Gatvių remonto darbai tik įgauna pagreitį

novos gatve
Visą vasarą trukusio ir vietos gyventojams daug kantrybės kainavusio kapitalinio gatvių remonto darbai Bliuviškių kaime (Griškabūdžio sen.) pagaliau baigti – išasfaltuotos Novos ir Tilto gatvės. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Bliuviškių kaimo gyventojai jau džiaugiasi naujai išasfaltuota Tilto gatvės dalimi ir Novos gatve. Tačiau su atėjusiu rudeniu darbai gatvėse nesibaigia – kai kuriems objektams savivaldybė dar tik ieško naujų rangovų, o kai kur bus toliau tęsiami anksčiau pradėti darbai, kurie dėl įvairių trikdžių buvo sustoję.

Bliuviškių kaimo gatvių asfaltavimo darbai prasidėjo dar šį pavasarį, tačiau vyko jie su tam tikrais trikdžiais, o dėl to nepasitenkinimą dažnai reiškė vietos gyventojai. UAB „Šalmestai“ pradėjus tvarkyti gatves, atsivėrė aukšti gruntiniai vandenys, todėl teko darbus pristabdyti ir ieškoti galimybių, kaip sutvirtinti, sutankinti kelio sankasą, kad galėtų išlieti molingoje gatvėje asfaltą. Teko koreguoti projektą ir daryti papildomą drenažą, dėl to gatvės asfaltavimo darbai užsitęsė iki vasaros pabaigos. Nors dėl šių trikdžių buvo manoma, kad asfaltas atsiras tik iki gruodžio mėnesio,  vis dėlto pavyko darbus baigti anksčiau negu manyta, o dabar vyksta šiame objekte tik aplinkos sutvarkymo darbai. Šios dviejų gatvių dalys buvo asfaltuojamos prioriteto tvarka pagal savivaldybės susidarytą 2020–2022m. vietinės reikšmės kelių plėtros ir priežiūros programą (KPP), kurioje objektams buvo numatyta skirti 145 tūkst. eurų kapitaliniam remontui atlikti.

Prie darbų netrukus bus grįžta ir Plokščiuose Bažnyčios gatvės dalyje, kur kapitalinius gatvės remonto darbus sutrukdė ta pati priežastis kaip ir Bliuviškiuose – atsivėrė drėgni gruntai, dėl to projektuotojams reikėjo pasukti galvą, kaip sutvirtinti pagrindą asfaltui.

Šiais metais dar tikimasi suspėti atlikti ir kai kurių gatvių paprastuosius remontus – savivaldybė jau nupirko darbus Mokyklos gatvei Gelgaudiškyje, Nykos gatvei Gerdžiūnuose ir Tujų gatvei Barzduose. Šiuose objektuose seną asfalto dangą pakeis nauja.

Savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojas Aurimas Staugaitis informavo, kad į rajoną ateina ir nauja rangovų įmonė – UAB „Kauno tiltai“, kuri netrukus atliks Šakiuose esančios Striūpų gatvės remontą. Kol kas tai vienintelis objektas, kur darbuosis nauji rangovai, nes kituose konkursuose rangos darbams pirkti minėta įmonė nedalyvavo. Striūpų gatvė bus pradėta anksčiau remontuoti negu buvo numatyta KPP programoje, nes tiek Striūpų gatvė, tiek Plynių kaimo Plynių gatvė, tiek Lekėčių Gėlių gatvė yra atkeltos iš ateinančių metų į šiuos metus. Greičiau pradėti tvarkyti kai kuriuos objektus savivaldybei pavyko dėl to, kad buvo gauta papildomų lėšų kelių ir gatvių priežiūrai pagal Covid-19 programą, iš kurių šįmet sutvarkyti buvo kiti trys objektai, apie kuriuos jau esame rašę: baigta tvarkyti Slavikų Vyšnių gatvės dalis, pažvyruotas Juškaimio kelias ir atnaujinta Girėnų kaimo Girėnų gatvės asfalto danga.

Šią savaitę taip pat yra skelbiami ir du nauji pirkimai gatvių projektavimo darbams – pagal KPP nusimatytą prioritetą pirmiausiai bus projektuojamos Gelgaudiškio Miško gatvė bei Griškabūdžio Pievų gatvė.

Anot Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojo, netrukus savivaldybė per viešuosius pirkimus ieškos rangovų Veršių kaimo Pentos gatvės, Paluobių kaimo Pušyno gatvės ir sodų bendrijos Šakiuose Draugystės 3-iosios gatvės kapitalinio remonto darbams atlikti. Tačiau šių objektų greito rezultato gyventojai negali tikėtis, nes jų sutvarkymui numatyti dveji metai laiko.

Artimiausiu metu per viešuosius pirkimus bus ieškoma rangovų ir Lekėčių miestelio Medžiotojų gatvės, Liepalotų kaimo Ąžuolų gatvės, Kudirkos Naumiesčio Nėries gatvės, Užpjaunių kaimo Novos gatvės dalies sutvarkymui. Šiuose objektuose numatyta atlikti kapitalinį remontą, tačiau darbai numatyti atlikti taip pat per dvejus metus.

Savivaldybė šiais metais savo biudžete nusimatė per 80 tūkst. eurų ir gatvių apšvietimo atnaujinimui arba įrengimui ten, kur jo dar nėra, arba pasenusius neefektyvius šviestuvus intensyvesnėse gatvėse reikia pakeisti moderniais, energiją taupančiais. Šiuo metu Šakių mieste Kauno gatvėje jau baigiamas gatvės apšvietimo lempų atnaujinimas pakeičiant jas moderniomis, ekonomiškomis. Šakiuose dar žadama atnaujinti Suvalkiečių gatvės apšvietimo sistemą, o Dzūkų gatvėje įrengti jį toje vietose, kur jo dar netgi nėra. Taip pat gatvių apšvietimą žadama tvarkyti ir kitose seniūnijose – Kriūkuose, Lekėčiuose, Kudirkos Naumiestyje ir kitur.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.