Voverių bendruomenės centro vairas – jaunimo rankose

voveriai
Nuotr. Voverių bendruomenės centro „Jotija“ gretas papildė būrys jaunimo, naująją pirmininkę Andželiką Simokaitytę (antra iš dešinės) sveikino senbuviai Voverių kaimo gyventojai.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Nors daugumos bendruomenių gyvenimas atsispindi surengtose šventėse, vykdomuose projektuose, gražėjančioje kaimo aplinkoje, bet atėję į ataskaitinį susirinkimą nariai vis dėlto dažnai išlieja, kas ant širdies guli. Šį kartą apžvelgti nuveiktų darbų susirinkę Voverių bendruomenės centro (BC) „Jotija“ nariai bendruomenės vairą ir valdybos darbą patikėjo jaunimui.

Patrauklūs turistams

Voverių bendruomenės centras „Jotija“ įsikūrė 2006 m., o nuo 2009 m. jam vadovauja Elena Pocevičienė. Savo ataskaitoje bendruomenės pirmininkė akcentavo, kad daug kas pripažįsta, jog aštuonerius metus įgyvendinus benduomeninius projektus Voveriai tapo tikrai patraukliu kampeliu. Turimą tvenkinį voveriečiai puikiai pritaikė poilsiui: įsigijo baidarių ir vandens dviračių, įrengė rekreacinę zoną. Praeitais metais tęsiant projektą „Sportinė rekreacija ir laisvalaikis su lauko treniruokliais prie Voverių tvenkinio“ čia buvo pastatyti lauko treniruokliai, o kaimo gyventojai kartu su Bunikių BC ir Kidulių seniūnija surengė sporto šventę, vyko susitikimai su rajono vadovais. Bendruomenės nariai įdeda nemažai darbo prižiūrėdami poilsio aplinką.

„Bandėm kovoti dėl vandenvietės sklypo išsaugojimo, deja, sklypas buvo atiduotas privačiam sektoriui. Bendruomenė taip pat prisidėjo prie iniciatyvos Voveriuose išsaugoti medicinos punktą, bet buvo priimtas mums nepalankus tarybos sprendimas“,– kalbėjo E. Pocevičienė.

„Išmetė“, bet vėl įstojo

Tačiau Voveriuose toli gražu ne viskas tik gerai. Pasirodo, tokios veiklos, kuri buvo vykdoma, voveriečiams neužtenka. Šiuo metu bendruomenė vienija 28 narius.

Į pakartotinį susirinkimą suėję kai kurie voveriečiai sužinojo, kad yra išbraukti iš bendruomenės narių sąrašų. Bendruomenės centro pirmininkė paaiškino, kad jeigu dvejus metus iš eilės žmogus nemoka nario mokesčio, pagal BC įstatus yra išbraukiamas iš bendruomenės centro narių sąrašo.

„Tai kad niekas iš mūsų to mokesčio neėmė, kam tuos pinigus turėjome duoti? Kur tie sąrašai su datomis ir pavardėmis, kada kas mokėjo?“ – teiravosi bendruomenės centro narė Vaida.

Kai kurie voveriečiai taip ir negavę atsakymo, kada ir kas juos iš BC „išmetė“, čia pat susiorganizavo popieriaus lapus ir parašė prašymus įstoti į Voverių BC „Jotija“, čia pat susimokėjo ir vieno euro stojimo mokestį.

Susirinkime dalyvavęs Kidulių seniūnas Mindaugas Mykolaitis pasveikino šešis naujus narius ir palinkėjo jiems aktyviai darbuotis Voverių kaimo labui.

Pritaria A. Tapinui

Kadangi vyko ataskaitinis-rinkiminis susirinkimas, aštuonerius metus bendruomenei vadovavusi E. Pocevičienė atsisakė vadovės pareigų. Pirmininkė motyvavo tuo, kad jau nemato savęs šiame darbe, ir pacitavo žurnalisto Andriaus Tapino komentarą apie vyriausybės kanclerės Mildos Dargužaitės pasisakymą, kad gyvenimas Lietuvoje gerėja: „Gali būti gražiausiai išdailinti ir fantastiškai augantys procentai, bet kol Lietuvos valdžia nenusileis nuo savo aukšto žirgo, kol joje neatsiras empatijos, noro suprasti, kaip iš tikrųjų gyvena Lietuva ir kas jai skauda, kol nebus drąsos susitikti ir kalbėtis su Lietuva akis į akį, tol ir galėsit ieškoti kaltų savajame burbule ir kaltinti žiniasklaidą.“

„Dar prie šių minčių turiu pasakyti tai, kad yra pasėta baimės sėkla, kada nelabai galima išsakyti savo mintis, o kada nepriklausai jokiai partijai, tai esi niekas. Ir mano ateities matymas Lietuvoje toks pat kaip Andriaus Tapino. Manau, kad reikia sustoti ir bendruomenės veiklą perduoti kitiems“, – kalbėjo E. Pocevičienė.

Pirmininkė padėkojo buvusiam rajono merui Juozui Bertašiui už tarpininkavimą, kad atsirastų asfaltuotas kelias į Voverius, bei kartu dirbusiai bendruomenės valdybai ir nariams. Pirmininkei taip pat buvo padėkota ir palinkta sėkmės naujose veiklose.

Vadovauti bendruomenei buvo pasiūlyti du kandidatai – Antanas Pocevičius ir Andželika Simokaitytė. Senbuvis Voverių gyventojas A. Pocevičius teigė, kad vis dar turi didelį norą gyventi Voveriuose ir dirbti šiam kraštui.

„Noriu atstovauti visam jaunimui, deja, Voveriuose mažai organizuojama švenčių, noriu, kad visi kartu ką nors gražaus kaime padarytume“, – prisistatė A. Simokaitytė.

Ši 24 m. moteris ir buvo išrinkta Voverių BC „Jotija“ pirmininke penkerių metų kadencijai. Prie jos prisijungs dirbti ir naujoji valdyba: Julius Stakė, Eduardas Jakaitis, Ineta Simokaitienė, Jurgita Gabraitienė. Naujoji pirmininkė pažadėjo surengti Žolinių šventę, kvietė visus kalbėtis, bendruomenės valdybai teikti pasiūlymus ir idėjas.

Voveriečiai džiaugėsi, kad bendruomenės centrui vadovaus jauni žmonės, aišku, juos „egzaminavo“, klausė, ar moka rašyti projektus, dirbti kompiuteriu, kokius mokslus baigė. Voverių kaimo gyventojas Mindaugas Piliutis už gražesnį kaimą padėkojo ankstesniajai bendruomenės cento pirmininkei ir valdybai ir linkėjo ne rungtyniauti dėl postų, bet dalintis patirtimi ir vieni kitiems padėti.

Savo ruožtu, seniūnas M. Mykolaitis atsakė į gyventojams rūpimus klausimus, patikino, kad tikrai bus remontuojama Šermukšnių gatvė, o Lauko gatvė įtraukta į remontuotinų sąrašą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.