Rūkoriams mokykloje tramdyti – griežtesnė tvarka

algoritmas mokykloms
Jei iki šiol ne visos mokyklos policijai pristatydavo iš mokinių konfiskuotus draudžiamus daiktus, tai nuo šio vasario privalės tai daryti. Paaiškėjo, kad ugdymo įstaigose yra buvę atvejų, kai tėvai, iš vadovų atsiėmę elektronines cigaretes, jas atiduodavo vaikui atgal. Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos direktorius Romualdas Vadluga (centre) pripažino, kad jo seifas mokykloje taip pat pilnas neleistinų daiktų, kuriuos gavo kaip palikimą. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Nepilnamečių psichoaktyvių medžiagų vartojimas ir platinimas mokyklose – ne tik didžiųjų miestų problema, ji aktuali ir regionuose, ne išimtis ir mūsų rajonas. Siekiant užkirsti kelią narkotinių medžiagų ir elektroninių cigarečių patekimui į rajono ugdymo įstaigas, tam sukurtas visoms bendras reagavimo algoritmas. Ketvirtadienį jis buvo pristatytas savivaldybės posėdžių salėje vykusio tarpinstitucinio pasitarimo metu.

Kaip informavo rajono savivaldybės tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Aušra Pavydienė, mintis sukurti visoms rajono mokykloms vienodą reagavimo algoritmą kilo praėjusio tarpinstitucinio susitikimo metu, nes „jau penkti metai taikomos įvairios priemonės, o efektyvumo nėra“, kiekviena ugdymo įstaiga į tas pačias situacijas reaguoja skirtingai.

Siekiant užkardyti narkotinių medžiagų plitimą ir vartojimą, mokykloms yra pateiktos atitinkamos rekomendacijos, raginama galvoti apie tvorų, stebėjimo kamerų įrengimą, turėti galimybę patikrinti vaikus, ar šie neturi neleistinų medžiagų. Šias patikras iki šiol apsunkindavo tai, kad reikėdavo mokinio, o šiam nesutikus, jo tėvų leidimo, todėl tarpinstitucinio pasitarimo metu buvo daug dėmesio skirta būtent šios algoritmo dalies išaiškinimui ir tvarkos sukūrimui.

Pasak Šakių bendruomenės pareigūnės Aušros Mockevičiūtės, jei ir vaikai, ir tėvai nesutinka, kad būtų patikrinti daiktai, tokiu atveju turėtų būti informuojama teritorinė policijos įstaiga, o kol atvyks pareigūnai, mokinys turėtų būti neišleidžiamas iš mokyklos. Tačiau kaip tai padaryti?

Išeitį pasiūlė Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius, kurio manymu, kol atvyks policijos pareigūnai, galima tėvų paprašyti pateikti pasiaiškinimą, pasirašyti dokumentus – tai jau priklauso nuo mokyklos administracijos išmonės. Jis siūlė visus tokius atvejus, kai vaikas piktybiškai atsisako leisti jį patikrinti, ar tada, kai tėvai atsisako leisti tai padaryti, apsirašyti, nes būna atvejų, kai patys tėvai vaikams elektronines cigaretes ir nuperka, paskui jas atsiima ir atiduoda vaikui atgal – kitą dieną jis jau vėl tas pačias cigaretes turi.

„Norėčiau, kad būtume ryžtingi šioje vietoje, kad jei priemonė atsiras mokykloje, kur neturėtų būti, ji keliaus į policiją ir atgal namo negrįš“, – teigė vicemeras Darius Jakavičius.

A. Pavydienė siūlė šiais metais pateikti tėvams pasirašyti priedą prie sutarties, o vėliau, kaip jos punktą, kad įtarus, jog vaikas turi psichoaktyvių medžiagų ar jas vartoja, mokyklos vadovybė turi teisę patikrinti jo daiktus. Todėl nuspręsta sukurti ir mokykloms pateikti vienodą dokumentą, kaip priedą prie algoritmo. Jei tėvai nesutiktų jo pasirašyti, tokie atvejai turėtų būti perduoti Vaiko teisių apsaugos tarnybai. Jei, pasak Šakių bendruomenės pareigūnės, bus normaliai sutvarkytos sutartys, kuriose bus viskas aiškiai nurodyta, ir tėvai susipažins, viskas visiems bus aišku ir nekils klausimų.

Šakių „Žiburio“ gimnazijos socialinė pedagogė Ligita Kajackienė pasidalino patirtimi, kad mokinių tėvus informuoja per elektroninį dienyną – supažindina su teisės aktais ir faktu, kad jei bus nusižengta, bus tikrinami daiktai ir imamasi priemonių. Pasak jos, „sutinku nesutinku, bet tokie Lietuvos įstatymai“, todėl reikia jų laikytis.

„Mes vadovaujamės 2012 m. tvarka. Ji kuo puikiausiai veikia, tik gal mes ne visada tuos įstatymus pasikeliam ir pasižiūrim. Ir galėjom tikrinti daiktus jau tada ir yra ta pati tvarka, kada galima tikrinti daiktus, kada policija kviečiama“, – priminė L. Kajackienė.

Iš mokinių mokykloje paimtus draudžiamus daiktus atsakingi asmenys ir iki šiol turėjo su lydraščiu pristatyti policijai, tačiau Šakių bendruomenės pareigūnė patikino, kad nors tokios rekomendacijos buvo pateiktos dar 2012m., tačiau ne visos rajono mokyklos tai darė, todėl ir reikia visiems susitarti. Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktorius Romualdas Vadluga tai patvirtino, prisipažindamas, kad jo seifas mokykloje pilnas neleistinų daiktų, kuriuos gavo kaip palikimą, todėl artimiausiu metu juos ketina aprašyti ir atvežti į policiją. Jis domėjosi, ar algoritmas veiks, kai sugaunamas rūkantis pilnametis – nes jis lyg ir turi teisę ir turėti cigarečių, ir rūkyti.

„Ką mes žinom, kas talpykloje yra, ar ten tabako gaminys, gal ten narkotinės medžiagos... Mes turim aštuoniolikmečių. Tai visi ketvirtokai. Ir kai jie klausia, ar savo mašinose gali rūkyti, atsakom, kad ne, nes jos stovi mokyklos teritorijoje. Todėl jie išvažiuoja, – pasakojo L. Kajackienė. – Jei mes žiūrėsim liberaliai į ketvirtokus, nes jie, atsieit, suaugę ir gali legaliai turėti, iš kur mes žinome, ar jie nepasidalins su aštuntokais ar dešimtokais?“

Pasak jos, „negalima daryti kažkokių lengvatų aštuoniolikmečiams, nes mokykla yra mokykla“. Komisariato viršininko manymu, kiekvienas mokinys turi žinoti, kad, sugavus jį rūkantį, algoritmas bus griežtas – jis bus tikrinamas ir atvyks policijos pareigūnai, nes situacijos valdymas rengiamas visai šaliai vienodas.

Vicemeras palaikė A. Kvederevičiaus požiūrį, o Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorius Robertas Sakas pasigedo tėvų atsakomybės ir teisės aktų su solidžiomis baudomis. Susitikimo metu kilo ir daugiau klausimų: ar visos situacijos būtų svarstomos Vaiko gerovės komisijose, kada į reagavimo algoritmą turėtų įsijungti Vaiko teisių apsaugos tarnyba, kur ir kokie pranešimai, radus psichoaktyvių medžiagų ar jomis apsinuodijus mokiniui, iš mokyklos turėtų keliauti.

„Šiuo atveju mes bandome įnešti aiškumą tiems, kuriems kažką draudžiame, antru atveju įnešame aiškumą jums ir prašome netoleruoti to, kas tampa problema. Ir ji gilės, jei mes sau tai galėsime leisti“, – tvirtino Šakių rajono policijos komisariato viršininkas, primindamas, kad skepticizmo kažką naujo įgyvendinant visada būna, kol pamatoma, kad tai veikia.

Antrindamas A. Kvederevičiui, D. Jakavičius priminė, kad prieš 20 metų pusė Lietuvos vairuotojų važinėjo neužsisegę saugos diržų, nes atrodė, kad tai nereikalinga, o dabar nėra nė minties, kad to nereikia. Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė paragino ugdymo įstaigų vadovus arba jų paskirtus darbuotojus per savaitę jai pateikti pastabas, susijusias su reagavimo tvarkomis, o vicemeras pažadėjo, kad pakoreguoti algoritmai ir jų priedai bus patvirtinti mero potvarkiu dar iki vasario 1 d. Tad startas jau netrukus.

Kaip algoritmas veiks, nuspręsta pasižiūrėti susitikus po dviejų mėnesių, balandžio pradžioje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.