Gaisrą gesinti teko dėl netikėtai „Varpe“ pailgintų pertraukų

D. Pavalkio nuotr.

Sausio 5 d. Šakių „Varpo“ mokyklos el. dienyne atsiradusi informacija apie pasikeitusį pamokų ir pertraukų laiką mokinių tėvams, švelniai tariant, buvo nelaukta pošventinė dovanėlė. Viešojoje erdvėje pasipylė jų komentarai ir nepasitenkinimas dėl tokių pokyčių ugdymo proceso vidury, mat ne vienam vaikui tai gali užkirsti kelią dalyvauti popamokinėje veikloje.

„Facebook“ Rita Bartkutė-Dėdinienė domėjosi, kodėl nuo rugsėjo 1 d. įsigaliojusį pamokų ir pertraukų laiką reikia keisti mokslo metų viduryje, kai visos vaikų užklasinės veiklos, kurios yra ne mažiau svarbios negu pagrindiniai dalykai, jau buvo suderintos su pamokų tvarkaraščiu minutė į minutę?

Patiems vaikams ne visada lieka laiko po pamokų savarankiškai pasiekti savo veiklų vietas, todėl tėvai, ieškodami išeičių, jau buvo susiderinę su darbdaviais, kad galėtų savo atžalas nuvežti į sporto būrelius ar Meno mokyklą. Viskas buvo sustyguota ir še tau – nauji metai.

Į diskusiją įsitraukę tėvai piktinosi dėl pasikeitusio pamokų tvarkaraščio ir ilgų pertraukų, per kurias mokiniai neturi ką veikti – mažiukai laksto po mokyklą, o vyresni sulindę telefonuose arba blaškosi mieste. Buvo ir tokių pasvarstymų, kad iš vienos pusės užklasinė veikla tarsi skatinama, o iš kitos – sąlygos tam sunaikinamos. Ne vienam kilo klausimų, o ką daryti tiems mokiniams, kurie namo grįžta autobusais. Galų gale, ar negalima tvarkos koreguoti?

Pasidomėjus, kodėl taip netikėtai buvo nuspręsta pakeisti pertraukų laiką, Šakių „Varpo“ mokyklos direktorius Mindaugas Venckūnas informavo, kad nors pernai sudėliotas pamokų ir pertraukų grafikas ir tiko tiek mokytojams, tiek tėvams, tiek ir neformalųjį vaikų ugdymą vykdančioms įstaigoms, tačiau jis neatitiko rajono savivaldybės tarybos praėjusių metų lapkričio 24 d. patvirtinto mokinių maitinimo tvarkos aprašo, parengto vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Jame reglamentuojama, kad mokinių pietūs turi būti organizuojami ne anksčiau kaip 2,5 val. ir ne vėliau kaip praėjus 4 val. nuo pamokų pradžios.

„Paskutinius keletą metų mes pažeidinėjome būtent tai, kad mokinių maitinimas buvo organizuojamas vėliau nei po 4 val. nuo pamokų pradžios, – tvirtino Šakių „Varpo“ mokyklos direktorius. – Aš ir taip vėlavau beveik du mėnesius, ieškojau išeities, kad galbūt mums būtų kažkokia išimties tvarka, bet ne, yra tarybos sprendimas ir, aišku, logiška, kad jį reikia vykdyti.“

Pasak jo, pavalgydinti 808 vaikus yra išties sudėtinga. Dėl to esą teko pakeisti ir pertraukų laiką – viena dabar trunka 35, kita – 40 min., tačiau dėl ilgesnių pertraukų išilgėjo ir bendras pamokų laikas, kuris prasideda nuo 8 val. ir baigiasi 15 val. 15 min.

„Kalbėjau su kitų rajono mokyklų direktoriais. Jiems žymiai lengviau, nes vaikų skaičius yra nepalyginamai mažesnis. O čia kaip padaryt? Jei pertrauką sumažinam iki 5 min., vėl praktiškai pažeidžiam higienos normas, nes ji turi trukti 10 min.“, – aiškino M. Venckūnas, pridurdamas, kad situacija sudėtinga ir šiuo metu su maitinimo organizavimu mokykla yra aklavietėje.

Daugeliui tėvų kilo klausimas, ar naujasis pamokų tvarkaraštis buvo suderintas su mokyklos taryba, ar ji žinojo apie planuojamus pakeitimus? Šakių „Varpo“ mokyklos tėvų tarybos pirmininkė Lina Tarnauskienė patvirtino, kad direktorius buvo informavęs, jog teks keisti pertraukų laiką.

„Teisės aktas yra teisės aktas, o mokykla yra biudžetinė įstaiga ir turi jo laikytis ir vykdyti, tad mes galime tik pabandyti laviruoti, kad kuo mažiau nukentėtų mūsų vaikai“, – tvirtino L. Tarnauskienė, pabrėžusi, kad jos tikslas – rasti kompromisą ne kaltinant, ne pykstantis, o priimant aiškius sprendimus, kurie nors daliai mokinių pagerintų susidariusią nepalankią situaciją.

Į tėvų diskusiją viešojoje erdvėje įsitraukęs savivaldybės meras Raimondas Januševičius pirmadienio rytą pažadėjo susitikti su mokyklos direktoriumi ir aptarti, „ar pakeitimai suderinti su mokyklos taryba ir kodėl įstaigoje šlubuoja komunikacija“.

Po susitikimo su „Varpo“ mokyklos direktoriumi, kuriame dalyvavo ir rajono savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas, meras informavo, jog buvo rasti sprendimai, kurie leistų pamokas baigti 10 ar net 15 min. anksčiau, tačiau pagrindinė problema, anot mero, būtent komunikacijos stoka – didžiulei mokyklos bendruomenei „neužtenka iš vakaro pateikti informaciją, su tėvais reikia kalbėtis iš anksto“.

„Mokinių maitinimas yra grynai vidinis mokyklos reikalas. Rajono savivaldybės taryba tik patvirtino higienos normas, tačiau kaip organizuoti maitinimą, yra grynai mokyklos administracijos reikalas ir to iškomunikavimas“, –  tvirtino R. Januševičius, pabrėždamas, kad turi būti rastas pats geriausias variantas, jei jis ir ne visiems mokiniams tiktų, tai bent didesnei daliai.

„Nugesinome tokį gaisrą, kurio iš esmės nei reikėjo, nei jis turėjo būti. Reikėjo įsikišti merui, kad išspręsti tokį elementarų dalyką, nes mokyklos administracija ir pati tai galėjo padaryti“, – kalbėjo meras.

Nors pirmadienį R. Januševičius patikino, kad jau nuo antradienio pamokos „Varpe“ vyks pakoreguotu grafiku, tačiau bent kol kas liko galioti sausio 8 d. pamokų laikas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.