Be vandens likę gyventojai kaltinimus žeria vandenų įmonei

vandenys gotlybiskiuose
Savaitę UAB „Šakių vandenys“ darbininkai Gotlybiškių kaime Mokyklos gatvėje ieškojo avarijos vietos. Nustačius gedimą, vandentiekio trasa buvo nutiesti nauji vamzdžiai, ketvirtadienio rytą gyventojai vandenį jau turėjo, tačiau vandens spaudimas vis dar buvo žemas. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kone savaitė Gotlybiškių kaimo (Šakių sen.) dalis Mokyklos gatvės gyventojų likę be vandens, o vandentvarkininkams nepavyksta surasti gedimo. Praėjusį savaitgalį vandens tiekimas sutriko ir Duobiškiuose. Gyventojai piktinasi, o vandenų įmonės atstovai tvirtina darantys viską, kad gedimus pašalintų.

Kaip pasakojo Gotlybiškiuose Mokyklos gatvėje gyvenanti Audra Atažanovienė, vandens tiekimas sutriko dar gruodžio 7 d. Moteris sako, kad UAB „Šakių vandenys“ darbininkai atvažiuoja, vaikšto, ieško gedimo.

„Tokie gedimai Gotlybiškiuose dažni, tik vis nutinka avarijos skirtingose vietose.

Čia gyvenu septyneri metai, su tokia situacija, kad neturim vandens, susidūrėm pirmą kartą. Be vandens likę kokie penki gatvės namai. Visur gyvena ir vaikų. Mes asmeniškai skalbti rūbus vežam kitur, geriamo vandens parsivežam plastikinėje taroje. Baisiausia problema buityje yra tušti klozeto bakeliai“, – pasakojo gotlybiškietė.

UAB „Šakių vandenys“ direktorius Kęstutis Vilkauskas tvirtina, jog daro viską, kad kuo greičiau išsiaiškintų šio gedimo vietą, tačiau, pasak pašnekovo, pirmadienį surasti avarijos vietos, kur pratrūko vamzdynas, nepavyko.

„Greičiausiai po žeme iš pratrūkusių vamzdynų vanduo prasimušė į namų drenažą, kadangi ten alytukų kvartalas. Vanduo drenažu nuteka į Siesartį. Randam žiotyse, kad vietomis nepaaiškinamai didesnis vandens kiekis iš drenažo teka“, – susidariusią situaciją aiškina K. Vilkauskas.

Vandenų įmonės vadovas pripažino, minėtoje Mokyklos gatvės gale, kur įvyko avarija, eina sena špižinė, didelio diametro trasa.

„Planuojama per ją praverti mažesnio diametro vamzdžius, taip bus atkirsta kiaura vieta. Manome, kad gyvulių gyventojai nelaiko, nėra didelio vandens poreikio, užteks pravesti mažesnio diametro vamzdį. Turėtų daugiau nebūti gedimų, žmonėms pagerės vandens kokybė“, – tikina pašnekovas.

Vanduo praėjusį penktadienį  dingo ir Duobiškiuose. Viena gyventoja pasakojo, kad šeštadienį „Šakių vandenų“ darbuotojai neva gedimo ieškojo, paskui tiesiog prie keturbučio atvilko bačką ir pasakė, kad gedimo neranda.

„Sekmadienį vanduo jau buvo. Bet esmė ne ta, kad dieną kaime nebuvo vandens, šeštadienį, kada visi dirbantys žmonės skalbiasi po savaitės, tvarkosi namus, bet kankina nežinia, kada vėl tas vanduo baigsis. Praktiškai visada paspaudus šalčiui ir atleidus neatlaiko 60-ies metų senumo metaliniai vamzdžiai, visada tas pats. Jaučiame įtampą dėl to kiekvieną kartą“, – tikino duobiškietė.

Moteris skundėsi ir prastu vandens slėgiu. Anot jos, tie gyventojai, kurie gyvena toliau nuo magistralinių trasų, beveik neturi vandens, kai kiti vartotojai juo naudojasi gausiau. Vasarą, kai prasideda laistymo sezonas, išvis nėra vandens. Gyventojai priversti kasti nuosavus vandens telkinius, valytis juos, kitaip neturėtų kuo laistyti savo daržų, o kai įvyksta gedimas, eina pas kaimynus skolintis vandens iš šulinių.

„Situacija žinoma ir „Šakių vandenų“ vadovams. Ne kartą buvo žadėta keisti gręžinio siurblį kaime, bet, deja, ir šiemet buvo pakeisti kitų dviejų kaimų gręžinių siurbliai, bet ne mūsų. Apie tai, kad reikia keisti 60-ies metų senumo trasas, net nešnekama, apie vandens gerinimo įrenginius tokiuose mažuose kaimuose irgi nėra šnekos. O mokam už paslaugas, kada iš krano bėga šokoladinis vanduo“, – apmaudo neslėpė duobiškietė.

Anot jos, gyventojai pavargo nuo tokios situacijos. Prieš trejus metus be geriamojo vandens tris dienas kaimas liko per pačias Kalėdas.

„Tiesa, kai dingsta vanduo, į kaimą atvelkama cisterna su vandeniu, bet tai esminių problemų iš pagrindų nesprendžia. Mes norim žinojimo, kada bus pakeistos surūdijusių vamzdžių senos trasos ir siurblys, nes vanduo išvis bet kuriuo metu pas kai kuriuos žmones silpnai bėga iš krano“, – kalbėjo pašnekovė.

Kaip paaiškino K. Vilkauskas, Duobiškiuose sutriko vandens tiekimas dėl gedimo trasoje, avarija  likviduota buvo sekmadienį ir vandens tiekimas atstatytas.

K. Vilkaukas patikino, kad kitais metais planuojama Duobiškiuose įrengti naują vandens gręžinį.

„Jo našumas sumažėjęs, todėl įvykus gedimui ir gręžinyje pradeda trūkti vandens. Dalį trasų nuo gręžinio iki gyvenvietės jau renovavom pernai, nes dažniausiai tuose laukuose trūkinėdavo vamzdžiai. Bėdų su avarijomis čia ilgą laiką neturėjo, savaitgalį ėmė ir išlindo“, – svarstė įmonės vadovas pridurdamas, kad patiems yra nemalonu, kai užtrunka gedimų tvarkymo darbai, o gyventojai patiria nepatogumų.

Ketvirtadienio rytą K.Vilkauskas patikslino, kad Gotlybiškiuose, Mokyklos gatvėje, gedimas rastas vieno gyventojo įvade į namą. Yra pakeisti vamzdynai, įvadai pas gyventojus, vandenį gyventojai turi, tik kol kas vis nukrinta vandens spaudimas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.