Žemdirbiai laukia palankių orų ir gero derliaus

lauko diena luksiuose
Nuotr. Lauko dienoje ūkininkai plačiau buvo supažindinti su žieminių kviečių bei žieminių rapsų auginimo technologijomis.

Lukšių žemės ūkio bendrovė (ŽŪB), sukaupusi ilgametę augalininkystės patirtį, praėjusią savaitę į savo valdas pakvietė rajono žemdirbius dalyvauti kompanijos „Linas Agro“ organizuojamoje lauko dienoje. Renginio metu įvertintos laukuose taikomos technologijos ir aptarti baigiamieji derliaus formavimo darbai.
 
Lukšių ŽŪB vadovas Jonas Pranaitis ir vyriausiasis agronomas Jonas Bakas noriai dalijosi savo patirtimi, kurgi slypi sėkmingo ūkininkavimo paslaptys, ką reiškia atsakingai dirbti ir džiaugtis rekordiniais derliais.

Šiuo metu Lukšių ŽŪB valdo 3 400 ha dirbamos žemės. Šiemet lukšiečiai žemdirbiai augina 1 183 ha žieminių kviečių bei 410 ha žieminių rapsų, 220 ha žieminių kvietrugių, 360 ha salyklinių miežių, 325 ha vasarinių kviečių, nemažai įvairių techninių kultūrų.

Kaip informuoja leidinys „Mano ūkis“, birželio 7 d. vykusioje lauko dienoje „Linas Agro“ technologijų plėtros ir sėklų prekybos vadovas Andrius Lukoševičius susirinkusių rajono žemdirbių dėmesį atkreipė į tai, jog šių metų šaltas pavasaris buvo sudėtingas tiek rapsams, tiek kviečiams, nes buvo labai jaučiamas azoto stygius. Augalai tiesiog nesugebėjo paimti maisto medžiagų dėl per šaltos dirvos. Tokiu atveju labai pasiteisina tręšimas per lapus.

„Tręšiame taip, kad būtų daug kalio, nes visada, kai tik darome dirvožemio tyrimus, paaiškėja, kad mūsų laukuose jo trūksta. Pirmutinis rapsų tręšimas būna salietra (300 kg/ha), antrasis – 250 kg/ha amonio sulfato, trečiasis – 200 kg/ha salietros. O iš herbicidų jau daug metų naudojame Teridox 1,3 l/ha ir Brasan 1 l/ha mišinį. Ir niekada neturėjome problemų su piktžolėmis“, – apie nusistovėjusią pasėlių tręšimo tvarką aiškino Lukšių ŽŪB vyriausiasis agronomas J. Bakas.

Plačiau lauko dienoje kalbėta apie žieminių hibridinių miežių veislės ‘Zzoom‘, kurią lukšiečiai augina trečius metus, auginimo ypatumus. Derlingumas tikrai įspūdingas – 9,1 t/ha buvo pirmaisiais auginimo metais ir 10,62 t/ha pernai. Šiemet žemdirbiams vietoj ‘Zzoom‘ bus pasiūlyta nauja, dar geresnių parametrų žieminių miežių veislė ‘Mercurio‘.

„Linas Agro“ vadybininkai Mindaugas Volungevičius ir Giedrius Bakas pasidalijo įžvalgomis apie artėjantį derliaus supirkimo sezoną. „Linas Agro“ vadybininkas-konsultantas Giedrius Bakas garantavo, kad įmonė grūdų supirkimo sezonui jau ruošiasi, sparčiai plečiamos grūdų talpos Lukšiuose – elevatoriaus talpos čia patrigubės. „Tikėkimės, kad žemdirbiams nereikės laukti ilgose eilėse, supirkimo tempas bus greitesnis. Kas tik turite bent menkiausią galimybę grūdus paruošti tiesiai uostui, tai taip ir darykite“, – paragino rajono žemdirbius G. Bakas.

Pasak vadybininko, kokia bus grūdų supirkimo kaina, kol kas niekas tiksliai negali pasakyti. Visame pasaulyje prekyba grūdais yra gana vangi.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.