Atkurtai „Žiburio“ gimnazijai – 25-eri

sakas ziburio25
„Stiprinkime mūsų bendruomenės ateitį, puoselėkime amžinąsias vertybes, būkime atviri pasauliui, kurkime gimnazijos istoriją kartu.“,– Robertas Sakas.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį penktadienį Šakių „Žiburio“ gimnazija pakvietė į atkurtos gimnazijos 25-mečio šventę, kurioje netrūko atsigręžimo į praeitį, pasidžiaugimo tuo, kas pasiekta, ir nusiteikimo, kad visa tai, kas sukurta, reikia puoselėti, saugoti ir liudyti, kad „Žiburys“ ir toliau būtų mokslo bei puoselėjamų vertybių žiburiu.

Kaip dėmesį atkreipė renginį vedę „Žiburio“ gimnazistai, gimnazijos veidas per 105-erius metus keitėsi nuolat, netrūko pokyčių, reformų bei įvykių, tačiau išliko idėja šviesti, vesti bei ugdyti jauną žmogų.

Kaip žinia, gimnazija buvo įkurta 1918 m. gegužės mėnesį ir yra vienmetė su nepriklausoma Lietuvos valstybe. Jos įkūrėjas ir pirmasis direktorius – Vincentas Vizgirda. Nuo tų pačių metų rugsėjo gimnazijai vadovavo Ignas Starkus, jam vadovaujant buvo pastatyti dviaukščiai gimnazijos rūmai, kuriuose ji dirbo 1922–1944 m. Aplink buvo įkurtas parkas, dabar vadinamas J. Lingio vardu. 1925-aisiais išleidžiama pirmoji gimnazijos laida, gimnaziją baigė 25 mokiniai, iš kurių 17 įgijo aukštojo mokslo diplomą. 1944-aisiais gimnazija sudegė, teko kraustytis iš vietos į vietą. 1950-aisiais gimnazija tampa Šakių vidurine mokykla. 1958 m. švenčiant 40-metį, ji pavadinama Zigmo Angariečio vardu. 1990 m. tampa Šakių 1-ąja vidurine mokykla, o 1993m. – Šakių „Žiburio“ vidurine mokykla. „Žiburio“ gimnazija atkuriama ir statusą susigrąžino 1998-ųjų rugsėjo 1-ąją, ji perkeliama į buvusios pradinės mokyklos patalpas. 1999 m. birželio mėnesį išleista 1-oji atkurtos gimnazijos abiturientų laida, gimnaziją baigė 34 moksleiviai – 18 humanitarinės ir 16 realinės klasės gimnazistų. Pradedama kurti gimnazijos simbolika. Emblemą sukūrė mokytojas Algimantas Vorevičius, nuo 2000–2001 m.m. įvesta uniforma. Gausėjant mokinių skaičiui 2012-aisiais gimnazija kraustosi darkart ir įsikuria tame pastate, kuriame veiklą vykdo ir dabar.

Tai tik keletas ryškesnių istorijos faktų, nors šventinio renginio metu kur kas smulkiau prisiminta praeitis, ekrane keitėsi užfiksuotos akimirkos, pasiekti rezultatai. Beje, nuo gimnazijos įkūrimo iki šių dienų gimnazijai vadovavo net 23 žmonės, tad į susirinkusiuosius kreipęsis antrus metus gimnazijai vadovaujantis Robertas Sakas kėlė retorinį klausimą, ar būtų ši šventė, jei nebūtų kolegų, jų atsakingo gimnazijos puoselėjimo ir kūrimo. Tad jis dėkojo buvusiems bei esamiems gimnazijos bendruomenės nariams bei tikino, kad didžiuojasi sukaupta patirtimi, pasiekimais ir vylėsi, kad gimnazija toliau augs ir tobulės, puoselės amžinąsias vertybes, o gimnazistai garsins gimnazijos bei viso krašto vardą net tik Lietuvoje bet ir užsienyje.

„Būkime atviri pasauliui, kurkime gimnazijos istoriją kartu“, – linkėjo direktorius.

Kaip teigė R. Sakas, gimnazija laiminga, kai laimingi ją lankantys jauni žmonės. Tad minint atkurtos gimnazijos 25-metį mokykloje vyko jubiliejinė savaitė. Jos metu išleistas tai progai skirtas laikraštukas, mokiniai turėjo įvairių sporto rungčių, rašė laiškus, kūrė haiku, persirenginėjo įžymybėmis, mokytojais, o mokytojai – mokiniais, į mokyklą ėjo be kuprinių, tiksliau jas pakeisdami neįprastais daiktais, į kuriuos dėjo mokyklines priemones, tikrino žinias viktorinose, pristatyta buvusių gimnazisčių Eglės Tamulytės, Indrės Siaurusevičiūtės bei mokytojų Audronės ir Algimanto Vorevičių darbų paroda.

Jubiliejinę savaitę vainikavo šventinis renginys, kuriame netrūko svečių bei jų sveikinimų, dovanų ir linkėjimų, muzikinę programą dovanojo moksleiviai. Tad belieka viltis, kad linkėjimai išsipildys, gimnazija artimiausiu metu atsinaujins, bus įrengta taip reikalinga kompiuterių klasė, kurią pažadėjo meras Raimondas Januševičius, o svarbiausia – čia bus ugdomi žingeidūs ir pasauliui atviri jauni žmonės, kuriuos pažinimo ir žinių keliu ves profesionalūs ir kūrybingi pedagogai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.