Ritiniai – gardžiais sūriais ir žmonių bendryste garsėjanti bendruomenė

ritiniai20
Nuo pat įsikūrimo Ritinių bendruomenei vadovavo penki pirmininkai, šventėje dalyvavo net trys. Iš kairės: Elena Kavaliauskienė, Rita Rakauskienė, Janina Ilgūnaitienė savaip prisidėjo prie kaimo gerovės kūrimo bei puoselėjimo. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Balandžio 21 d. vakaras Ritinių bendruomenės centro nariams buvo šventinis. Jie jaukiuose bendruomenės namuose susirinko kartu minėti dvidešimtąjį bendruomenės įkūrimo gimtadienį. Šventiniame vakare skambėjo daug linkėjimų, prisiminimų, buvo pasidžiaugta nuveiktais darbais.

Šventė prasidėjo nuo siurprizo: buvęs bendruomenės centro pirmininkas Kęstutis Kasperavičius, šiuo metu gyvenantis Tenerifėje, kraštiečiams per bičiulį Darių Pavalkį perdavė tortą bei pasveikino tiesioginio vaizdo pokalbio metu.

„Teko ir man prisidėti prie šios bendruomenės veiklos. Kadangi negaliu dalyvauti šventėje, gyvenu gana toli, noriu palinkėti, kad tęstumėte savo veiklą ir toliau, gyvuotumėte dar ilgai. Džiaugiuosi kartu su jumis!“ – skambėjo iš tolimosios Tenerifės kraštiečio balsas.

Šventę pradėjusi dabartinė bendruomenės centro pirmininkė Rita Rakauskienė, prie jos vairo stojusi vos prieš dvejus metus, priminė, kad bendruomenė įsikūrė 2002 m. vasario 19 d., šiuo metu bendruomenę vienija 39 nariai, bendruomenė jungia net aštuonis kaimus.

„Prabėgo tas dvidešimt bendro tikslo siekimo, bendro darbo ir bendrystės metų. Kiek švenčių, išvykų, ekskursijų suorganizuota, kiek nuostabių akimirkų prabėgo per tuos metus! Nedaug aš čia dar prisidėjau prie bendruomenės veiklų, bet dėkoju už pasitikėjimą ir bendrystę“, – kalbėjo R. Rakauskienė kviesdama bendruomenės veiklos istorija pasidalinti pirmąją bendruomenės centro pirmininkę Janiną Ilgūnaitienę.

„Dėkoju pirmiausiai mūsų bendruomeniečiams, kad atėjot į mūsų bendrą šventę, – kreipėsi J Ilgūnaitienė. – Kai įsikūrėm prieš 20 metų, žmonės buvo labai geranoriški, aktyvūs, labai norėjom dirbti. Tuomet bendruomenės vairą patikėjo man ir man buvo labai smagu: iki pietų dirbti mokykloje, po pietų tikrai daug veiklos buvo bendruomenės centre. Tiesa, pradžia buvo sunkoka: ir įstatų rengimas, registracija, dar ir tų projektų rašyti nebuvo galima, tai veikloms savo pinigėlius susidėdavom.“

J. Ilgūnaitienė mėgsta rankdarbius, tad įsteigė ir klubą, kuriame moterys mielai mezgė, nėrė, vėlė.

„Tuomet turėjom daug jaunimo, tad rašėm projektus, vykdėm veiklas. Iš projektinių lėšų surengėm šventę „Sugrįžkim į gimtą sodžių“, buvo be galo smagus renginys, kuriame dalyvavo apie 200 žmonių. Smagu buvo dirbti“, – prisiminė J. Ilgūnaitienė pridurdama, kad per bendruomenės centro gyvavimą jam vadovavo net penki pirmininkai.

Po jos pirmininkauti bendruomenei buvo pavesta jau minėtam K. Kasperavičiui, vėliau trumpai bendruomenės vairą buvo perėmusi Daiva Ditkuvienė, ilgamete bendruomenės centro pirmininke buvo Elena Kavaliauskienė.

J. Ilgūnaitienė pasakojo, kad iš pradžių bendruomenė glaudėsi Prūselių mokykloje, kai jos ir buvusios laisvalaikio salės neliko, pastato neleido išdraskyti, bendruomenė rašė projektus, patalpas remontavosi. Pačiu svarbiausiu ir didžiausiu darbu J. Ilgūnaitienė įvardijo bendruomenės namų patalpų sutvarkymą buvusioje mokykloje bei „Sūrių namų“ įkūrimą – šio verslo idėjos sumanytoja bendruomenietė Elena Kavaliauskienė parašė projektą ir, gavus finansavimą, buvo įrengta patalpa, skirta vesti edukacinę programą „Kaimiško sūrio gimimas“. 2012m. gruodžio 15 d. įvyko „Sūrio namų“ atidarymo šventė.

E. Kavaliauskienė svarstė, kad kiekvienas organizacijos pirmininkas turėjo numatęs savo prioritetus, darbus bei tikslus.

„Janina su veiklomis daugiau krypo į kultūrą, renginių bei ekskursijų organizavimą. Kęstutis buvo labiau ūkiškas, užsiėmė statybomis, prie kurių ir man nemažai teko prisidėti. Visi prisimenate, kaip mums sekėsi vykdyti tą didįjį projektą su baisiaisiais nuostoliais, bet išsikapstėm. Visi darėm kažką pirmą kartą. Aišku, buvo tų klaidų, nežinomybės. Bet, kaip matot, gyvenam jau 20 metų. Visgi norėčiau palinkėti, kad būtume vieni kitiems pakantesni, – kalbėjo E. Kavaliauskienė, prisipažindama, kad ji labiausiai didžiuojasi „Sūrių namų“ įkūrimu. – Aišku, norėčiau padėkoti mūsų moterims, kurios nuo ryto iki vakaro slėgė tuos sūrius atvykstantiems ekskursantams ne tik iš Lietuvos, bet ir Ukrainos, Latvijos, Ispanijos, Vokietijos.“

J. Ilgūnaitienė pasidžiaugė ir dabartine bendruomenės centro pirmininke R. Rakauskiene, kuri, anot jos, didelį dėmesį skiria bendruomenės namų aplinkai – apsodino hortenzijomis bei medlievomis.

Ir, aišku, kaipgi nepaminėti garsios Sūrio šventės, kuri šiame krašte rengiama nuo 1999 m., bei jos organizatorės Zitos Ilgūnaitienės.

Ritinių bendruomenės centrą su 20-mečiu sveikino Šakių bendruomenių centrų asociacijos atstovės Irena Šakėnienė bei Irena Sakalauskienė, šiltu bendravimu džiaugėsi kaimynai – Gotlybiškių, Briedžių, Girėnų bendruomenių atstovai. O koks gimtadienis be šaunių Liepalotų kaimo muzikantų bei garuojančio kugelio, be ilgų pašnekesių, kurie tęsėsi iki vėlumos!

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.