Nuo vasaros – viena šeimyna mažiau

dobileviciute
Nuotr. Šeimynos steigėja Genovaitė Dobilevičiūtė prašo stabdyti šeimynos veiklą ir sako, kad pagrindinis motyvas – suprastėjusi sveikata. Neneigia ji, kad pavargo devynerius metus gyventi be savaitgalių, atostogų, poilsio.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Tarpučiuose (Kudirkos Naumiesčio sen.) gyvenanti Genovaitė Dobilevičiūtė vaikus globoja nuo 2008 m. ir yra vienos iš keturių rajone veikiančių šeimynų steigėja. Nuo vasaros šeimynų sumažės – moteris savivaldybės administracijai pateikė prašymą stabdyti šeimynos veiklą.

G. Dobilevičiūtė prašyme rašo, kad tokį sprendimą priėmė atsižvelgdama į savo pablogėjusią sveikatą, neneigia ir to, kad pavargo devynerius metus gyventi be savaitgalių, atostogų, poilsio. Ji gyvena be vyriškos atramos, o vienai nėra lengva.

„Realiai vertinu. Ir amžius, ir sveikata jau ne ta. Ne mano jėgoms jau. Juk pagal amžių ir promočiutė galėčiau būti. Čia nėra, kad baigiasi vienas etapas, prasideda kitas. Čia vis viskas iš naujo, nes vaikų amžius skirtingas“, – mintimis dalijosi pašnekovė.

Netrukus vienas globotinis taps pilnametis, dviem nustatyta laikinoji globa, tad jie grįš pas biologinius tėvus. Šeimynoje liktų trys vaikai, o kad ji galėtų juridiškai veikti, reikia bent šešių. Priimti naujų globotinių G. Dobilevičiūtė nenori ir tikina, kad šiuo metu tai geriausia ir mažiausiai skausminga proga nutraukti veiklą. Ji šį klausimą sako aptarusi ir su Vaiko teisių apsaugos skyriumi, bendravo ir su pačiais vaikais. Nelengva, kaip pripažįsta šeimynos motina, kartais sutarti ir su pačiais vaikais.

„Gal aš ir senamadiškai žiūriu, būna, ir konfliktų kyla“, – pripažįsta moteris.

Ji turi patirties globoti ir vieną bei du vaikus, tad turėdama su kuo palyginti kalba, jog tai kur kas lengviau nei šešis iš karto. Juk ir ateina jie į šeimynas  turėdami savo požiūrį, įgūdžius, problemas. Tad priprasti vieniems prie kitų nėra lengva. Vaikai bendrauja ir su savo tėvais, dažnai grįžę lygina, jog tikrosiose šeimose kur kas daugiau laisvės, linksmiau, o G. Dobilevičiūtei patinka disciplina, tvarka, čia reikia ir kambarį susitvarkyti, ir lovą pasikloti, tad, natūralu, atsiranda pasipriešinimas, prieštaravimas.

Iki pilnametystės per visą savo veiklos laikotarpį ji užaugino penkis vaikus.

Moteris sako, kad sąlygos globoti vaikus geros, vertina ji ir savivaldybės paramą, socialinio darbuotojo finansavimą. Tačiau koks teigiamas požiūris bebūtų iš valdžios, visuomenėje vyrauja įvairių nuomonių. Suprask, ir į globojamą vaiką kitaip žiūrima, ir pati šeimyna dažnai lyg po padidinamuoju stiklu. Dažnai pasigirsta, jog iš šios veiklos vos ne pralobti galima. Bet jeigu čia viskas taip gerai ir lengva, svarsto moteris, kodėl tų šeimynų kaip buvo, taip tebėra rajone keturios... Moteris viliasi – gal atsiras norinčių kurti naujas šeimynas. Juk ir aukščiausios valdžios pozicija, kad be tėvų globos likę vaikai turėtų augti ne globos namuose, o šeimose, šeimynose.

Nutraukti šeimynos veiklą bei finansavimą G. Dobilevičiūtė prašo nuo liepos 31 d. Šiuo metu keturiose rajono šeimynose auga 36 rajono vaikai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.