Dingusieji be žinios - šiapus ar anapus gyvenimo?

pasienieciu suoVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Lietuvoje kasmet dingsta apie 2 tūkst. gyventojų, didžiausia paieškų statistika registruojama šalies didmiesčiuose. Šakių rajone kasmet fiksuojami gana nedideli skaičiai, - per metus paskelbiama ne daugiau kaip 20 dingusiųjų paieškų. Policijos pareigūnai dalijasi informacija ir su Lietuvoje veikiančiu Dingusiųjų žmonių šeimų paramos centru. Pastaraisiais metais, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, pradingėlių sąrašas nuolat ilgėja.
 
Visi policijos komisariatui pateikiami pranešimai registruojami Dingusiųjų asmenų registre. „Dingusių asmenų paieška yra prioritetinė veiklos sritis, ypač – dingusių nepilnamečių vaikų paieška. 2014 metais paieška buvo paskelbta 16 asmenų,- visi jie buvo surasti. Per šių metų sausio mėnesį jau gavome 4 pranešimus apie dingusius asmenis. Šiuo metu trys asmenys jau surasti, deja, vienas iš jų rastas negyvas, iš gyvenimo pasitraukęs savo noru. Šis įvykis buvo išties rezonansinis, nes dingo ir nusižudė dvasininkas. Dar vienos moters, kuri šiuo metu yra užsienyje, tarptautinė paieška tęsiama“,- sakė Šakių rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos  skyriaus tyrėja Simona Venslovaitienė. Praėjus septyneriems metams nuo žmogaus dingimo be žinios ir paieškos paskelbimo pradžios, atsižvelgus į dingimo aplinkybes ir suderinus klausimą su prokuroru, paieška gali būti nutraukiama. Dėl kiekvieno dingusio asmens pradedamas ikiteisminis tyrimas. Tik teismas gali pripažinti, kad dingęs ir ilgą laiką nesurastas asmuo skelbiamas mirusiu. Pašnekovės teigimu, vykdant dingusiųjų paieškas, nemažai padeda ir viešumas, rajoniniuose laikraščiuose ir kitose žiniasklaidos priemonėse skelbiama informacija.
 
Dingimo aplinkybės – labai įvairios

Dauguma artimųjų linkę gyventi viltimi, jog dingęs artimas žmogus tebėra gyvas ir atsiras.  Vieni dingusieji randami negyvi, kiti, dažniausiai išvykę į užsienį, taip ir nesugrįžta namo. Kartais savo artimųjų ieškantys žmonės kreipiasi pagalbos ir į aiškiaregius. Teisėsaugininkai į ekstraseansų veiklą žiūri gana skeptiškai. Kriminalinėse suvestinėse galime perskaityti lakoniškus įrašus: vyriškis išėjo iš namų ir negrįžo, moteris išvažiavo pas giminaičius ir dingo, dvylikametis su draugu išėjo į kiemą žaisti ir namo negrįžo... Už kiekvieno pranešimo - šeimos tragedija. Tam tikros aplinkybės dažnai verčia manyti, jog dingusieji galėjo tapti kriminalinių nusikaltėlių aukomis, žūti dėl nelaimingo atsitiktinumo ar patys nusižudyti. Gana dažni atvejai, kai ne tik valkatauti ar keliauti linkę paaugliai, bet ir suaugusieji sąmoningai palieka namus ir  nori, kad jų buvimo vieta artimiesiems būtų nežinoma. Kiti „dingsta be žinios” dėl tam tikrų finansinių įsipareigojimų,  kitų priežasčių. Būna, jog nedarnioje šeimoje vienam iš tėvų išsivežus vaiką į užsienį, kitas sutuoktinis skambina į policiją ir pareiškia, kad dingo jo vaikas.
 
Nepilnamečių paieška - prioritetinė

Pasak tyrėjos S. Venslovaitienės, Šakių rajone dažniausiai gaunami pranešimai apie dingusius nepilnamečius. Paprastai jie pabėga iš globos namų ar iš namų, susipykę su tėvais. Jau ir šiais metais buvo surasta viena iš namų pabėgusi nepilnametė. Gavus pranešimą tiek apie dingusį nepilnametį, tiek ir apie suaugusį asmenį, paieška pradedama vykdyti nedelsiant. Ieškant dingusio asmens, svarbi kiekviena minutė. Dingusiojo padeda ieškoti ir artimieji. Ankstyvas kreipimasis į pareigūnus duoda geresnių rezultatų. Pasitaiko atvejų, kai susipyksta sutuoktiniai, o vienam išėjus iš namų ir ilgesnį laiką negrįžtant, kreipiamasi į policiją dėl sutuoktinio paieškos. Problemų kyla dėl tam tikrų psichinės sveikatos sutrikimų turinčių žmonių, kurie išėję  iš namų pasiklysta. Ir tokiais atvejais skelbiama žmogaus paieška, pareigūnai skuba ieškoti žmogaus, kuris gali sušalti, įkristi į vandens telkinį, atsidurti važiuojamojoje kelio dalyje ir nukentėti. „Tokie žmonės mums gerai pažįstami, - mes jau žinome jų klaidžiojimo takus, tad žinome, ir kur jų ieškoti“,- sakė S. Venslovaitienė. Pasak jos, prastai aplinkoje besiorientuojančius šeimos narius artimieji turėtų aprengti striukėmis su atšvaitais,- tuomet būtų lengvesnė jų paieška tamsiu paros metu.
 
Nuo artimųjų slapstosi sąmoningai

Kaip pastebėjo Šakių rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkė Ingrida Pranskaitienė, visus dingusiuosius pastaraisiais metais pareigūnams pavyko surasti. Sudėtingesnės situacijos, kai gaunami pranešimai apie dingusiuosius užsienyje, kadangi vykdyti tarptautinę paiešką rajono pareigūnų galimybės ribotos.  „Artimieji, kelias dienas neprisiskambinę savo giminaičiui, kuris gyvena užsienyje, kreipiasi  į policiją dėl paieškos paskelbimo. Deja, kai kurie artimieji net nežino dingusiojo adreso, darbovietės, nes šis dirba nelegaliai. Manyčiau, čia išryškėja ir tam tikras šeimų nepakankamas bendravimas. Žinoma, neprisiskambinę savo dukrai ar vyrui, artimieji išsigąsta tam tikrų grėsmių,- juk dažnai girdime apie vykstančią prekybą žmonėmis, jaunimo polinkį vartoti narkotikus ir kitus pavojus. Tokiais atvejais mes kreipiamės į Lietuvos kriminalinės policijos biuro Tarptautinių ryšių valdybą, kuri mums padeda gauti tam tikrą informaciją apie užsienyje ieškomus asmenis“, - sakė viršininkė. Visgi neretai žmonės išvyksta į užsienį savo iniciatyva ir patys nenori bendrauti su Lietuvoje likusiais artimaisiais. Pareigūnai tokių asmenų taip pat ieško, o suradę ir sužinoję, kad pastarieji atsisako bendrauti su šeimos nariais, apie tai informuoja artimuosius ir paiešką nutraukia. „Tokiais atvejais pareigūnai praneša, kad ieškomas asmuo sveikas ir gyvas, tačiau atstatyti giminystės ryšį ir bendravimą tarp motinos ir dukros ar vyro ir žmonos policijos pareigūnai tikrai nepajėgūs “,- pastebi pareigūnė.
 
Paieškose talkina kinologai su šunimis

Vykdant dingusiųjų paiešką pasitelkiamos įvairios priemonės, net ir sraigtasparniai. Neretai pareigūnams padeda kinologai. Šiuo metu rajono policijos komisariate kinologas nedirba, tad šakiečiai pareigūnai naudojasi Marijampolės apskrities komisariato kinologų paslaugomis. Su šunimis dažniausiai ieškoma pasiklydusių žmonių, neatpažintų lavonų. Prieš dvejus metus tik su kinologų pagalba pavyko Sudarge rasti dingusį vyriškį,- paaiškėjo, kad jis buvo nužudytas. Šuns pagalba pradingėlis buvo rastas užkastas žemėje. Savo sugyventinį nužudžiusi ir jį paslėpusi moteris yra nuteista ir atlieka bausmę. Pasak tyrėjos S. Venslovaitienės, vieno rajono gyventojo ieškoma itin dažnai,- paieška vykdyta jau daugiau nei dešimt kartų. Šiuo atveju įžvelgiamas ir tam tikras artimųjų piktnaudžiavimas. Jie puikiai žino sergančio vyriškio polinkį išeiti iš namų, todėl jo saugumui turėtų skirti didesnį dėmesį. Einama lengviausiu keliu,- iš karto skambinama į policiją, prašant paskelbti paiešką. Motina su sūnumi net nesivargina patys jo ieškoti. Kriminalinės policijos  skyriaus tyrėja, tiesiogiai vykdanti dingusių asmenų paiešką, pastebi, jog nepilnamečiams vaikams ir psichinę negalią turintiems žmonėms artimieji turėtų skirti didesnį dėmesį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.