„Kaimynų diena“ sustiprino gretimų rajonų ryšius

kaimynu diena
Nuotr. Festivalio dalyvius masino keramikos gaminiai, sūriai, šakočiai, pyragai, saldumynai, įvairūs kepiniai, šviežias medus, duona, rankdarbiai.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ  

Praėjusį šeštadienį Zyplių dvare šurmuliavo Šakių turizmo informacijos centro suorganizuotas turizmo festivalis „Kaimynų diena“, kuris į vieną vietą sukvietė Šešupės euroregiono savivaldybes.

Atvykusieji į festivalį neturėjo laiko nuobodžiauti, mat čia buvo apstu įvairiausių veiklų ne tik suaugusiems, bet ir mažiesiems svečiams. Festivalio dalyvius masino keramikos gaminiai, sūriai, šakočiai, pyragai, saldumynai, įvairūs kepiniai, šviežias medus, duona, rankdarbiai. Mažiesiems svečiams buvo siūloma pašokinėti ant batuto, pūsti didžiulius muilo burbulus, žaisti taip išpopuliarėjusį kamuolių futbolą. Mėgstantiems ramesnes pramogas ar norintiems atskleisti savo meninius sugebėjimus puikia niša tapo VšĮ „Mena meną“ menų studijos užsiėmimai vaikams ir suaugusiems. Akį patraukė ir kalvystės amato demonstracija bei Šakių cirko mokyklos pasirodymas. Norintiems sužinoti savo biologinį amžių Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai atliko kūno kompozicijos analizę.

 Trumpiau tariant, Zyplių dvaro ansamblio teritorija festivalio metu tapo gyventojų ir prekybininkų iš skirtingų rajonų susitikimo vieta. Čia savo kultūrines programas ir gaminamą produkciją pristatė Kazlų Rūdos, Vilkaviškio, Marijampolės, Pagėgių, Šakių savivaldybių bei Panemunių klasterio atstovai. Renginio metu pristatyti Šešupės regiono rajonų turistiniai, paveldo objektai, kulinarinis lobynas, vykdomos edukacijos ir degustacijos.

„Kaimynų dieną“ galima tituluoti Šakių turizmo informacijos centro pirmagimiu, mat tokį renginį kolektyvas organizavo pirmą kartą. Beje, kaimyninių rajonų ryšius stiprinantis renginys, ko gero, apskritai rajone surengtas pirmąsyk.

Šakių turizmo informacijos centro direktorė Ieva Bernotaitė kalbėjo, kad šis renginys buvo reikšmingas kontaktų užmezgimo prasme. Susitikę rajonų atstovai pasidalijo patirtimis, sužinojo vieni kitų „vidines situacijas“, pranašumus ir trūkumus. Kaimyninių rajonų atstovų susitikimo metu kalbėta, kaip bendromis jėgomis didinti regiono konkurencingumą bei informacinę sklaidą, diskutuota apie bendro leidinio ir maršrutų sukūrimą.

„Sutarėme dalyvauti vieni kitų renginiuose ir dar kartą susitikti jau visai netrukus“, – po renginio kalbėjo I. Bernotaitė.

Tiesa, festivalyje taip pat vyko konferencija, kurios metu Šakių, Marijampolės, Pagėgių ir Vilkaviškio turizmo informacijos centrai pristatė savo turizmo paslaugas ir įvairias edukacijas. Kadangi Kazlų Rūdoje tokio centro nėra, iniciatyvos ėmėsi kaimo bendruomenės, kurios pristatė Sūduvos vietos veiklos grupės tarptautinio projekto edukacinį pažintinį taką, edukacijas bei supažindino su ateities perspektyvomis.

Festivalio metu sudaryta komisija apžiūrėjo savivaldybių kiemelius, prekiautojai jiems pristatė savo gaminius ir jų išskirtinumą. Ši apžvalga vyko ne šiaip sau – šventės akcentu tapo geriausiai įrengto kiemelio rinkimai. Šis apdovanojimas nukeliavo į Kazlų Rūdos savivaldybės atstovų rankas. Kazlų Rūdos savivaldybei festivalyje atstovavo miesto kultūros centras, kaimo bendruomenės, amatininkai, senjorų klubas, Trečiojo amžiaus universiteto Menų fakulteto ir „Kraitės“ klubo nariai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.