Aptarė pasiruošimą vasaros sezonui

dabrisius posedisLina POŠKEVIČIŪTĖ

Birželio 9 d. posėdžiavo savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisija. Posėdžio metu buvo kalbama apie gyventojų saugumo užtikrinimą prie atvirų vandens telkinių, hidrostatinių būklę, gaisrus miškuose.

Nuotr. Savivaldybės civilinės saugos specialistas Gintautas Dabrišius supažindino su veiksmų planu, padėsiančiu mažinti rajono vandens telkiniuose nuskendusių asmenų skaičių.

Taip dirbama nuolatos

Prasidėjus vasaros atostogų sezonui padidėja darbo specialiosioms tarnyboms.

Savivaldybės civilinės saugos specialistas Gintautas Dabrišius pristatė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos „Vandens telkiniuose nuskendusių asmenų skaičiaus mažinimo 2016–2018 metų veiksmų planą“. Įgyvendinant jį, atsakingos rajono institucijos turės sekti ir analizuoti oficialią paskendimų vandens telkiniuose statistiką, parengti pavojingiausių vandens telkinių žemėlapį. Taip pat reikės rengti ekstremalių situacijų komisijų prevencinius posėdžius prieš maudymosi ir šaltąjį metų laiką, tikslinti saugaus elgesio vandenyje ir ant ledo taisykles, rengti aktualią informaciją ir viešinti per žiniasklaidos priemones bei vykdyti gyventojams skirtas prevencines akcijas apie saugų elgesį prie vandens telkinių, vandenyje ir ant ledo. G. Dabrišius informavo, kad rajone šitos priemonės vykdomos nuolatos: priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos nuolat rengia visuomenei prevencines akcijas, kaip elgtis prie atvirų vandens telkinių, žmonės nuolat informuojami spaudoje, kaip elgtis per maudymosi sezoną, moksleiviai mokosi plaukimo pagrindų baseine.

„Ši programa paskatins daugiau analizuoti paskendimo priežastis, nustatyti pavojingiausius vandens telkinius ir, įvertinus realią situaciją, specialiosioms tarnyboms imtis dar efektingesnių priemonių, kaip su tuo kovoti“, – kalbėjo G. Dabrišius.

Rajono priešgaisrinės tarnybos duomenimis, 2010–2016 metais Šakių rajono savivaldybėje nuskendo 25 asmenys, šiais metais jau nuskendo vienas žmogus. Pasak tarnybos viršininko Virginijaus Rekešiaus, dauguma nuskendusių asmenų buvo neblaivūs. Pavojingiausios vietos yra upės: Šešupė, Nemunas.

Gaisrai miškuose

Buvo kalbėta ir apie gaisrų pavojų miškuose. Kaip informavo Šakių urėdijos vyr. miškininkas Simonas Šilingas, šiais metais rajono miškų urėdijos teritorijoje kol kas gaisrų nebuvo. Tačiau pastarąją savaitę miškų gaisringumas nuolat didėjo pusėje rajono teritorijos esančių miškų, o Kidulių pusėje siekė 4 klasę, kitur rajone nustatyta 3 klasė. Pasak miškininkų, miškų lankymo apribojimas ar draudimas nebuvo skelbiamas dar ir dėl to, kad miške šiuo metu ir taip lankosi nedaug žmonių.

Rajono miškininkai imasi visų priemonių, kad miškuose per vasaros karščius nekiltų  gaisrų. Jie Lekėčiuose, Kiduliuose turi po vieną gaisrinį automobilį, kurie yra arčiau miškų masyvų. Automatinė miško gaisrų stebėjimo sistema veikia 24 val. per parą, prie monitoriaus nuolatos budi darbuotojai. Jie informavo, kad esant reikalui yra sudarytos sutartys su penkiomis rajono bendrovėmis, kurios kilus gaisrui pagelbėtų miškininkams technika, vandens cisternomis.

Hidrostatinių būklė

Posėdyje apie rajono hidrostatinių būklę informavo savivaldybės vyr. specialistas Vilhelm Haase. Pasak jo, rajono savivaldybės teritorijoje yra prižiūrima dešimt tvenkinių. Apžvelgdamas jų būklę V. Haase akcentavo, kad Totorviečių , Valiulių, Voverių tvenkiniuose renovacija ir kiti numatyti darbai jau užbaigti.

Ritiniuose numatyta atlikti užtvankos remonto darbus, didžiausia bėda, pasak specialisto, kad per užtvankos pylimą važinėja sunkiasvoris transportas. Gerdžiūnų užtvankoje reikia atstatyti stulpelius, Kidulių užtvankoje nuo pylimo šalinami medžiai, vykdomi pylimo atstatymo darbai. Lukšių užtvankoje rūpinamasi, kad būtų pašalintos žolės, Sintautuose reikia pašalinti defektą užtvankos slopinimo dalyje. Pasak V. Haase, prastesnės būklės yra Būblelių užtvanka, tačiau laukiama paramos iš ES struktūrinių fondų. Specialistas kalbėjo ir apie ypač blogos būklės užtvankas: prie Baltkojų tvenkinio pavojų kelia neuždengtas šulinys, Plieniškių tvenkinyje reikia išvalyti žoles, nes užsikimšus vandens pratekėjimui gali kilti pavojus pylimui. Prie Bridupio tvenkinio netinkamoje vietoje įrengtas pliažas, arti kelias, tai kelia pavojų. V. Haase akcentavo, kad svarbiausia reikia laiku nušienauti tvenkinių teritorijas.

Gyventojų saugumas jų pačių rankose

Posėdžio dalyviai pripažino, kad prie kiekvieno tvenkinio nėra galimybės budėti ir sužiūrėti, kas girtauja ar netinkamai elgiasi prie vandens, juolab kad žmonės maudosi ir maudymuisi neskirtose vietose, privačiuose tvenkiniuose, kaimo turizmo sodybose. Kadangi rajone nėra specialių maudyklų, kuriose budėtų gelbėtojai, tai tuose tvenkiniuose, prie kurių poilsiauja rajono gyventojai, savo saugumu turėtų pasirūpinti patys poilsiautojai. Specialių tarnybų reikalas yra šviesti visuomenę apie saugų elgesį prie vandens telkinių ir vandenyje, o svarbiausia – suteikti pagalbą atsitikus nelaimei.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.