Nors mūru už direktorių stoja darbuotojai, bet sutartis su juo nebus pratęsta

rauckis janusevicius
UAB „Šakių šilumos tinklai“ direktoriaus Raimondo Rauckio (kairėje) ir mero Raimondo Januševičiaus nuomonės išsiskyrė dar birželį, kai buvo kalbama apie garantą paskolai strategijos priemonėms finansuoti. Tiesa, nors meras sutiko, kad būtent strateginiai vadovo užmojai jam nepatiko, teigė, kad tai ne esminė priežastis, kodėl nuspręsta darbo sutarties su direktoriumi nepratęsti. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Savivaldybei pavaldžių įmonių padangėje bręsta vadovų kaita. Gruodžio 12-ąją paskutinė UAB „Šakių šilumos tinklai“ Raimondo Rauckio darbo diena, nes baigiasi jo kadencija ir meras Raimondas Januševičius nusprendė darbo sutarties su juo nepratęsti. Su direktoriumi kartu iš darbo išeina ir dar du vadovai – gamybos ir pardavimų. Nors darbuotojai rinko parašus ir prašė sutartį su R. Rauckiu pratęsti, meras į tai neatsižvelgė ir teigia, kad darbuotojai vadovą gali skatinti konkurse dalyvauti iš naujo.

Prašymą, skirtą merui ir savivaldybės tarybai UAB „Šilumos tinklai“ darbuotojai įteikė dar trečiadienį, lapkričio 22 d., tačiau į sistemą jis buvo įkeltas tik penktadienį, lapkričio 24-ąją, gerokai po pietų, kai savivaldybės tarybos posėdis jau buvo pasibaigęs. Tad galimai todėl, kad tarybos nariai fakto apie sutarties nepratęsimą dar nežinojo, ir nekėlė jokio klausimo.

„Su nekantrumu stebėjome transliaciją ir laukėme šio klausimo, manėme, kad tarybos nariams bus įdomu, bet nieko. Paskui sužinojom, kad mūsų prašymas sistemoje atsirado po posėdžio. Matyt, ne be reikalo. Negražūs dalykai vyksta“, – mintimis dalijosi vienas iš įmonės darbuotojų.

Net 40 darbuotojų pasirašytame prašyme prašoma su R. Rauckiu pratęsti sutartį, jis įvardijamas nuoširdžiu ir žmogišku, teigiama, kad su kiekvienu darbuotoju direktorius rado kalbą.

„Per penkerių metų laikotarpį buvo pagerintos darbuotojų darbo sąlygos, sutvarkyta buitinės patalpos: įrengta pavalgyti virtuvėlė (katilų operatoriai pietauja nepalikdami darbo vietos), dušai, persirengimo kambariai, katilinėje sutvarkyti įrengimai, automatika. Padaryta per tą laikotarpį daug darbų, kurie padėjo sumažinti bendrovės sąnaudas“, – rašoma prašyme.

Apie darbo sutarties nepratęsimo motyvus paklaustas meras R. Januševičius ėmė cituoti Darbo kodekso straipsnį apie terminuotos darbo sutarties pasibaigimą ir teigė, kad „jis (R. Rauckis – red. past.) ir atėjo terminuotai darbo sutarčiai, kuri buvo pasirašyta 2018m. gruodžio 12 d.“ Tiesiog sutartis, sakė meras, nebus pratęsta ir „nieko čia kriminalinio“.

„O kas čia tokio?“ – retoriškai pasiteiravo rajono vadovas pridurdamas, kad įstaigos vadovui niekas neužkerta kelio dalyvauti konkurse, kurį esą planuojama skelbti jau artimiausiu metu.

„Pasibaigus pirmai kadencijai sutartis gali būti pratęsta, bet tai neapibrėžia, kad privaloma. Gali būti, bet gali ir nebūti“, – komentavo R. Januševičius.

Tačiau kodėl orientuojamasi ne į „gali būti“?

„Tie veiksmai, strateginiai, investiciniai, netenkina bendro požiūrio. Buvo nepasvertos, skubotos investicijos ir jau galimai būtų padarytos, bet akivaizdu, kad būtų nepasiteisinusios. Pateikti anksčiau suplanuoti sprendiniai kaip tinkami, bet, įsigilinus į esmę, jie neracionalūs ir nepasverti. Juolab – įstaiga balansuoja ties minusiniu balansu“, – motyvus, tačiau, kaip pats pabrėžė, ne esminius, įvardijo R. Januševičius.

O kaip dėl darbuotojų išsakytos pozicijos ir prašymo?

„Tai darbuotojai gali įtakoti, kreiptis į vadovą, kad jis dalyvautų konkurse. Darbuotojams atsakymas jau paruoštas“, – tikino meras.

Beje, sausio 2-ąją baigiasi ir UAB „Šakių laidotuvių namai“ vadovės Aurelijos Grinkevičienės penkerių metų darbo sutartis. Su ja, kaip informavo meras, darbo sutartis irgi nebus pratęsta, tačiau tokį pageidavimą yra išreiškusi pati direktorė.

Grįžkime prie „Šakių šilumos tinklų“. Nuomonės teiraujamės ir pačio įstaigos vadovo.

„Paprasčiausiai parašė, kad baigiasi kadencija ir bus nepratęsta. Kažkokių motyvų nebuvo įvardinta, bet, mano nuomone, galvoju, merui nepatiko, kai buvo dėl tos trasos Birutės gatvėje, dėl trasos po pastatu, kur jūsų redakcija, ir gavosi kaip ginčas, gal norėjo, kad paklusnesnis būčiau“, – svarstė R. Rauckis pripažinęs, kad merui išsakęs nuomonę, jog R. Januševičius nežino, kaip išties įmonėje dirbama, nežino ir įstaigos vadovo darbo stiliaus ir jo nepažįsta, „nes per tuos šešis–septynis mėnesius kažkokių reikalų ar darbų neturėjom“.

Į klausimą, ar bandytų laimę dalyvauti konkurse dar kartą, R. Rauckis atsakė: „Jeigu dabar jau pasakė, kad esu nereikalingas, vėl lyg slyst... Aš žmogus supratingas. Jau jeigu ne, tai ne.“ Tačiau sutiko, kad šis darbas jam patiko, per tiek laiko puikiai susipažino su miestu, trasomis, tad būtų norėjęs užsibrėžtus darbus tęsti ir toliau, tačiau priduria, kad neprapuls, nors ir nežino, kur likimas nuves.

„Kiek trūko dėmesio iš valdžios, tai tiek mane nustebino darbuotojai. Toks palaikymas... Vadovui tai pati didžiausia kalėdinė dovana. Labai jiems dėkingas ir atsiprašau visų, jeigu kas buvo ne taip“, – kalbėjo R. Rauckis ir pripažino, kad sužinoję apie tai, kad darbo sutartis nebus pratęsta, iš darbo nusprendė išeiti ir pirkimų bei gamybos vadovai – Saulius Sriubas ir Gintautas Naudžiūnas.

„Reikia būti stipriai paruošus namų darbus, nes jeigu avarija ar bėda... Gaila tų žmonių, kas lieka, nes kol nebus vadovo, už gamybą atsakingo žmogaus, tikrai rizikinga“, – mintimis dalijosi „Šakių šilumos tinklų“ direktorius ir pridūrė, kad pasikeitus valdžiai vadovai keičiasi ir kai kuriose kitose šilumininkų įmonėse.

Ką rodo dabartinė padėtis savivaldybės administracijoje, išėjus žmonėms iš darbo į jų vietą rasti naujų specialistų nėra taip paprasta, tad neaišku, ar ir konkursas užimti įmonės vadovo pareigas iškart bus sėkmingas, tad teiraujuosi mero, ar jis nesibaimina dėl tokio galimo scenarijus, kuris tik pablogintų įmonės padėtį.

„Aš jau niekuo nesibaiminu“, – sakė R. Januševičius, patikinęs, kad bus paskirti laikini vadovai  ir darbai nenutrūks. Tiesa, kaip pripažino R. Rauckis, žmogus, apie kurį jis galvojo kaip galintį jį pakeisti ir laikinai vadovauti įmonei, išeina iš darbo, tad dar nežino, ką siūlysiąs merui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.