Po gatvės remonto problemos niekur nedingo

banaicio gatve1
Po S. Banaičio gatvės Šakiuose sutvarkymo, kai guminiais borteliais buvo atskirtas pėsčiųjų takas, pasak vietos gyventojų, gatvės atkarpa saugesnė netapo, nes šaligatviui skirtoje vietoje sustatytos mašinos, o vaikai į mokyklą turi eiti viduriu gatvės. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

S. Banaičio gatvės atkarpa ties 3-iuoju ir 4-uoju numeriais pažymėtais daugiabučiais namais  yra tarsi tapusi tų daugiabučių kiemu, o ne gatve, nors čia vyksta gan intensyvus eismas. Anot gyventojų, ši gatvė yra labai svarbi, nes būtent ja mokiniai, atėję nuo Šaulių gatvės, traukia „Varpo“ mokyklos link. Gyventojai teigia, kad tų dviejų daugiabučių namų automobilių savininkai parkuoja gatvėje, kartais net ant šaligatvių, o vaikai ankstų rytą turi eiti į mokyklą važiuojamąja kelio dalimi. Tai kelia didelį pavojų jų pačių saugumui.

Savivaldybė šiais metais buvo įsitraukusi į savo planus ir nusimačiusi už 36 tūkst. eurų 290 m gatvės atkarpos sutvarkyti atliekant čia paprastąjį remontą. Vietoj senų, sugriuvusių trinkelių šaligatvio kairėje pusėje (žiūrint nuo Šaulių gatvės) pėsčiųjų takui atskirti nuo važiuojamosios dalies buvo panaudotas kitas, vis labiau populiarėjantis metodas pertvarkant senas gatves – ta dalis atskirta guminiais bordiūrais, o tarp jų bus nupiešta balta linija. Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į ekonomiškumą ir praktiškumą, nes trinkelės atsieina žymiai brangiau, o pro bortelius lengvai galės privažiuoti atvykę ištuštinti šiukšlių konteinerių vežėjai.

Anot vieno iš daugiabučio namo gyventojo M. D. (vardas ir pavardė redakcijai žinoma), saugumo klausimas S. Banaičio gatvėje po jos remonto toli gražu neišspręstas.

„Ten lyg ir atitvertas tas pėsčiųjų takas guminiais atitvarais, bet ženklų jokių nėra, kad ten negalima statyti automobilių. Tie žmonės gal nežino, gal kaip, bet jie stato tas mašinas. Mes su vaikais turime eiti važiuojamąja dalimi, nes kitaip neina. Mašinų greitis šioje vietoje padidėjo, nes ta gatvė po sutvarkymo paplatėjo, automobiliai ėmė greičiau važiuoti. Nors ir nėra tokio srauto dėl karantino, bet ši gatvė yra populiari ir tėvams, kurie veža rytais vaikus į mokyklą, ir pėstiems mokiniams, kurie mėgsta ja eiti, nors dabar pėstiesiems ši atkarpa tapo itin nesaugi“, – situaciją aiškino M.D.

Vyriškis ne tik iškėlė šią problemą, bet jau ir paklausė savivaldybės atsakingųjų asmenų, ar bus imtasi kažkokių priemonių, gal bus statomi ženklai, kad nebūtų galima parkuoti kairėje tos gatvės pusėje, kur dabar atitvertas pėsčiųjų takas. Tačiau savivaldybės atsakingi specialistai tąkart namo gyventojui atsakė, kad kol kas nieko nebus imtasi, nes daugiabučių gyventojai neturi kur statyti mašinų.

„Aš dėl šios gatvės atkarpos ir esu kreipęsis prieš keletą metų į savivaldybę būtent dėl to, kad ji būtų sutvarkyta ir įrengti šaligatviai vien dėl vaikų, kad jiems būtų kaip saugiau nueiti į mokyklą“, – dar kartą pabrėžė pašnekovas.

Anot namo gyventojo, ir vasarą toje vietoje nėra saugumo, nes vaikai šioje atkarpoje mėgsta važinėtis dviračiais, o automobilių greitis nemažas. Pagrindinė problema, anot pašnekovo, kad daugiabučių namų gyventojai gatvėje stato automobilius nuo S. Banaičio gatvės 4-uoju numeriu pažymėto namo kiemo iki pat J. Basanavičiaus gatvės, nes neturi kur parkuoti savo automobilių. Pašnekovas sako, kad savivaldybė turėtų spręsti šias dvi problemas nedelsiant: pirma, pagalvoti, kaip greičiau įrengti kokią nors automobilių stovėjimo aikštelę S. Banaičio gatvės 4-uoju numeriu pažymėtam daugiabučiam namui, o antra – reikia ženklinimo, kuris draustų vairuotojams šaligatvyje nakčiai statyti automobilius. Gyventojai atsimena, kad būtent šiam namui automobilių stovėjimo aikštelė buvo numatyta kitapus kelio Šaulių gatvėje, prie prekybos kioskelio. Tačiau savivaldybės architektas Mantas Paketuris patikino, kad ten jau yra suformuotas žemės sklypas, kurį žadama parduoti, vadinasi, daugiabučiam namui aikštelės ten nebus. Anot M. Paketurio, savivaldybė aikšteles įrengia tik prie jau renovuotų namų, kad paskatintų gyventojus darytis renovaciją. Neoficialiomis žiniomis, S. Banaičio gatvės 4-ojo namo gyventojai net neketina artimiausiu metu renovuoti savo daugiabučio, vadinasi, aikštelės niekas jiems artimiausiu metu nedarys.

Savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojas Aurimas Staugaitis sako, jog šiuo metu S. Banaičio gatvė dar nėra visiškai baigta tvarkyti – nors rangos darbus atlikusi UAB „Mevilsta“ jau iš ten ir išvykusi, tačiau dar bus padarytas baltos spalvos ženklinimas tarp šaligatvį atskiriančių nuo važiuojamosios dalies bortelių. Taip pat bus įrengti ženklai, kurie nurodys eismo dalyviams, jog borteliais atskirta gatvės dalis yra skirta pėstiesiems, o ne automobiliams. Be to, anot pavaduotojo, šaligatvyje parkuoti tikrai negalima, todėl, atsiradus ženklinimui, kontrolę galės vykdyti ir policija.

Pasak M. D., daugiau savivaldybės ir seniūnijos iniciatyvos, sprendžiant daugiabučių namų parkavimo problemas, reikėtų ir kitose vietose. Anot vyriškio, pro daugiabučius namus einantys pėsčiųjų takeliai, kuriais trumpindami kelią mėgsta vaikščioti gyventojai, irgi prašyte prašosi sutvarkymo ir apšvietimo bent jau kokia nors lempele, tačiau į jo žodinius prašymus kol kas nebuvo sureaguota, tad kai kurie skersgatviai ir toliau skendi tamsoje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.