Naftos žvalgyba Šakių rajone: klausiate – atsakome

micheleviciusDėkojame gyventojams, atsiuntusiems klausimus apie naftos žvalgybos darbus, kurie šiuo metu atliekami Šakių ir Vilkaviškio rajonuose.

Klausimai atėjo įvairiais keliais – kai kurie rašėte elektroninius laiškus Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., kiti – skambinote mums arba seniūnams, bendruomenių pirmininkams.  

Į Jūsų klausimus atsako Dainius Michelevičius, tyrimus atliekančios bendrovės „Geobaltic” generalinis direktorius.

Kodėl naftos žvalgyba atliekama būtent mūsų rajone?

Naftos gavyba Lietuvoje pastaruosius kelis metus krenta, o Lietuvos Vyriausybės strategija – sudaryti sąlygas naftos sektoriaus plėtotei.
 
Valstybė, o nuo šių metų ir savivaldybės, iš to gauna naudą mokesčių pavidalu.

Todėl Vyriausybė buvo paskelbusi naftos naudojimo Kudirkos-Kybartų plote konkursą. Jį laimėjusi „Diseta” pagal sutartį su Vyriausybe yra įpareigota ištirti, kiek naftos yra šiame regione plytinčiuose telkiniuose. Specialistų teigimu, Kudirkos telkinyje jos gali būti net 1,47 mln. tonų, o Kybartų telkinyje – 451 tūkst. tonų.

Naftos žvalgybos darbams atlikti pasitelkta UAB „Geobaltic“ – vienintelė lietuviška tokius darbus vykdanti įmonė.

Kaip vyko gyventojų informavimas apie naftos žvalgybos darbus?

Prieš pradėdama naftos žvalgybos darbus „Geobaltic” organizavo susitikimus su Šakių rajono vadovais ir gyventojais. Jie prasidėjo dar rugpjūčio mėnesį. Įmonės atstovai buvo supratingai sutikti tiek savivaldybės vadovų, tiek seniūnų ir seniūnaičių bei bendruomenių pirmininkų. Į šiuos susitikimus gausiai rinkosi ir žemės sklypų savininkai bei naudotojai.

Susitikimuose geologai paaiškino ir rodydami vaizdo filmuką pademonstravo, kaip bus atliekami tyrimai, atsakė į gyventojams kilusius klausimus. Susitikimų dalyviams buvo pademonstruota tyrimų įranga. Gyventojai galėjo pamatyti ir patį išteklių, kurio mūsų žemėse ieškos geologai, – naftą.

Vėliau pradėjome asmeniškai su kiekvienu žemės naudotoju derinti galimybes atlikti seisminius tyrimus jų sklypuose.

Derinimus atlieka ir sutartis sudaro UAB „Geobaltic” darbuotojai, turintys visus tam būtinus įgaliojimus.

Kas atlygins gyventojams, jei tyrimų metu būtų padaryta žala jų pasėliams?

Su kiekvienu žemės naudotoju pasirašome sutartį, kurioje mes aiškiai įsipareigojame atlyginti žalą, jei tokia būtų padaryta.

Kompensavimo mechanizmas gali būti detalizuojamas sutartyje pagal savininkų ar naudotojų pateiktą informaciją apie sklypus.

Siekiant laukuose palikti kuo mažesnes provėžas, „Geobaltic” tyrimų darbams naudoja ypač lengvą techniką.

Kokią naudą gaus Šakių rajono gyventojai dėl čia atliekamų tyrimų?

„Geobaltic” jau pasamdė 20 žmonių Šakių ir Vilkaviškio rajonuose. Jie padės atlikti tyrimus ir dirbs laukuose.

Taip pat bus reikalingos apgyvendinimo bei maitinimo paslaugos, nuomosimės sandėlius technikai bei įrangai laikyti.

„Diseta”, atsiliepdama į susitikimų su bendruomenių pirmininkais ir seniūnais susitikimuose išsakytus gyventojų atstovų lūkesčius, jau spėjo suteikti paramą ir vietinėms bendruomenėms.

Ateityje, jei naftos žvalgybos darbai bus rezultatyvūs, savivaldybės biudžetą papildys žemės išteklių mokesčiai. Taip pat bus sukurta dar daugiau papildomų tiesioginių ir netiesioginių darbo vietų vietiniams gyventojams. Apskaičiuota, kad vienas naftos gavybos sferoje dirbantis asmuo sukuria net šešias aptarnaujančias darbo vietas. Naujų užsakymų gaus vietinės transporto, statybų, apgyvendinimo ir maitinimo kompanijos, bus užtikrinta tęstinė parama bendruomenėms ir jų įgyvendinamiems projektams.

Kaip atliekami seisminiai tyrimai?

Tyrimai vyksta atliekant seisminius sužadinimus 5 metrų gylio gręžinukuose. Nuo geologinių sluoksnių ribų atsispindinčias bangas užregistruoja seisminių judesių registratorius, kurio duomenys leidžia daryti išvadas apie žemės gelmių turtus.

Bus atliekama apie 100 seisminių sužadinimų per dieną, o tyrimai pradedami šiaurinėje licencinio ploto dalyje ir pamažu judės pietų link.

Kiek laiko truks šie darbai?

Tyrimus planuojama baigti 2016 metų pavasarį, dar iki žemės ūkio darbų laukuose pradžios.

Kokios institucijos prižiūri naftos žvalgybos darbus?

Apie tyrimus informuotos Šakių ir Vilkaviškio rajonų savivaldybės bei į jas patenkančios seniūnijos. Darbai yra suderinti su Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Marijampolės miškų urėdija, Nacionaline žemės tarnyba, Vilkaviškio ir Šakių rajonų melioracijos specialistais, AB „Amber grid”, AB „Lesto“, AB „TEO LT”, AB „Litgrid”.

Naftos žvalgybos darbams derinimas su aplinkos apsaugos institucijomis nėra reikalingas, tačiau viso proceso metu darbus prižiūri Geologijos tarnyba.

Esant reikalui ji gali stabdyti žvalgybos ir gavybos licencijos galiojimą. Visgi greičiausiai to neprireiks – per 25 metus, kiek nepriklausomoje Lietuvoje išgaunama nafta, nebuvo užfiksuota nei vieno aplinkosauginio pažeidimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.