Šiukšlės vis dar keliauja į apleistas fermas ir pakeles

siuksles apleistuose
Netoli Gotlybiškių esančiose apleistose kolūkio fermose nelegaliai išmestoje krūvoje buitinių atliekų aplinkosaugininkams pavyko rasti ir asmeninių sąskaitų, čekių,  padėjusių išaiškinti šiukšlių savininkus. Skaitytojo nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Praėjusią savaitę sulaukėme laikraščio skaitytojo informacijos, kad vienose apgriuvusiose fermose aptikta krūva šiukšlių. Pasikuitus tarp nelegaliai atsikratytų atliekų, rasta ir sąskaitų mobiliojo ryšio operatoriui, kurios pasitarnavo aplinkosaugininkams nustatant pažeidėją.

Pusiaukelėje į Slavikus, netoli kelio Šakiai–Slavikai, yra toks mažas Liepalotų kaimas. Jame stūkso kadaise vadintos Skardupių fermos. Teritorija yra apžėlusi, fermos apleistos, nenaudojamos, tačiau, kaip paaiškėjo vėliau, priklauso privačiam savininkui – UAB „AUGA Grūduva“. Nežinia, kiek tomis fermomis naudojasi patys šeimininkai, bet, regis, į jas mėgsta užsukti prašalaičiai. Praėjusią savaitę sulaukėme skundo, kad fermose yra išversti penki dideli šiukšlių maišai su įvairiomis buitinėmis atliekomis. Tarp šiukšlių yra ir buities rakandų, plastiko atliekų, drabužių, vaikiškų žaislų, batų. Skaitytojas rado ir asmeninių sąskaitų, kuriose buvo ir asmens duomenų. Iš sąskaitų įrašų galima spęsti, kad šiukšlės priklausė piliečiui M.M. Skaitytojas apie šį radinį informavo aplinkosaugininkus, kurie nedelsiant pradėjo aiškintis įvykio aplinkybes.

Kazlų Rūdos aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Kęstutis Lopeta sako, jog patikrinus pranešimą faktas pasitvirtino, o specialistai iš karto rado įkalčių, kas galimai galėjo atsikratyti tomis šiukšlėmis, nedelsiant ėmėsi veiksmų, susisiekė su pažeidėju.

„Jeigu jis susitvarkys viską ir neturės jokių nusižengimų, tada jam gresia tik administracinė nuobauda. Įprastai nelegalūs šiukšlintojai yra baudžiami pagal Administracinių nusižengimų kodekso 247 straipsnio atitinkamą dalį, priklausomai nuo aplinkybių ir to, koks nusikaltimas buvo įvykdytas“, – aiškino specialistas.

Ketvirtadienio rytą paaiškėjo, kad K. Lopetai pavyko susisiekti su pažeidėju, šis iš pradžių neigė, kad tai jo šeimos atliekos, bet vėliau pripažino ir pažadėjo nedelsiant viską sutvarkyti. Aplinkosaugininką nustebino toks vyriškio elgesys, nes, pasirodo, jis gyvena gretimame kaime ir turėjo pervežti šiukšles per visą jo teritoriją, pravažiuoti ne vieną atliekų konteinerį. Keista, kodėl nebuvo galima sumesti maišų tiesiog į atliekų konteinerius, reikėjo jas gabenti sunkiai išvažiuojamais keliais?

Anot K. Lopetos, apskritai nėra lengva aplinkosaugininkams išaiškinti nei pačius pažeidėjus, nei priversti už tokius veiksmus prisiimti atsakomybę.

„Kitą kartą neprisipažįsta arba nėra jokių įrodymų, kieno tos šiukšlės. Sako, aš išmečiau į konteinerį, nežinau, kaip jos atsidūrė pakelėje ar dar kažkur, neprisipažįsta. Labai sunku įrodyti šiuos nusižengimus“, – apgailestauja aplinkosaugos specialistas.

Kad tikrai sunku surasti kaltininkus, įsitikino Barzdų seniūnė Jurgita Didžiulienė. Ji pranešė, jog Baltrušių kaime prie žydų žudynių ir kapinių teritorijos kažkas atsikratė šiukšlėmis. Ir taip jau ne pirmas kartas. Maža to, teritorijoje liko ne tik šiukšlės, bet ir išvažinėta pievutė – transporto priemonės vėžės paliktos visai prie kapavietėse pastatytos paminklinės atminimo lentos. Anot seniūnės, tai ne pirmas kartas, kai šlapiu metų laiku su įvairiomis transporto priemonėmis išniokojama ši vieta. Dėl šiukšlių seniūnė kol kas į jokias tarnybas nesikreipė, bet ateityje žada tą daryti, o kol kas jų utilizavimu pasirūpins pati seniūnija. Pasak J. Didžiulienės, maišuose sukrautos automobilių apdailos detalės, bet įrodymų, padedančių identifikuoti savininką, nerasta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.