Dėl atšilusių orų obuolių sezonas prasidėjo anksčiau

obuoliai spaudykla
Pirmi metai šakiečiai liko be obuolių supirkėjo, tad krituolius tenka realizuoti kitaip – spausti sultis, virti obuolienes ar spausti obuolių sūrius. (D. Pavalkio nuotr.)


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Obelų šakos svyra nuo obuolių. Tiesa, jų ne tiek daug, kaip praėjusiais metais, tačiau išskirtinai šilti orai nulėmė, kad šiemet rudeniniai obuoliai prinoko porą savaičių anksčiau nei įprastai. Sodininkai skuba susitvarkyti krituolius, tik nežino, kur juos dėti, nes obuolių Šakiuose jau niekas nebesuperka. Kad šių metų derlius nenueitų vėjais, belieka spausti sultis ar obuolių sūrius gaminti.

Šakiuose jau kone trisdešimt metų kas sezoną obuolius supirkdavęs ir į Vilkaviškį UAB „Vaiskona“ tiekdavęs Rytis Sakalauskas šiemet šio verslo atsisakė. Pasak jo, atsirado kitų veiklų, be to, supirkti obuolius nebeapsimoka dėl žemų kainų. Anot šakiečio, jau neliko ir senųjų klientų.

„Tie senukai, kur sąžiningai kasmet rinkdavo, jau išmirę, o jaunimui nereikia sodų, jie viską „Maximoje“ nusiperka – sako R. Sakalauskas. Kam čia tie lapai, kam supuvę obuoliai? Rūpinkis dar, kur dėt. Čia jau prasisuko ta karta. Dar kad būtų normalus uždarbis. Šiemet 5–6 centai už kilogramą. Kas tuos obuolius rinks? Už toną išeina tik 60 eurų, o ją surinkt yra ką veikt. Tai ne grybaut: išėjai, valandą pasivaikščiojai po mišką, grybų kibirą pririnkai ir jau keturios dikės.“

Koncentruotas obuolių sultis, įvairius įdarus, džemus ir kitokius produktus gaminančios UAB „Vaiskona“ direktorius Rolandas Sirtautas patvirtino, kad šiemet pirmi metai, kai liko be obuolių supirkėjo Šakiuose, tad jeigu kas norėtų šiuo verslu užsiimti, turėtų paskubėti. Mat sezonas jau įsibėgėjo. Tą patį sako ir sulčių spaudėjai, sultis spausti rajono spaudyklose šiemet pradėję anksčiau – nuo rugpjūčio pabaigos, mat dėl atšilusių orų rudeniniai obuoliai sunoko maždaug dviem savaitėm anksčiau.

Kol klientų srautai nėra labai dideli, Girėnuose įsikūrusi sulčių spaudykla kol kas pilnu tempu dirba tik kas antrą dieną ir dirbančių žmonių patogumui vieną dieną savaitgalį. Jeigu pernai dėl pabrangusios elektros brango ir sulčių spaudimas, tai šiemet kainos išliko tos pačios.

Kadangi rajono gyventojai vis dažniau pageidauja maišyti obuolius su kitokiais vaisiais ar uogomis, su prieš porą metų atnaujinta sulčių spaudimo linija čia galima išbandyti daug visokiausių variantų. Pasak spaudyklos savininkės Nijolės Šalonikienės, jei praėjusiais metais visi tempė moliūgus, kurių gausiai užderėjo, tai šiais metais veža spausti vynuoges.

Kad sulčių skonis būtų kuo geresnis, reikėtų pasirūpinti obuolių kokybe. Sulčių kiekis ir skonis priklauso nuo obuolių rūšies. N. Šalonikienė pastebėjo, kad šakiečiai labiausiai mėgsta saldžias sultis, o išspaustas iš rūgščių obuolių naudoja nebent burokėlių marinavimui. Jei neturite iš ko išsispausti sulčių – irgi ne bėda. Spaudykloje galima įsigyti obuolių sulčių, maišytų su įvairiomis uogomis – juodaisiais serbentais, avietėmis ar aronijomis.

Griškabūdietis Romanas Laurinaitis, paklaustas apie šių metų žieminių obuolių derlių, tvirtino, kad kol obuoliai nenuskinti, sunku pasakyti. Akivaizdu, sako jis, kad vaisių mažiau nei praėjusiais metais, nes daug sunaikino užsitęsusios pavasarinės šalnos.

„Kai žiūri, atrodo, ant medžio yra, o kai pradedi skyt – kreivas, šleivas, nes viskas palieka savo pėdsaką. Jei sausra – mažesni bus. Kai bus saugykloje, bus matyt, nors ir ten ima pūt – apima vadinamos saugyklos raupės, nes nepasisavina kalio, kai vandens trūksta. Čia būtų galima visą paskaitą paskaityt“, – aiškino griškabūdietis.

Pasak sodininko, natūralu, kad dėl atšilusių orų obuoliai greičiau pernoksta – jei anksčiau antaninius obuolius išlaikydavo iki Kalėdų, tai dabar be šaldytuvų tai padaryti nėra jokių šansų. Todėl jis šios veislės ateityje iš viso ketina atsisakyti. R. Laurinaitis prisiminė, kad jo vaikystėje tokių šiltų orų nelabai pasitaikydavo, o rugsėjo 20 d. jau būdavo gerokai atšalę. Šiandien tenka konstatuoti faktą, kad orai pasikeitę ir belieka tik prisitaikyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.