Žymiausi rajono gyvačiukai pasitinka Naujuosius metus

g1Giedrė PLEČKAITYTĖ

Dar kartą apsisukęs metų ratas vėl priverčia stabtelėti prie Naujųjų slenksčio ir atsigręžti atgal - gal kiek pamąsčius vėl žvelgti į rytojų, vedantį į 2013-uosius - Gyvatės metus. Būtent Gyvatės metais (1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001) gimusieji žymiausi rajono žmonės, palydėdami senuosius ir pasitikdami Naujuosius metus, dalijasi savo mintimis.

Žmogaus užgyventas turtas - nematomas

Šakių rajono savivaldybės vicemerė Rima Rauktienė vienareikšmiškai teigia, jog horoskopais netiki. „Kaip galima jais tikėti, jei visos Lietuvos jaučiams (pagal mėnesio horoskopą esu Jautis), nepriklausomai nuo jų amžiaus, lyties ar dirbamų darbų, yra vienoda dienos, savaitės ar mėnesio prognozė? Nors kartais vakarais perskaičius dienos horoskopą, tenka susijuokti – toks tikslus būna tos dienos aprašymas“, - teigė vicemerė.  

„Nemažai pasiskaičiau apie gyvatę kaip gyvūną ir apie ją, kaip metų simbolį. Daug tų savybių ir bruožų priskirčiau sau, bet taip pat daug laikyčiau ir visai man nebūdingais. Tai vėlgi – kaip galėčiau kalbėti apie vienus, nematydama kitų ar netikėdama kažkuriais iš jų. Juk ir pačios gyvatės tarpusavyje skirtingos. Jų gamtoje priskaičiuojama apie tris tūkstančius rūšių. Tik pokalbio palaikymui ar humoro dėlei pasigiriu, jog ateina mano metai – Gyvatės“, - teigė R. Rauktienė.  
 
Paskutines dienas skaičiuojančius metus vicemerė nori išlydėti gražiai ir greičiau. „Visomis prasmėmis – ir tarnybinėje veikloje, ir asmeniniuose žygiuose, jie buvo nelengvi, o kai kuriais atvejais ir ne itin malonūs. Tačiau dėkodama svarbiausiems įvairių sričių savivaldybės specialistams, ypač finansininkams, sakau, jog 2012 biudžetinius metus baigiame neblogai, net gerai“, - sakė ji.  

„Kalbėdama apie ateitį, pakalbėsiu apie Gyvatę – noriu aplink jausti daugiau išminties ir proto, matyti kompromisinio lankstumo ir įžvalgų, ramaus apmąstymo ir tik tada ėmimosi vieno ar kito darbo ar sprendimo. To noriu sulaukti iš visų aplink esančių žmonių – ir kartu dirbančių, ir šalia gyvenančių“, - teigė pašnekovė.

Naujųjų metų proga vicemerė mums visiems linki būti stipriems vidumi ir jautriems kitų atžvilgiu. „Mylėkime vienas kitą, gerbkime kito nuomonę ir branginkime tikrąsias dvasines vertybes. Istorija ir gyvenimas ne kartą parodė ir įrodė, jog didžiausias ir brangiausias Žmogaus užgyventas turtas yra nematomas ir neapčiuopiamas, bet jaučiamas... Tada gal ir gyvenimą matysime gražesnėmis spalvomis... Be pykčio...“, - linki vicemerė R. Rauktienė.
 
g3Išlikime ištikimi savo gimtajai žemei

Ilgametis laikraščio „Valsčius“ fotografas, šiandien besimėgaujantis užtarnautu poilsiu, paklaustas, ar tiki žvaigždžių pranašystėmis vienareikšmiškai patikino, jog ne. „Apskritai aš horoskopais netikiu. Tik retkarčiais paskaitau ir įsitikinu, kokia tai nesąmonė. Tarytum čigonės  nukeltos kortos, o jų teiginius galima pritaikyti kiekvienam mirtingajam“, - teigė V. Vilčinskas. Kaip jau ten bebūtų, šakietis gimė būtent Gyvatės metais. Tad kokių savybių, panašių į gyvatės, turi V. Vilčinskas? „Pagal šeštąjį kinu zodiako „Gyvates” ženklą turiu tiek teigiamų, tiek neigiamų savybių. Tai galėtų būti taktiškumas, rimtumas, kantrumas, noras komanduoti, pavyduliavimas. Turiu ir nemažai savybių, kurios šiam ženklui nebūdingos. Pagal šį zodiako ženklą man tinkančių profesijų, susijusių su magija ir ateities spėjimu aš tiesiog neįsivaizduoju“, - tikino pašnekovas.

Deja, besibaigiančius 2012-uosius šakietis palydi pesimistiškai. „Gal todėl, kad pastaraisiais metais atsirado visa puokštė sveikatos problemų. Tai pirmieji metai, kai tapau nebereikalingas visuomenei. Neišvengiamai ateina laikas eiti į užtarnauta poilsį...“, - atviravo V. Vilčinskas.

Pasitikdamas 2013-uosius mūsų krašto žmonėms Viktoras linki geresnio, sotesnio, turtingesnio, laimingesnio gyvenimo. „Juk tokį gyvenimą mums visiems žada ir mūsų naujoji Vyriausybė. Po ketverių metų, jei visi sulauksime, pamatysime, ar tiesą sakė, ar kaip visada - melavo. Taigi, visiems linkiu sveikatos. Laikykimės įsikibę savos žemės, nebėkime į užsienį, išmėginkime visus šansus  įsitvirtinti savo gimtinėje“, - linki V. Vilčinskas.
 
g2Atraskime džiaugsmą paprastuose dalykuose

Šakių viešosios bibliotekos direktorė R. Ūsienė, kaip ir daugelis, horoskopais netiki ir tik atokvėpio minutėlę juos kartais paskaitinėja. „Labiau pasikliauju mūsų protėvių išmintimi ir įvairiais pastebėjimais. Šiame laikmetyje skaitymo pasirinkimo erdvė labai plati. Mano studijų dėstytojas Levas Vladimirovas sakydavo: „Neskaitykite gerų knygų - skaitykite geriausias“. Tad ir ieškau to geriausio...“, - teigė R. Ūsienė.
Direktorės žiniomis, gyvatė nuo senų senovės žmonių laikoma išminties, sveikatos, intuicijos, lankstumo, o graikų mitologijoje - gydymo ir išsigelbėjimo simboliu. Ne veltui gyvatė  yra medicinos ir farmacijos simbolis. Pietryčių Azijos šalių šventyklose ir šiandien tebesimeldžiama gyvatėms, jų simboliai - garbingiausiose vietose. „Gyvatė, kaip ir bet kuris kitas gyvūnas, sutverta pasaulio pilnatvei ir gyvena tam, kad padėtų žmonėms. Žmogus - gamtos dalis, todėl kalbant apie žmogaus charakterio savybes ir gyvūnų elgseną visada atrasime panašumų“, – sakė R. Ūsienė. Direktorė praėjusius metus mena tik geruoju. „Įveikėme projekto „Bibliotekos pažangai“ suplanuotus darbus, paminėjome bibliotekos 75 - metį, sulaukėme gražaus būrio lankytojų bibliotekos renginiuose. 2012 metais turėjome žymiai didesnę galimybę papildyti bibliotekos lentynas naujomis knygomis“, - džiaugėsi bibliotekos vadovė.

R. Ūsienė Naujaisiais metais linki labai paprastų, žmogiškų dalykų: sveikatos, vidinės ramybės, tikėjimo ir kasdienio džiaugsmo paprastuose ir mažuose dalykuose.
 
g5Būkime vieni kitiems atidesni

„Esu iš tų, kurie į visokius būrimus (ir horoskopus) žiūri skeptiškai, gal tik kartais, kaip į pasižaidimą, nieko nelemiantį, bet prablaškantį užsiėmimą“, - teigė kraštietė Šiaulių universiteto profesorė, humanitarinių mokslų daktarė Giedrė Čepaitienė.

Šiai moteriai, kaip filologei, gyvatė pirmiausiai atspindi gyvybingumą. „Nežinau, kiek tai sietina su gyvate, bet manau, kad turiu savybę bet kokiomis sąlygomis atrasti pozityvių dalykų, nenukabinti nosies ir su viltimi žvelgti į ateitį“, - sakė profesorė.

Kokiomis nuotaikomis palydite besibaigiančius 2012-uosius ir pasitinkate Naujuosius - Gyvatės metus? „Kiekvienais metais būna džiugių ir sunkių akimirkų. Praėję metai man buvo darbingi, sutikau daug puikių žmonių, buvau laiminga artimųjų apsupty“, - patikino G. Čepaitienė.

Naujųjų metų proga moteris ir sau, ir aplinkiniams linki kelių dalykų: gebėjimo neniurnėti, mokėjimo pasidžiaugti, nors ir nedideliais dalykais. „Linkiu aplinkinių žmonių šilumos - vien tai padeda išgyventi tada, kai tikrai sunku. Būkime vieni kitiems atidesni, ir patys pajusime šventę“, - linkėjo G. Čepaitienė.
 
g6Saugokime savo nervus

Zanavykų krašto muziejaus direktorius Vidmantas Dėdynas, kaip ir daugelis, horoskopais netiki, juos paskaito tik kartais. Tapatindamas save su gyvate, direktorius labiausiai išskiria tai, kad yra per daug atsargus.

V. Dėdynas besibaigiančius metus įvardija buvus sėkmingais. „Svarbiausia, kad nepablogėjo šeimos narių ir mano sveikata. Darbe taip pat pavyko įgyvendinti užsibrėžtus tikslus“, - teigė pašnekovas. Naujųjų metų proga direktorius pirmiausia visiems linki sveikatos. „Linkiu pakantumo ir supratimo vieni kitiems. Teko girdėti, kad apie 95 % ligų yra nerviniu pagrindu. Tad netrumpinkime savo ir kitų žmonių gyvenimo“, - teigė V. Dėdynas.
 
g4Kad visi turėtų darbo...

Ilgametė Šakių rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus specialistė Sofija Liudžiuvienė sako, kad norėdama sužinoti, kas laukia tam tikrą dieną, specialiai neieško horoskopų. Juos paskaito retkarčiais. „Jeigu geros prognozės, tai puiku. Būna, kad pranašystės ir išsipildo“, - pastebi S. Liudžiuvienė.

Kokių gyvatėms būdingų savybių ji turi, savivaldybės darbuotoja sako, nežinanti. Tai geriau atskleistų jos artimieji ar draugai. „ Mituose gyvatė - gynėja ir globėja, todėl manyčiau, kad šias savybes galėčiau prisitaikyti ir sau. Man, kaip ir gyvatei, labai svarbu gyventi taikiai, būti atsargiai. Jeigu imuosi darbo - visada jį užbaigiu“, - atviravo Sofija.

Besibaigiančius metus, kaip ir visus ankstesnius, moteris apibūdina tik teigiamai. Pasak jos, svarbiausia, kad  būtų sveikatos ir darbo, draugų ir gerų norų...

„Prasidės Juodosios Vandens Gyvatės metai. Gyvatė – ne tik protinga, sumani, bet ir darbšti. Tad visiems ir sau linkiu visa ko geriausio: sveikatos, ramios ir akylos laimės, taikaus ir dosnaus gyvenimo...Visiems turėti darbo, veiklos. 2013 metais bus tinkamas metas keistis, kaip gyvatei nusimesti seną odą, atsinaujinti“, - kraštiečiams linkėjo S. Liudžiuvienė.
 
g7Padėkime vieni kitiems

Nuostabiais karpiniais žavinti tautodailininkė Julija Macijauskienė taip pat gimusi gyvatės simbolika pažymėtais metais. Tačiau moteris sako netikinti žiniasklaidos priemonėse skelbiamomis žvaigždžių pranašystėmis. Ką žada žvaigždės, labiausiai ji pasitikėtų tik sudarytu žmogaus asmeniniu horoskopu.

Moteris įsitikinusi, jog nesvarbu, kokiais metais žmogus gimęs. Anot jos, žmogaus savybes atskleidžia ir tobulina ne kas kita, kaip gyvenimo patirtis, skaitymas, darbas.

J. Macijauskienė besibaigiančius metus vertina neblogai. „Dar galiu pavaikščioti, padirbėti, kurti. Naujuosius metus tikiuosi sutikti su nuotaika ir norėčiau pasakyti: „O, akimirka, sustok“,- teigė tautodailininkė. Naujųjų metų proga kraštiečiams ji linki ramybės, nes jos pasauliui labiausiai trūksta. „Linkėčiau daugiau tolerancijos kitai nuomonei, padėti vienas kitam“, - sakė moteris.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.