Tarnauti Tėvynei – pareiga ir prievolė

kariaiRita PLAUŠINAITYTĖ
 
Balandžio 21 dieną Jurbarke vyko Karo prievolės ir komplektavimo poskyrio atsakingųjų asmenų susitikimas su žiniasklaidos atstovais. Susitikimo tikslas - skleisti visuomenei informaciją apie tai, kaip, kur ir kada vyks šaukimai į privalomąją karinę tarnybą.  Jurbarke, Vytauto Didžiojo gatvėje, įsikūręs Karo prievolės ir komplektavimo poskyris aptarnaus Šakių, Jurbarko bei Raseinių rajonų karo prievolininkus, kuriems teks atlikti privalomąją karinę tarnybą. Poskyris įsikūrė Jurbarko mieste dėl to, kad aplinkinių regionų jaunuoliams nereikėtų važiuoti į Kauną.
 
Nuotr. Savo noru jaunuolis ateis į privalomąją karinę tarnybą bei labai gerai devynis mėnesius joje tarnaus, jis gaus 2975,4 euro.
 
Kaip žinia, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pasirašė įsakymą, kuriuo nustatė, kad šiais metais šaukimo į nuolatinę privalomąją karo tarnybą pradžia yra gegužės 11 diena, planuojama pašaukti 3000 tūkst. jaunuolių. Tačiau, kaip informavo Karo prievolės ir komplektavimo poskyrio  viršininkas kapitonas Darius Puzas, savo noru  užsiregistravimas į privalomąją karinę tarnybą vyksta jau dabar. Anot kariškio, per tris pirmąsias savaites visoje Lietuvoje yra užsiregistravę apie 500 jaunuolių (tarp jų yra ir merginų), kurie nori savanoriškai atlikti nuolatinę privalomąją karinę tarnybą. Jurbarko karo prievolės ir komplektavimo poskyryje yra užsiregistravę du jaunuoliai iš Šakių ir trys iš Jurbarko rajonų. Karo prievolės ir komplektavimo poskyrio viršininkai tikisi, kad iki gegužės 11 dienos atsiras  daugiau norinčiųjų savanoriškai atlikti privalomąją karo tarnybą.
 
Pirmenybė – savanoriams

Vyresnysis seržantas Andrius Jovaišas pasakojo, jog jaunuoliams labiau verta ateiti savanoriškai atlikti pareigą Tėvynei. „Atėję savo noru, jie turės pirmenybę pasirinkti norimą tarnybos vietą bei gauti didesnes išmokas. Taip pat savo noru atvykę jaunuoliai turės galimybę pasirinkti ir tarnybos pradžios laiką, o tai ypač aktualu tiems, kurie dirba užsienyje ir žada grįžti, sakykim, po kokio pusmečio,“ – sakė vyresnysis seržantas A. Jovaišas. Savo noru atėjusieji taip pat gaus 25 proc. didesnes kaupiamąsias išmokas nei tie jaunuoliai, kurie bus pašaukti privalomai. Šiomis privilegijomis gali naudotis visi jaunuoliai, kurie pareikš norą atlikti privalomąją karinę tarnybą iki gegužės 11 dienos. Iki šios dienos nesurinkus reikiamo būsimų šauktinių skaičiaus, likę šauktiniai nuo 19 iki 26 metų amžiaus bus kviečiami pagal sąrašus, kurie bus sudaryti atsitiktinai, pasitelkus kompiuterinę programą. Jaunuoliams, atliekantiems karinę pareigą savo kraštui, yra numatytos dviejų rūšių išmokos - tai išmokos būtiniausioms išlaidoms padengti, kurios bus mokamos kiekvieną mėnesį bei kaupiamoji vienkartinė išmoka, kurią kariai gaus po devynių mėnesių karo tarnybos. Būtent šis punktas ir išskiria dvi būsimųjų karo prievolininkų rūšis. Labai gerai atlikę privalomąją tarnybą jaunuoliai gaus bene 342 eurais daugiau, nei tie, kurie bus priverstinai pašaukti nuo gegužės 11 dienos. Jeigu savo noru jaunuolis ateis į privalomąją karinę tarnybą bei labai gerai devynis mėnesius joje tarnaus, jis gaus 2975,4 euro, o pašauktas po gegužės 11-osios priverstinai atlikti pareigą Tėvynei ir taip pat labai gerai tarnavęs jaunuolis gaus tik 2633,4 euro. Anot vyresniojo seržanto A.Jovaišo, piniginės išmokos yra pagrindinė paskata dabartiniams jaunuoliams, kurie netrukus baigs mokyklas, užsirašyti savo noru į privalomąją karo tarnybą. „Ne visi jaunuoliai, pabaigę vidurinę mokyklą, turi pinigėlių savo būsimoms studijoms, todėl šiandien turime ne vieną atvejį, kai mums paskambina ir sako – aš noriu tarnauti. Taip jauni žmonės turi galimybę per devynis mėnesius sutaupyti pinigėlių savo ateities planams įgyvendinti“,- aiškino vyr. seržantas. Kapitonas D. Puzas taip pat sakė, jog jaunuoliai užsiregistravę savo noru atlikti pareigą Tėvynei, yra žymiai labiau motyvuoti ir gauna geresnes sąlygas tai padaryti. Smulkesnę informaciją apie kaupiamąsias arba vienkartines išmokas būsimiems šauktiniams galima sužinoti Krašto apsaugos ministerijos internetiniame tinklalapyje.
 
Išvengti tarnybos nepavyks

Poskyrio viršininkams prakalbus apie tai, jog į karinę privalomąją tarnybą nesurinkus reikiamo šauktinių kiekio savanoriškai, likusieji bus kviečiami atsitiktine tvarka, iš karto kilo klausimų dėl šios tvarkos skaidrumo užtikrinimo. Anot kapitono D. Puzo, siekiant užtikrinti, kad karo prievolininkų sąrašų sudarymo metu būtų laikomasi skaidrumo, objektyvumo ir nešališkumo principų, šį procesą stebės speciali visuomenės atstovų komisija. Teisę stebėti sąrašų sudarymą turi Lietuvoje įregistruotų asociacijų, kurių veikla susijusi su krašto apsaugos sistemos stiprinimu ir visuomenės parengimu gynybai, jaunimo ugdymu ir pilietiniu, patriotiniu auklėjimu, žmogaus teisių gynimu, nariai. Šaukimo pranešimai į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą bus pradėti siųsti iš karto po to, kai bus paskelbti šių metų karo prievolininkų sąrašai, t.y. gegužės viduryje. Šiuos sąrašus bus galima pamatyti taip pat ir Krašto apsaugos ministerijos internetiniame tinklalapyje. Jaunuoliai, gavę šaukimo pranešimus, privalės per šaukime nurodytą laiką kreiptis į regioninius Karo prievolės ir komplektavimo skyrius, mūsų rajono jaunuoliai - į Jurbarko poskyrį. Patikslinus anketinius duomenis, karo preivolininkai bus organizuotai siunčiami sveikatos patikrinimui į Karo medicinos tarnybą. Kelionė pasitikrinti sveikatą jiems nieko nekainuos, nes ją organizuos kiekvienas poskyris individualiai gabendamas reikiamą šauktinių skaičių į Kauno medicinos įstaigą. Pasiteiravus, kas bus su jaunuoliais, kurie yra išvykę į užsienį, karininkai atsakė, jog pirmenybę atlikti karinę tarnybą pirmiausia gaus tie, kurie tai norės daryti savo noru, į juos labiausiai ir yra koncentruojamasi. Tačiau išvykimas iš Lietuvos, jaunuolių neatleidžia nuo pilietinės atsakomybės. „Jie privalo kreiptis į atitinkamus Karo prievolės ir komplektavimo poskyrius ir pranešti apie savo nebuvimą šalyje. Bet kokiu atveju privalomosios tarnybos vengimas neliks be pasekmių“,- aiškino vyresnysis seržantas. Šiuo metu dar nėra priimto konkretaus politinio sprendimo, ką daryti su išvykėliais iš Lietuvos, kurie mūsų šalyje nėra deklaravę net savo gyvenamosios vietos.  Tačiau artimiausiu metu šiuo klausimu žadama priimti sprendimą.

Kaip ir anksčiau, išlieka vadinama savanoriška karinė tarnyba, kurioje gali tarnauti vyrai ir moterys iki 50 metų, kurie nebuvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Šakiuose lig šiol yra išlikusi kuopa Šaulių gatvėje, kuri organizuoja savanorių veiklą.  Studentai, kurie mokosi aukštosiose šalies mokyklose, taip pat turės galimybę tarnauti Tėvynei. Jie karines pratybas galės atlikti kas antrą   savaitgalį atitinkamuose kariniuose daliniuose. Naujovė yra tai, jog šauktiniai, patikrinus sveikatą bei paskyrus atitinkamą tarnybos laiką, bus vežami tarnauti tiesiogiai į dalinius, neatliekant trijų mėnesių apmokymų Rukloje, kaip būdavo anksčiau, kai jaunuoliai Tėvynei tarnaudavo metus laiko. Tik oro gynybos ir jūrų pajėgos ruoš šauktinius tam tikrą laiką Ruklos batalionuose, mat jų parengimas reikalauja tam tikros specifikos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.