Kai kurie Šakių reitingai gerėja

sakiai indeksasGiedrė MERČAITIENĖ

Laisvosios rinkos institutas jau penktus metus įvertino geriausiai besitvarkančias savivaldybes Lietuvoje. Šakių rajono savivaldybė, surinkusi 39,4 balo iš 100, šiemet padarė pažangą ir užima 41 vietą iš 54 mažųjų savivaldybių (pernai užėmė trečią nuo galo poziciją).

Nuotr. Tarp šalies mažųjų savivaldybių šiemet Šakių rajono savivaldybė pakilo į 41 poziciją.

Savivaldybėje geriausiai įvertintas „Biudžetas“, nedaug atsiliko „Administracijos“ sritis. „Mokesčiai“ taip pat įvertinti gana gerai. Prasčiausi rezultatai gauti „Turto valdymo“, „Investicijų ir plėtros“ bei „Sveikatos ir socialinės rūpybos“ srityse.

Vertinimo kriterijai

Lietuvos laisvosios rinkos institutas tikina, šalies savivaldybių indeksas – vertybinis indeksas, matuojantis žmonių ekonominę laisvę savivaldybėse. Indekse geriau vertinamos savivaldybės, kurios užtikrina žmogaus laisvę rinktis, skatina privačią iniciatyvą, kuria palankias verslo sąlygas, taupo išteklius ir veikia skaidriai. Laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas kalbėjo, kad savivaldybių vertinimas atliktas pagal 65 kriterijus. Buvo vertinama, kokias paslaugas ir už kiek savivaldybės teikia gyventojams. Atsižvelgta, ar savivaldybė valdoma skaidriai, neturi teisinių nusižengimų. Kita grupė – kokie yra mokesčiai, koks nedarbo lygis. Pasak Ž. Šilėno, jeigu vienoje vertinimo kategorijoje rodikliai puikūs, o kitoje ne – tai aukštos vietos reitinge savivaldybė neužims.

„Šis reitingavimas buvo atliktas vadovaujantis tam tikra metodika, todėl jo rezultatus irgi reikėtų vertinti atsižvelgiant į tos metodikos ypatumus. Visada yra džiugu matyti teigiamus vertinimus, o matant silpnesnes sritis analizuojama, kodėl taip nutiko“, – komentavo Šakių rajono savivaldybės administracijos direktorius Evaldas Sniečkus.

Verta pasidžiaugti

Institutas skelbia, kad Šakių rajono savivaldybė turi palyginus mažą biudžeto skolą (30,2 proc. nuo pajamų, o savivaldybių vidurkis – 44,7 proc.) ir jokių pradelstų mokėjimų. Tai turėjo  įtakos geram  savivaldybės „Biudžeto“ srities įvertinimui. Be to, prisidėjo ir tai, kad beveik visi viešieji pirkimai (tiek pagal kiekį, tiek pagal vertę) 2014 m. buvo atlikti atvirais būdais, t.y. skelbiami.

Taip pat puikiai įvertinta „Administracijos“ sritis. Šioje srityje pasiekimu galima įvardinti tai, kad savivaldybė, turėdama nedaug administracijos darbuotojų (vienam tūkst. gyventojų tenka 5,4, o vidurkis – 7,9), tik tris proc. gyventojų prašymų neišnagrinėjo laiku.

Pagal „Transparency International“ atliktą tyrimą aukštu balu – 74 balais (55,5 balo savivaldybių vidurkis) įvertintas savivaldybės veiklos skaidrumas.

„Mokesčių“ srityje taškų surinkti padėjo baudžiamųjų tarifų netaikymas nenaudojamam nekilnojamam turtui ar žemei. Visgi vidutinis mokestis už verslo liudijimus buvo vienas aukščiausių.

„Dėl verslo liudijimų kainos reikėtų pamatyti, kokie skaičiai buvo lyginami. Turbūt  koją pakišo pas mus taikoma lengvatų sistema, kuri greičiausiai neatsispindėjo pačiame vertinime“, – sakė E. Sniečkus.

Silpniausios sritys

Siekiant gauti aukštesnę poziciją indekse savivaldybei rekomenduojama atkreipti dėmesį į turto valdymą. 2014 m. nebuvo parduotas nė vienas savivaldybei priklausantis pastatas, ir pats parduodamų objektų sąrašas buvo vienas mažiausių.

„Turto iš tikrųjų parduodame nedaug ir šią situaciją lemia kelios priežastys. Tai savivaldybės turto perdavimas bendruomenių reikmėms bei sklypų formavimo ir kitų turto dokumentų rengimo procedūrų trukmė“, – teigė savivaldybės administracijos direktorius.

Taip pat reikalingas dėmesys „Investicijų ir plėtros“ sričiai. Tiesioginių užsienio investicijų kiekis, tenkantis vienam gyventojui, savivaldybėje buvo itin mažas – 164 eurai (vidurkis – 1138 eurai). Mažas ir veikiančių ūkio subjektų bei verslo liudijimus įsigijusių gyventojų skaičius, tenkantis tūkstančiui gyventojų.

E. Sniečkus pripažino, kad investicijos – opi rajono problema.

„Kol kas nesame patrauklūs dėl daugelio priežasčių, tikiuosi, ateityje situacija gerės”, – išreiškė viltį E. Sniečkus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.