Butų šildymas gyventojams kainavo daug nervų

radiatorius ren
Nenorėdami likti be centralizuoto šildymo vėlų rudenį, Šakių miesto Draugystės tako 3-iuoju numeriu pažymėto namo gyventojai patys ėmė spausti jų namą renovuojančios įmonės darbuotojus, bet šildymo pradžia vis tiek vėlavo, o tam įtakos turėjo ir keičiamų šilumos trasų projektas. Skaitytojo nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Jeigu ne aktyvūs Šakių miesto Draugystės tako 3-iuoju numeriu pažymėto namo gyventojai, kažin, ar centralizuotas šildymas jų name šiandien jau būtų. Pamatę, kad vangiai vyksta renovacijos procesas, patys gyventojai ėmė spausti statybininkus, kad santechnikos darbai būtų kuo greičiau atlikti, nes ant nosies kabojo šildymo sezonas.
 
Šįmet pradėtas renovuoti Draugystės tako 3-iuoju numeriu pažymėtas daugiabutis. Gyventojai sako, kad darbams atlikti rangovai UAB „Žilinskis ir Co“ samdo dar papildomų darbuotojų. Pavyzdžiui, santechnikos darbus name atlieka rusiškai kalbantys žmonės, kurių iš pradžių buvo keturi, vėliau liko tik du, o patys darbai vyko itin vangiai.

„Kai nuėmė birželio viduryje radiatorius butuose, tai taip ir liko viskas. Kabinti ėmė tik rugsėjo viduryje. Visą vasarą slampinėjo, neva dirbo kažką. Man susikalbėti neina su jais – jie rusakalbiai. Paprašiau kaimynės pavertėjauti, paaiškėjo, kad darbuotojai neskuba, nes jiems statybų įmonė nemoka pinigų. Vargais negalais iš keturių likę tie du santechnikai rugsėjį sutvarkė tuos radiatorius, pakabino, bet dar neturime nei daviklių, nei reguliatorių prie tų radiatorių... Svarbu, kad šildymą įjungė per didžiausius vargus, nors šildo tik pusę buto, t.y. du kambarius šildo, du ne“, – aiškino situaciją viena to namo gyventoja (vardas ir pavardė redakcijai žinoma).

Aktyvesnės daugiabučio gyventojos ėmė tiesiogiai bendrauti tiek su įmonės darbų vykdytoju, tiek su pačiais darbus atliekančiais žmonėmis, nes kito kelio nematė – žiema ant nosies, o darbų galo nematyti. Renovacijos ir pačio daugiabučio administratorius yra UAB „Šakių šilumos tinklai“. Tačiau gyventojai sako jau nebeturintys kantrybės per tarpininkus bendrauti renovacijos klausimais, be to, nusivylę administruojančia įmone, nes ši spalio viduryje ėmėsi ir savo trasų remonto – praktiškai tada, kada jau turi būti įjungtas šildymas. Dėl trasų remonto užsuko namui ir karštą vandenį, tad dvi dienas gyventojai buvo ne tik be šildymo, kuris kitiems jau buvo įjungtas, bet ir be karšto vandens. Dar porą dienų viskas buvo atjungta, nes įmonė name keitė ir šilumos mazgą.

„Realiai pas mus tas šildymas nė nebuvo įjungtas, nes kai jį mieste įjungė, tada mūsų namui užsuko šilumininkai ir karštą vandenį dėl tų trasų keitimo, o dar po dviejų dienų paaiškėjo, kad jie keičia mūsų namo šilumos mazgą. Klausimas – kur jie buvo iki tol? Spalio vidurys, šalta. Kambariuose pas kai kuriuos žmones tik 14 laipsnių šilumos – tai antisanitarinės sąlygos. Mes šildomės elektriniu šildytuvu, bet vis tiek šalta, vaikai serga, baisu, kaip galima šitaip nepasiruošti“, – antrino kita to paties daugiabučio namo gyventoja (vardas ir pavardė redakcijai žinoma).

Moterys pirštu beda ne į šilumininkų įmonę, bet į patį renovacijos rangovą, kad taip neatsakingai pažiūrėjo į santechnikos įrengimą šiltuoju metų laiku, mano, kad dėl jų kaltės name vėluojama įjungti šildymą.

„Mes skambindavome tiesiogiai darbų vadovui, gaudomės tuos statybininkus pačios, nes kitaip čia jokios naudos nebūtų. Dabar rusakalbiai darbuotojai gyrėsi, kad jiems davė pinigų, tai gal, kai gavo algą, ėmė tvarkyti santechniką“, – piktinasi moterys rangovų įmonės atsainumu.

Galų gale Draugystės tako 3-iajame daugiabutyje šildymas buvo įjungtas praėjusį savaitgalį.  Pasiteirauti, ar namuose šilta, pasak pašnekovių, paskambino pats darbų vadovas. Pasirodo, jog iš pradžių radiatoriai nešilo, nes prieš tai jų niekas nenuorino...

„Iš kur mums žinoti, kad juos reikia nuorinti? Be to, ar tai mūsų darbas? Juk jie atsakingi už tą įrangą naują, mes negalime kišti prie jos pirštų, juk tai projektas. Jie turėjo sutvarkyti viską iki galo, jeigu tvarko“, – pirmadienį pasakojo namo gyventojos.

Moterys sako, jog, pakalbėjus su darbų vadovu, į butus iškart užsuko tie patys rusakalbiai santechnikai ir pasirūpino radiatoriais, bet šilo jų tik pusė, tačiau vis tiek namuose tapo jaukiau. Šakietės sako, kad jeigu ne jų spaudimas darbų vadovui ir patiems darbuotojams, vargu ar name dar ir dabar būtų sutvarkyta santechnika, įjungtas šildymas. Tiesa, moterys kitiems renovacijos darbus atliekantiems darbuotojams priekaištų neturi – sako, namo šiltinimo ir kiti darbai vyksta sparčiai.

UAB „Šakių šilumos tinklai“ komercijos direktorius Vilmantas Paškevičius neneigia, kad tokia situacija su centralizuotu šildymu šiame name susiklostė dėl labai konkrečių dviejų priežasčių – susiję ir su renovacija, ir su šilumos trasų projektu, kurį jų įmonė daro visame mieste.

„Šilumos mazgą būtų galima keisti ir pavasarį, tačiau to tame konkrečiame name negalima daryti, nes namo šildymo sistema įrengta nauja. Dėl šios priežasties, įvertinus orus, nusprendėme pakeisti ir mazgą. Dėl to viskas užsitęsė kelias dienas, bet santechnikai šiame name dirbo ir savaitgalį, karštas vanduo savaitgalį buvo, šildymas dar nepilnai buvo pajungtas, bet dauguma stovų jau šilo“, – teigė V. Paškevičius.

Anot komercijos direktoriaus, santechnikai, tikėdamiesi, jog didžioji dalis gyventojų bus namuose, visų butų šildymą paleidinėjo savaitgalį, tačiau, deja, buvo ne visi, tad liko 3–4 stovai neįjungti, dėl to ir nešildė visi radiatoriai. Pasak V. Paškevičiaus, galutinis šilumos paleidimas buvo atidėtas darbo savaitei.

Šio namo renovacijos darbų pabaiga numatyta pavasarį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.