Valstybės dienai ir miesto šventei paminėti - renginių gausa

himnas2Asta GVILDIENĖ
 
Liepos 5 – 6 dienomis šakiečiai šventė. Dvi progas – Valstybės arba Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną ir miesto šventę – lydėjo renginių gausa. Kiekvienas galėjo pasirinkti pagal savo skonį. Vieni dalyvavo kultūriniuose renginiuose, žygiavo miesto gatvėmis, kiti skubėjo į sportines varžybas ar išbandė savo jėgas orientacinėse rungtyse po Šakių miestą.
 
Nuotr. Šventės metu šakiečiai prisidėjo prie vienos gražiausių šiuolaikinių lietuviškų tradicijų – visi kartu sugiedojo Vinco Kudirkos „Tautišką giesmę“.
 
Rotušę papuošė mūsų krašto vaizdais
 
Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir Šakių miesto šventė prasidėjo liepos 5 dieną gražiame Dzūkijos mieste - Lazdijuose gimusio ir Griškabūdžio žemėje savo šaknis įleidusio Algirdo Senkaus jau trečiąja tapybos darbų paroda. Nuo pat vaikystės piešimą ir gamtą pamilęs parodos autorius prisipažino, kad labiausiai jį traukia gamta, ypač miško spalvos ir jo grožis įvairiais metų laikais. Tai ir atsispindėjo jo darbuose, iškabintuose Rotušės fojė. Iš nuotraukų kopijuoti mūsų krašto vaizdai išties atrodo įspūdingai. Nors, pasak A.Senkaus, jis jokių specialių mokslų nebaigė – pusseserės dailininkės paskatintas ketvirtoje klasėje įstojo, tačiau neilgai mokėsi M.K.Čiurlionio meno mokykloje, bet ten įgyta patirtis jį lydi visą gyvenimą.  Apie save daug nelinkęs kalbėti parodos autorius atviravo, kad jo paveikslai namuose neužsibūna - jie iškeliauja pas draugus, kaimynus, giminaičius, kurie geranoriškai juos paskolino šiai parodai. Tos pačios dienos vakarą Šakių evangelikų liuteronų bažnyčioje dvigubos šventės proga koncertavo kamerinis ansamblis „Vilniaus arsenalas“, pritraukęs nemažą būrį klasikinės ir šiuolaikinės muzikos gerbėjų.

Dalyvavo sportinėse varžybose

Nors liepos 6 dieną miestas neišsiskyrė žmonių gausa, tačiau į Šakių sporto klubų sąjungos surengtas sportines varžybas susirinko daugiau nei 300 dalyvių. Futbolo varžybų 7 x 7 dalyviai laimėjo aštuonias Sporto klubų sąjungos įsteigtas taures. Geriausiai pasirodė vyrų sporto klubo „Audra“ komanda. Krepšinio varžybose 3 x 3 žaidėjai pelnė 10 prizų. Geriausia pripažinta vienintelė varžybose dalyvavusi vaikų komanda. Šaudymo varžybose išdalytos šešios taurės. Moterų grupėje laimėjo Asta Ulinskienė, vyrų – Laurynas Žievys. Devynis prizus laimėjo devyni dviračių slalomo varžybų dalyviai. Vaikų grupėje geriausiai pasirodė Eimantas Zokas. Jaunimo grupėje nepralenkiamas buvo Julius Mačiulaitis, suaugusiųjų grupėje – Jonas Mačiulaitis. Renginio metu J.Lingio parke Šakių sporto klubas „Audra“ žiūrovams pristatė dziudo parodomąją programą.

Pirmosios orientacinės varžybos

Šešupės euroregiono turizmo informacijos centras ir Šakių verslo informacijos centras miesto šventės metu pakvietė į pirmąsias pramogines orientacines varžybas po Šakių miestą. Tiesa, norinčiųjų atsirado nedaug. Buvo suformuotos dvi komandos po tris ir viena penkių žmonių komanda. Varžybų dalyviai turėjo surasti dešimt turizmo ir verslo objektų bei atlikti nurodytas užduotis, pavyzdžiui, nufilmuoti arba nufotografuoti, sukurti ketureilį ir pan. Kadangi buvo numatytos trys prizinės vietos, tai visos komandos ir buvo apdovanotos organizatorių ir rėmėjų įsteigtais prizais. Pasak  Šakių turizmo informacijos centro direktorės Eglės Plančiūnienės, pirmas blynas neprisvilo, todėl ateityje šakiečiams ketinama pasiūlyti ir daugiau panašių pramogų.
 
Staigmena kultūros centro scenoje

Šakių kultūros centro scenoje šventės proga dienos šviesą išvydo dar viena Zanavykų teatro premjera – spektaklis „Skulptorė“, pastatytas pagal  mūsų kraštiečio, iš Girėnų kilusio dramaturgo Vytauto Rimkevičiaus novelę. Pasak režisierės Gražinos Guzovijienės, ne vienam Zanavykų teatro gerbėjui buvo staigmena, nes po keletą metų rodytų komedijų, scenoje jie išvydo jautrią dramą, ne vieną sujaudinusią iki širdies gelmių. „Premjera turėjo pasirodyti gerokai anksčiau, - pasakojo režisierė. – Tačiau ji labai tiko miesto gimtadienio šventei, nes spektaklis pastatytas pagal mūsų kraštiečio sukurtą dramą, todėl buvo šiek tiek atidėta.“ Pilnut pilnutėlė kultūros centro salė dar kartą parodė, kad šakiečiai menui nėra abejingi.

Šventinė eisena sujudino miestą

Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos ir miesto šventės iškilminga eisena sujudino miestą. Pučiamųjų orkestro garsai sudrumstė ištuštėjusio miesto tylą. Į J.Lingio parką iškilmingai žygiavo miesto valdžios ir šakiečių verslo įmonių atstovai, meno kolektyvai, cirko artistai. Net pats karalius Mindaugas su savo karaliene Morta ėjo priešakyje. Žmonių patogumui šiais metais kaip niekad prie estrados scenos išrikiuota ne viena eilė suolų. Tai buvo didelis patogumas į šventę susirinkusiems šakiečiams, ypač vyresniesiems, norėjusiems pamatyti šakiečių saviveiklininkų surengtą ir Kauno studentiškojo choro atvežtą koncertinę programą. Kas norėjo įsitaisė ir prie UAB „Gulbelė“  stalų, kur galėjo gurkšnoti alų ar pasivaišinti kavinės – picerijos „Kiba“ patiekalais.

Dėmesį patraukė gelbėjimo tarnybų kiemeliai

Ypač didelio šakiečių ir miesto svečių dėmesio sulaukė atskirai įsikūrę medikų, policininkų ir ugniagesių gelbėtojų kiemeliai. Vieni domėjosi medicinos darbuotojų kasdienybe – ne tik svėrėsi, matavosi ūgį, bet ir tyrėsi cholesterolio kiekį kraujyje ar pabuvo tikrais donorais – iš Kauno medicinos klinikų Kraujo centro atvykę darbuotojai ėmė kraują. Policijos pareigūnai ne tik pasakojo apie savo darbą, bet ir dalijo atšvaitus, žymėjo šakiečių dviračius, mažuosius kalbino šuo Amsis. Paauglius traukė galimybė pačiupinėti policijos ginklus. Ne mažiau jaunimo dėmesio sulaukė Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos įranga. Ne vienas išreiškė norą išmėginti gaisrinės kopėčių tvirtumą.

Išdalijo gausybę apdovanojimų

Šventė buvo puiki galimybė ne tik pasveikinti susirinkusiuosius su Valstybės diena, bet ir pagerbti labiausiai nusipelniusius miesto gyventojus. Meras Juozas Bertašius Padėkos raštus įteikė verslininkams Živilei Unguvaitytei ir Arūnui Tarnauskui, ūkininkui Antanui Blockiui, Šakių miesto seniūnui Alfonsui Jakui, gydytojui Vaidui Balčiūnui,  cirko studijos „Šypsena“ vadovui Raimondui Januševičiui, Šakių miesto choro vadovui Deividui Kerevičiui, šokių kolektyvo „Pynė“ vadovei Vitalijai Venienei, Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorei Jūratei Mozūraitienei.

21 val. šakiečiai nepamiršo ir vienos gražiausių šiuolaikinių lietuviškų tradicijų – kartu sugiedoti Vinco Kudirkos „Tautišką giesmę“. Himno giedojimas tuo pačiu metu visame pasaulyje Valstybės dieną tapo pasididžiavimu savo kilme. Šventę užbaigė Kauno studentiškasis choras ir jau po vidurnakčio pasibaigusi diskoteka jaunimui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.