Virtualios bibliotekos tikslas – kad skaityti galėtų visi

Šakiuose apsilankiusios Audiosensorinės bibliotekos atstovės gyvai pademonstravo ir specialų grotuvėlį, kurį galima pasiskolinti, jei žmogus neturi kitų įrenginių knygoms klausyti. D. Pavalkio nuotr.

Praėjusį trečiadienį Šakių bei Gelgaudiškio bibliotekose viešėjo Lietuvos audiosensorinės bibliotekos atstovės, kurios susirinkusius supažindino su Elektroninių leidinių valdymo informacinės sistemos (ELVIS) ar, paprasčiau kalbant, virtualios bibliotekos galimybėmis ir ragino aktyviai naudotis paslaugomis tuos žmones, kurie negali skaityti įprasto spausdinto teksto. Juolab kad paslaugos visiškai nemokamos, o fonduose yra ne tik garsinės knygos, periodika, bet net ir filmai.

„Mūsų tikslas – kad skaityti galėtų visi“, – teigė Šakiuose su kolege Gintare Navikauskaite apsilankiusi Audiosensorinės bibliotekos Vartotojų aptarnavimo skyriaus vedėja Ligita Vasalauskaitė, informavusi, kad po įvairius šalies miestus važinėjantis ELVIS autobusas ir siekia apie paslaugas ir galimybes jomis naudotis šviesti visuomenę.

Beje, jei kažkam Audiosensorinės bibliotekos pavadinimas atrodo mažiau girdėtas, tai reiktų pažymėti, kad tai buvusi Lietuvos aklųjų biblioteka, pernai pakeitusi pavadinimą turėdama tikslą praplėsti tikslinę auditoriją.

elvis pristatymasViešnios Gintarė Navikauskaitė (kairėje) ir Ligita Vasalauskaitė supažindino su Elektroninių leidinių valdymo informacinės sistemos (ELVIS) teikiamomis paslaugomis, aiškino, kaip jomis naudotis, bei ragino naudotis galimybe klausytis garsinių leidinių. D. Pavalkio nuotr.

Mat dabar paslaugomis gali naudotis ne tik silpnaregiai, aklieji, bet visi, kurie negali skaityti įprasto teksto – tai gali būti ir dėl regos sutrikimų, dėl disleksijos – tai labiau aktualu tarp vaikų, paauglių, ar net tie žmonės, kurie turi laikinų regos problemų, pavyzdžiui, po operacijos ar turintys kitų sutrikimų, dėl kurių negali skaityti. Tiesa, kad ELVIS paslaugomis būtų galima naudotis, tam reikalinga mediko pažyma, vaikams rekomenduoti šias paslaugas gali ir logopedas, pedagoginė tarnyba. Būtent tarp vaikų, kaip pastebėjo viešnia, pastaraisiais metais skaitymo sutrikimų daugėja, tad apgailestavo, kad tiek jie, tiek ir vyresnio amžiaus žmonės ypač regionuose dažnai net nežino, kad gali nemokamai klausytis garsinių leidinių.

O pasiūlyti ELVIS tikrai turi ką, mat fonde yra per 15 tūkst. įvairių knygų tiek vaikams, tiek suaugusiems, periodikos, kiekvieną savaitę įgarsinami ir naujai išleisti kai kurie savaitraščiai, yra net įgarsintų filmų, spektaklių. Tai ir itin patogu, nes parsisiųsti norimą leidinį galima bet kada, nereikia laukti eilėse ir pan.

Tie, kurie neturi galimybės internetu klausytis knygų ar jų parsisiųsti, neturi kompiuterio ar kito įrenginio, gali pasiskolinti specialius grotuvėlius. Tad galimybės skaityti tikrai yra, reikia tik noro. Žmonės, norintys tapti ELVIS klientais, gali patys prisijungti prie sistemos, gali kreiptis pagalbos į biblioteką.

„Ši paslauga labai reikalinga“, – džiaugdamasi pristatymu ir dėkodama viešnioms teigė Šakių viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Eringienė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.