Į kariuomenę – žvilgsnis iš arti

kariai naumiestis
Nuotr. Šis šarvuotis vis dar vykdo svarbias užduotis poligonuose, pratybų metu jis sulaukė daugiausiai dėmesio.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį ketvirtadienį traukdami naumiestiečių dėmesį keliolika grėsmingai atrodančių karinių automobilių bei automatais ginkluoti kariai išsirikiavo Kudirkos Naumiesčio centrinėje aikštėje. Nuo granatsvaidžio iki kulkosvaidžio, nuo visureigio „Hummer“ iki šarvuočio M 113 – tokią pėstininkų ginkluotę ir kovos techniką demonstravo kariai. Tą dieną kariškiai vykdė konvojavimo pratybas.

Apie penkiasdešimt Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono karių demonstravo savo techniką ir ginkluotę, o Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionas iš Alytaus demonstravo vikšrinę techniką – keturis šarvuočius M 113.

Pratybų metu kariai treniravosi vykdyti ryšio palaikymo bei konvojaus vykdymo procedūras. Pasak kariškių, šios pratybos – pirmos tokio pobūdžio, kai LDK Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono kariai treniruojasi kartu su Didžiosios kunigaikštienės Birutės bataliono kariais bei kai pratybų metu naudojama technika ir ginkluotė demonstruojami miestelių, kuriuose vyko pratybos, gyventojams.

Išsirikiavę kariai visus norinčius supažindino su pėstininkų ginklais (granatsvaidžiu, automatiniu šautuvu, kulkosvaidžiu ir kitais). Vienas karys demonstravo, kaip apie 16,9 kilogramų sveriantį granatsvaidį paruošti šūviui, kitas – taikliojo šaulio ginklą „FN SCAR-H“ su optiniu taikikliu, jį Lietuvos kariuomenė įsigijo 2015 metais.

LDK Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono ryšių su visuomene atstovė, kariškė Julija Kalinauskienė pasakojo, kad pratybų metu buvo suformuota transporto kolona: visureigiai „Hummer“, kuriuose įsikūrę pratybų organizatoriai, keli sunkvežimiai „Sisu“ su platformomis (skirti gabenti amunicijai, ratinei ar vikšrinei technikai ir kitiems kroviniams) bei du karo policijos ekipažai, užtikrinantys kolonos apsaugą.

„Šarvuočių vikšrai yra pritaikyti važiuoti asfalto danga, kelio tikrai negadina“, – aiškino jau 13 metų kariške dirbanti J. Kalinauksienė. Ji pridūrė, kad Lietuvos kariuomenėje moterys sudaro apie 10 proc.

Į pokalbį įsijungęs šio bataliono civilių ir kariškių bendradarbiavimo vyresnysis specialistas Juozas Slaboda pridūrė, kad kariškiai nuolat vykdo pratybas ir išlaiko parengtį. Pasak kariškio, tokios pratybos yra ir visuomenės supažindinimas su kario profesija. J. Slaboda patikino, kad gyventojai kol kas ramiai reaguoja į tokias kariškių kolonas, važiuojančias keliais ar apsistojusias miestų centruose, nes apie pratybas visuomenė informuojama iš anksto.

„Mūsų bataliono uždavinys – įvairių pratybų Lietuvoje metu organizuoti karinės technikos pervežimą bei įrengti poligoną. LDK Vytenio batalionas yra viena iš lankytinų vietų Marijampolėje, čia veikia bataliono muziejus, lankoma freskų salė bei arklių maniežo pastatas“, – pasakojo kariškis.

Kaip jau buvo minėta, Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionas iš Alytaus demonstravo vikšrinę techniką – keturis šarvuočius M113. Vienu šarvuočiu pervežama iki 12 karių. Šarvuočio vadas alytiškis Rokas Pranskevičius atviravo, kad šią techniką po 15 min. instruktažo jau gali vairuoti kiekvienas karys.

„Aišku, reikia pasitreniruoti, kad protingai vairuotum ir nevartytum medžių. Valdymas nesudėtingas, vietoj vairo sumontuotos vairalazdės, į kurią pusę trauki, į tą šarvuotis ir suka. Jis įsibėgėja iki 30 kilometrų per valandą“, – pasakojo kariškis, kurio vieta šarvuotyje – prie įtaisyto sunkiasvorio kulkosvaidžio.

Prieš keturis mėnesius šiame batalione pradėję tarnauti šauktiniai teigė, kad tarnauti sekasi gerai. Tiesa, jie pripažino, kad atėjus iš laisvo gyvenimo buvo sunku priprasti prie didesnio fizinio krūvio ir disciplinos.

„Kur žingsnis, ten taisyklės. Ginklą išmetei ant žemės, 50 atsispaudimų reikia padaryti“, – atviravo pakalbinti kariai.

Jie rodo ir būtiną kario mantą: 4,5 kilogramo sveriantį ginklą, šalmą, dėtuvę ir ginklo valymo reikmenis, dujokaukę, kuprinę ir kita.

Tą dieną kariškiai lankėsi Vištytyje, Kybartuose, o iš Kudirkos Naumiesčio pasuko į Vilkaviškį. Pasak kariškių, pratybos vyko sklandžiai, žmonės bendravo su kariais, domėjosi jų tarnyba bei gyvenimo sąlygomis, apžiūrėjo karinę techniką ir ginkluotę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.