Šakių cirko mokykla skinasi kelią į šlovę

cirkas turi planu
Nuotr. Šakių cirko mokyklos vadovai Itana ir Raimondas Januševičiai jau rudens pradžioje kraštiečius žada nustebinti Šakiuose vyksiančiu tarptautiniu klasikinio ir modernaus cirko festivaliu „Keturios stichijos“.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Apie tai, kad Šakių cirko mokykla, kuriai vadovauja Itana ir Raimondas Januševičiai, vieną po kito skina laurus įvairiuose konkursuose ir festivaliuose, žino kiekvienas daugiau ar mažiau besidomintis šios mokyklos veikla. Šie nuopelnai, kaip sako vadovai, yra didelio ir sunkaus darbo vaisiai.

Daug naujienų

Jei kai kuriems vasara – atostogų laikas, kai galima atsipūsti ir pailsėti, tai Cirko mokyklos vadovams ir jų auklėtiniams – pats darbymetis.

Neseniai grįžę iš tarptautinio vaikų cirko meno festivalio Kijeve (Ukraina), kuriame užėmė prizines vietas, I. ir R. Januševičiai pasakoja, kad atsikvėpti nėra kada – laukia daugybė darbų, kuriuos reikės padaryti. Tiesa, galima drąsiai teigti, kad šiuo metu visa Cirko mokyklos bendruomenė gyvena euforijoje, mat džiugios naujienos juos pasiekia viena po kitos.

Nuo 2015 m. pabaigos dalis Cirko mokyklos auklėtinių vaidina Kauno valstybinio muzikinio teatro miuzikle „Karmen“. Tuomet I. Januševičienė pabrėžė, jog tokio pasiūlymo sulaukė pirmą kartą, vaikams tai yra didžiulė, neišdildoma patirtis, o visam Šakių cirko mokyklos kolektyvui – didžiulis įvertinimas. Juk ne kiekvieną dieną esi kviečiamas dalyvauti miuzikle.

Pasirodymus miuzikle mokyklos auklėtiniai tęs ir 2018 m. sezoną ir šio teatro scenoje turėtų pasirodyti dar 35 kartus. Tiesa, vaikų sugebėjimai tiek Muzikinio teatro vyriausiąjį režisierių Kęstutį Stasį Jakštą, tiek kitus darbuotojus itin sužavėjo, tai ir teatro tarybos sprendimas lėmė, jog šakiečiai vaidins naujai statomoje operetėje „Cirko princesė“. Tiesa, kadangi šiame pasirodyme bus daug cirko meno elementų, tad ir scenoje pasirodys daug daugiau Cirko mokyklos auklėtinių.

„Susirinkusi teatro taryba sprendė, kokius statys spektaklius ateinančių metų sezonui. Vasario mėnesį buvo patvirtinta, kad vienas iš jų bus „Cirko princesė“. Kiek žinome, šį kartą vaidinti bus pakviesta dar daugiau mūsų mokyklos mokinių“, – situaciją apžvelgė ir pasidžiaugė R. Januševičius.

Šakiuose – festivalis

Kas antrus metus atėjus žiemai I. ir R. Januševičiai Šakiuose organizuoja tarptautinį cirko festivalį-konkursą „Cirko žiburiai“, į kurį suvažiuoja cirko artistai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Rusijos, Baltarusijos, Latvijos, Ukrainos, Švedijos bei kitų šalių.

Festivalis organizuojamas kas antri metai, kadangi jis vyko pernai, šią žiemą jau nevyks. Tačiau, ko gero, šiais metais kraštiečiai nebus nuskriausti, mat rudeniop planuojama surengti klasikinio ir modernaus cirko festivalį „Keturios stichijos“. Festivalis taip pavadintas todėl, kad, kaip pasakojo I. Januševičienė, šakiečiams ir miesto svečiams cirko menas bus rodomas pasitelkiant keturias stichijas – orą, vandenį, ugnį ir žemę. Festivalyje pasirodys ne tik Cirko mokyklos auklėtiniai ar kiti Lietuvos cirko artistai, tačiau taip pat yra planų pasikviesti svečių iš Lenkijos, Čekijos.

Tiesa, parengus projektą, šiam festivaliui iš Lietuvos kultūros tarybos buvo gautas 12,5 tūkst. eurų finansavimas. R. Januševičius neslepia: jei ne šie pinigai, festivalį surengti būtų labai sudėtinga.

„Likus kelioms dienos iki išvykimo į Kijevą sužinojome, kad gavome finansavimą. Savaime suprantama, labai džiaugiamės. Kita vertus, nors skirtas finansavimas atrodo labai didelis, tačiau,  norint padaryti gerą renginį, tikriausiai reikės ir pataupyti. Tiesa, šio festivalio organizavimas taps mūsų su Itana magistriniu darbu“, – komentavo R. Januševičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.