Bitininkystės sektoriui - finansinė parama

vaiksnorieneVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Kadangi jau patvirtintos Lietuvos bitininkystės sektoriaus 2014–2016 metų programos priemonių įgyvendinimo taisyklės, šiais metais pirmieji pateikti paraiškas turėjo suskubti šalies bitininkai.
 
Nuotr. Šakių rajono bitininkų draugijos pirmininkė D.Vaikšnorienė džiaugėsi, kad rajono bičiuliai šiemet gana aktyviai naudojasi parama bitininkystei ir teikia paraiškas.
 
Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos paraiškas iš šalies bitininkų renka iki šių metų sausio 31 dienos. Pagal Paramos Lietuvos bitininkystės sektoriui 2014–2016 metų programą, šiemet yra remiamos šešios skirtingos priemonės. Viena populiariausių priemonių - varozės kontrolė, pagal kurią remiamas preparatų įsigijimas bičių varozei gydyti. Priemonės „Avilių transportavimo į ganyklas racionalizavimas“ pagrindinis tikslas yra skatinti efektyviau išnaudoti natūralias bičių ganyklas. Remiami didesnieji bitynai, kuriuose yra ne mažiau kaip 50 bičių šeimų. Kompensuojama iki 70 proc. įrenginių įsigijimo išlaidų, bet ne daugiau kaip 3 100 Lt vieno avilių transportavimo įrenginiui ir ne daugiau kaip 1 100 Lt vienam transportavimo įrenginio priedui, - bičių šeimų krovimo inventoriui ir mechanizmams. Pagal priemonę „Bičių šeimų atnaujinimas“ iki 70 proc.  kompensuojamas naujų avilių įsigijimas. Paramos pagal šią priemonę gali kreiptis mažesni bitynai, kuriuose laikoma iki 49 bičių šeimų. Jie gali įsigyti iki 5 naujų avilių arba pakeisti nusidėvėjusias avilių dalis. Taip pat parama numatyta bitininkams, kurie įgyvendins priemonę „Bitininkystei ir bitininkystės produktams skirtos taikomųjų mokslinių tyrimų programos“. Be to, parama skiriama priemonei „Medaus fizinių ir cheminių savybių analizė,“ kuria siekiama gerinti realizuojamo medaus kokybę, modernizuoti laboratorinę įrangą, sumažinant medaus kokybės tyrimų išlaidas bitininkams. Paramos intensyvumas - iki 90 proc., bet ne daugiau kaip 20 tūkst. Lt laboratoriniams įrengimams įsigyti. Kompensuojama iki 90 proc. vieno medaus mėginio kokybės tyrimo išlaidų.
 
Nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų bičių šeimų

Lietuvos bitininkų sąjungai priklausanti Šakių rajono bitininkų draugija, kuriai šiuo metu vadovauja Dalia Vaikšnorienė, savo veiklą vykdo jau daugiau nei dvidešimt metų. Šiuo metu draugijai priklauso 55  rajono bitininkai, iš viso laikantys daugiau kaip du tūkst.  bičių šeimų. Vieni bitininkai turi tik po kelis avilius ir medų naudoja savo reikmėms, kiti gi vysto bitininkystės verslą ir prižiūri po kelias dešimtis ar kelis šimtus bičių šeimų. Vieni stambiausių bitynų rajone - Arūno Juodvalkio (250 bičių šeimų), Jolitos Avdejenkovienės (160) ir  Donato Žilaičio  (150 bičių šeimų). Kituose versliniuose rajono bitynuose  yra laikoma nuo 70 iki 100 bičių šeimų. Šakių rajono bitininkų draugijos bitynuose per metus gaunama daugiau kaip 150 tonų medaus, 800 kg bičių duonos, bičių pikio ir kitų bičių produktų. Kaip sakė rajono bitininkų draugijos pirmininkė Dalia Vaikšnorienė, numatyta parama šakiečiai bitininkai naudojasi gana aktyviai. Pernai kompensacijomis pasinaudojo septynetas draugijos narių, o šiemet paraiškas pateikė jau apie 15 bitininkų.  Tik vėliau paaiškės, ar visų jų paraiškos bus patenkintos.

Parama išsiplėtė

„Labai džiaugiamės tuo, kad, palyginus su praėjusiais  metais, šiemet išsiplėtė paramos teikimo priemonės. Dabar paramą galima gauti ne tik naujiems aviliams, transportavimo įrenginiams pirkti, bet kompensuojamas ir  inventoriaus įsigijimas. Šia parama gali naudotis ir paraiškas teikti ne tik rajono bitininkų draugijos nariai, bet ir pavieniai bitininkai, deklaruojantys bites ir vedantys apskaitą“,- sakė rajono bitininkų draugijos pirmininkė D.Vaikšnorienė. Pasak draugijos narės, patyrusios bitininkės Onos Momotiukienės, numatyta parama ypač naudinga ir reikalinga pirmiausia stambių bitynų savininkams arba pradedantiems jauniems bičiuliams. Tuo tarpu smulkesni, vyresni bitininkai ja domisi rečiau. „Aš turiu tik 9 – 10 avilių. Nesinaudojau ir neplanuoju naudotis parama, nes nelabai apsimoka rengti paraišką, tvarkyti įvairius dokumentus. Mes, smulkūs bitininkai, savo rankomis daug ką pasidarome, iš valstybės gauname tam tikrą paramą. Beje, vaistai nuo bičių varozės jau ne visada yra efektyvūs. Esu išbandžiusi ir kitokį kovos su šia bitėms labai kenksminga liga būdą,- avilius apdūminau šalavijų ir čiobrelių lapų mišiniu. Tikrai nemažai erkių pavyko sunaikinti“,- savo patirtimi dalijosi bitininkė O. Momotiukienė. Bitininkų draugijos vadovės D.Vaikšnorienė įsitikinimu, bet koks vienas gydymo būdas jau nepasiteisina. Kovojant su bičių varoze, reikėtų naudoti kelias gydymo priemones, - tuomet antroji paveiktų pirmosios nepaveiktas erkes. Pasak pašnekovės, rajono bitininkai jau dabar skaičiuoja nuostolius dėl žuvusių bičių šeimų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.