę atgauti tiesioginės paramos dalį, kuri jiems buvo neteisėtai sumažinta. Visų Lietuvos ūkininkų negauta parama už 2012 metus siekia per 11,58 mln. eurų.

Nacionalinės mokėjimo agentūros Komunikacijos skyriaus Viešųjų ryšių poskyrio vedėja Aistė Mileikaitė „Draugo“ laikraščiui sakė, kad kol kas nėra aišku, kokia konkreti suma pinigų priklausys mūsų rajono žemdirbiams. Skaičiai paaiškės, kai teismo sprendimas bus pradėtas įgyvendinti.

Analogišką ieškinį ES teisminėms institucijoms dėl neteisėto išmokų žemdirbiams sumažinimo už 2013 metus, remdamasi žemdirbių pavyzdžiu, yra pateikusi ir Lietuvos vyriausybė. Tikėtina, kad šis ESTT sprendimas 135 žemdirbių bylose nulems sprendimą ir byloje pagal Lietuvos vyriausybės ieškinį.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.