Sveikinimų atvirukus siūlo ne mesti stalčiun, o... užauginti!

atvirukai
„EcoŽiburio“ atstovė Gražina Guzevičiūtė (dešinėje) praėjusią savaitę ekologiškus atvirukus pristatė parodoje „Agrovizija 2022“. Mokinių verslu susidomėjo ir lenktynininkas Benediktas Vanagas. Asmeninio archyvo nuotr.

Agnė KEREIŠIŪTĖ

Praėjusią savaitę žemės ūkio technologijų ir inovacijų parodoje „Agrovizija“ savo gaminamus „augančius atvirukus“ plačiajai auditorijai pristatė Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivių bendrovės „EcoŽiburys“ atstovė Gražina Guzevičiūtė. Tiesa, šis pristatymas toli gražu nebuvo debiutinis, mat trijų būsimų abiturienčių sumanyta ir įgyvendinta idėja – atvirukai, pagaminti iš unikalaus popieriaus, viduje talpinančio augalų sėklytės – jau spėjo atkreipti verslininkų dėmesį bei rasti kelią į klientų širdis. 

„EcoŽiburio“ bendrovę įsteigusios G. Guzevičiūtė, Gabija Verpečinskaitė bei Ineta Kiverytė sukūrė ekologiškus atvirukus, kurie atlieka dvi funkcijas – tai ne tik gražus sveikinimas, bet ir augalas, nes, susmulkinus popierių ir pasodinus žemėn, iš jo gali išaugti bazilikai, petražolės, lauko gėlės arba salotos.

„Įprastus atvirukus dažniausiai laikome stalčiuje, nes būna gaila išmesti, o jie tik dulkes ten renka. Tad nusprendėme sukurti tvaresnę alternatyvą. Buvo visokių idėjų, bet apsistojom ties ekologija ir kūryba – tuo, kas mums pačioms įdomu ir nauja. Juk labai smagu kažką pasodinti ir laukti, kol užaugs, o šiuo atveju užauga sveikinimas!“ – pasakoja G. Guzevičiūtė.

Įgyvendinant verslo ir vadybos pamokų metu gimusią idėją kilo šiokių tokių sunkumų – Gražinos teigimu, popieriaus su sėklomis neįmanoma rasti nei Lietuvos, nei Europos rinkose, todėl merginoms jį teko siųstis iš Kanados. Na, o gavus reikiamas žaliavas, moksleivės nėrė į verslo pasaulį, kuriame nepasiklysti padėjo mokytoja Daiva Palukaitienė.

atvirukai2
Pirmasis blynas nebuvo prisvilęs – prieš Kalėdas dienos šviesą išvydę atvirukai sulaukė didelio pasisekimo, tad jaunosios verslininkės tęsė darbus ir buvo įvertintos šalies mastu – Marijampolėje vykusioje mokinių jaunųjų bendrovių „eXopo“ mugėje žiburietės iškovojo pirmąja vietą, tuomet rajono bei regiono garbę gynė nacionalinėje mugėje sostinėje.

Būtent Kalėdų laikotarpiu į „Žiburio“ gimnaziją užsuko projektą „Ateities Lietuvai“ vykdančios įmonės „Scandagra“ atstovai. Juos itin sužavėjo šakiečių gaminami atvirukai, tad merginos gavo pakvietimą į parodą „Agrovizija 2022“.

„Labai jaudinausi, galvojau, kad didžiulė įtampa bus... Be galo apsidžiaugiau, kad viskas taip laisvai liejosi, kad žmonės priėjo, klausinėjo, domėjosi mūsų veikla“, – neseniai praūžusios mugės įspūdžiais dalijasi Gražina, renginio metu ekologiškus atvirukus pristačiusi ir lenktynininkui Benediktui Vanagui bei aktoriui Dainiui Martinaičiui.

Mergina džiaugiasi, jog bendrovė jau spėjo sudaryti pirmąjį rimtą sandorį – „Scandagra“ užsakė 130 atvirukų, kuriuos moksleivėms teks pagaminti iki Kalėdų. Nors verslo reikalai gerokai sutrumpins pramogoms ir poilsiui skirtą vasaros atostogų laiką, tačiau sunkų darbą atperka patenkinti klientai, kurie atvirukus gali įsigyti „EcoŽiburys“ „Facebook“ puslapyje.

„Dizainą kuriu pati, savo rankomis jį ir atspaudžiu. Atvirukai niekada nesigauna lygiai tokie pat – dažai vis kitaip sugula ant popieriaus, tai kiekvienas tampa vienetiniu, unikaliu. Labai smagu, kad kažkam patinka. Kai lankiau meno mokyklą, į pamokas ėjau vedama būtent tokio tikslo – norėjau gaunamas žinias kažkur pritaikyti, realizuoti“, – sako už kūrybinę dalį atsakinga Gražina, pridurdama, jog Gabija ir Ineta rūpinasi kitais verslui svarbiais klausimais – finansų valdymu bei vadyba.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.