Kius kius kius – į Kaziuko mugę

Kaziuko mugės pardavėjai siūlė įvairiausių pačių pagamintų gaminių, Petras atvyko net iš Alytaus, tokių pintinių įsigyti tik pas jį ir buvo galima. L. Poškevičiūtės nuotr.

Kovo 2 d. į tradicinę Kaziuko mugę Lekėčiuose sugužėjo gausybė prekeivių, ne tik vietinių, bet ir iš Jurbarko, Kauno, Punsko, o lekėtiškiai ir miestelio svečiai ne tik po prekystalius dairėsi, pirko skanėstus, bet klausėsi koncertų, bendravo ir šnekučiavosi. 

Kaziuko mugę Lekėčiuose galima pavadinti gražia bendruomeniška švente, prie kurios organizavimo prisideda, mugėje dalyvauja kone visa bendruomenė. Čia sutikta Lekėčių bendruomenės moterų klubo pirmininkė Vaida Brazaitienė kaitė šiupininės sriubos pilną puodą, o Lekėčių bendruomenės asociacijos pirmininkas Arūnas Matusevičius karštu gėrimu vaišino, muziejininkas Gintautas Čekauskas tradiciškai pridrožia šaukštų. Užkalbinti Panemunių mokyklos-daugiafunkcio centro Lekėčių skyriaus trečiokai ir jų mokytoja su entuziazmu pasakojo, kad pavasarį mokyklos daržo lysvelėje pasėja vaistažolių, vėliau jas surenka. Ir šiemet Kaziuko mugei moksleiviai siūlė mėtos, šalavijo, raudonėlių, džiūgavo, kad čiobrelių net pritrūko. 

Kaip visada, viskam diriguoja Lekėčių skyriaus renginių organizatorė Milda Ratomskienė, kuri visus pasveikinusi skuba į sceną premjerai kviesti naujai susibūrusį vokalinį ansamblį „Liekė“ (vad. Milda Vosylė), kuriame dainuoja ir pati Milda. 

Miestelėnus ir Kaziuko mugės svečius pasveikinęs seniūnas Ričardas Krikštolaitis priminė, kad mugė organizuojama jau dešimtą kartą. 

„Mugė vyksta toje vietoje, kur prieš šimtmetį ar daugiau metų vyko garsieji Lekėčių turgai. Tiesa, anksčiau suvažiuodavo žmonės su arkliais ir patvadom, prie šventoriaus tvoros arklius pririšdavo ir eidavo apsiprekinti. Keičiasi laikai, bet, manau, dvasia, gera prekybos aura ta pati išlikusi“, – kalbėjo seniūnas.

O Kaziuko mugės Lekėčiuose sumanytoja – buvusi kultūrinių renginių organizatorė Inga Gliožaitienė, kuriai ir kilo mintis prieš dešimtmetį turgaus aikštėje pradėti rengti Kaziuko muges. Juolab kad Lekėčių parapija pavadinta Šv. Kazimiero vardu. Kalbinta I. Gliožaitienė siūlė padegustuoti pačios gaminto net šešiais prieskoniais pagardinto medaus. 

Bevaikščiojant po mugę, kasmet sutinkamas ir fotografas, žolininkas Algirdas Jonas Repšys, kuris spėja ir vieną kitą kadrą padaryti, ir su visais pasilabinti, ir apie žolelių naudą papasakoti. Tiesa, įvairių vaistažolių, tepaliukų siūlė ir žolininkė Vilija iš Valenčiūnų. 

„Turiu retai surenkamų vaistažolių, juodgalvėlė skydliaukei raminti, naktižiedžių, peletrūnas varškei pagardinti, žvaginė apetitui mažinti, viržių žiedų arbatos nuo inkstų ligų“, – pasakoja Vilija, o žolininkė nuo Jurbarko krašto siūlė įsigyti cukrinių runkelių, burokėlių, topinambų, gilių kavos. 

Kalbintas senjoras Petras, anksčiau gyvenęs Lekėčiuose, atvyko iš Alytaus ir siūlė įsigyti pintinių daržovėms susidėti, prašė nuo 5 iki 10 eurų. Jurbarkietė pardavėja siūlė įsigyti avies vilnos siūlų, už pusę kilogramo prašė šešis eurus. 

Eilė nusidriekė ir prie vietinių naminių mėsos gaminių gamintojų, šie vos spėjo riekti šviežiai rūkytus lašinukus – net 9 ar 11 eurų už kilogramą neatbaidė pirkėjų. Ne pirmi metai sūrių atveža pardavėja iš Punsko: varškės, fermentiniai, kurių kainos irgi nemažos –18 eurų už kilogramą. 

Smagu sutikti gelgaudiškietę, saldumynų kepėją Jolitą, pirkėjai mieliausiai perka jos keptus vaflius, bitininkę Gailiną, visada patariančią, kokių bičių produktų įsigyti, medinukų gamintoją Liną iš Sutkų kaimo. 

Artėja Velykos, tad mugės pirkėjai smalsiai apžiūrinėjo Rasos iš Girdžių (Jurbarko r.) velykinius papuošimus: verbas, velykines eglutes, vainikus, šiaudinius zuikius. Už verbas prašė nuo 5 iki 10 eurų. 

Plūdo žmonės į mugę iki pat vidurdienio, o vėliau suskambo ir bažnyčios varpai, kviesdami tituliniams Šv. Kazimiero atlaidams.

Beje, Kaziuko mugė su skambiom dainom nušurmuliavo ir Griškabūdyje. Mugės metu vyko aukcionas, kurio metu surinktos lėšos (160 Eur) perduotos Griškabūdžio bendruomenės centro pirmininkei Agnei Paškauskienei, už lėšas bus perkamas vaškas apkasų žvakių gamybai Ukrainos kariams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.