Debatuose aptarti ne tik mero pažadai, bet ir asmeniniai klausimai

mero pazadai debatai
Debatuose, kuriuos vedė „Žinau, ką renku“ stebėsenos proceso koordinatorė Rugilė Andrejevskytė dalyvavo (iš kairės) meras Edgaras Pilypaitis, administracijos direktorius Dainius Grincevičius ir vienintelis opozicijos atstovas Tomas Skaizgirys. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Šakių viešojoje bibliotekoje nešališkos politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ artėjant rinkimams surengė politinius debatus ir tikrino, kaip meras vykdo savo pažadus. Tokios diskusijos rengiamos ir kitose savivaldybėse, mat siekiama priminti merų įsipareigojimus, suteikiama galimybė tiesiogiai užduoti klausimus ir išgirsti atsakymus.

Jaunimo politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ pirmą kartą išbando merų pažadų stebėsenos metodą ir artėjant rinkimams kviečia į politinius debatus tiek valdančiuosius, tiek opoziciją. Šakiuose diskusijoje dalyvavo meras Edgaras Pilypaitis, administracijos direktorius Dainius Grincevičius, priklausantys Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams, ir vienintelis opozicijos atstovas „valstietis“ Tomas Skaizgirys, mat, kaip patikslino stebėsenos proceso koordinatorė ir debatų Šakiuose moderatorė Rugilė Andrejevskytė, kiti kviesti opozicijos atstovai diskusijai laiko nerado (tikėtasi, kad opozicijai atstovaus du žmonės). Renginio pristatyme buvo informuojama, kad į diskusiją kviečiamas ir vicemeras, tačiau nors renginyje Darius Jakavičius dalyvavo, nei jis pats oponavo, nei jam žodis buvo suteiktas. Užtat oponavo, replikavo kad ir nedidėlė grupelė salėje sėdinčių, tik dažniausiai buvo keliami ne bendro pobūdžio klausimai, bet asmeninės bėdos ir savo kiemo problemos. Debatai „Žinau, ką renku“ feisbuko puslapyje transliuoti ir tiesiogiai.

Šiuo metu „Žinau, ką renku“ politiniame žemėlapyje Šakių rajono mero pažadų vykdymo reitingai yra vieni mažiausių ir sudaro 23,3 proc. Pagal žemėlapį, žemiau įvertinti tik Radviliškio rajono (13,33 proc.) ir Elektrėnų savivaldybės (20 proc.) merai. Tiesa, apie 19 savivaldybių duomenų išvis nepateikta, nurodoma, kad trūksta savanorių.

Debatus pradėjusi R. Andrejevskytė teigė, kad renginio metu bus aptarti trys Šakių rajono savivaldybės mero pažadai: kaip sekėsi suremontuoti Griškabūdžio darželį, atidaryti darželius Kriūkuose ir Kiduliuose, taip pat teirautasi apie siekį efektyviai panaudoti pajamas bei klausta, kaip sekasi ruoštis 2021–2027 m. naujam ES investicijų laikotarpiui.

E. Pilypaitis teigė, kad nepaisant to, kas prisižadama, sprendimus priima taryba ir dirbama pagal koalicinę programą.

„Konkrečiai skelbiau, kad niekada nežadėsiu to, ko nežinau, kad įvykdysiu, ir niekada nedarysiu, kas prieštarauja įstatymams“, – savo rinkiminius pažadus tikslino meras ir teigė, kad moderatorės įvardyti siekiai labiau paimti iš konteksto, nes kadencijos metu buvo užbaigti dar 2017 m. pradėti projektai ir darbai, ugdymo įstaigose atlikti remontai, patalpos pritaikytos darželinukams. Taip pat pridūrė, kad atsižvelgiant į poreikį viena darželio grupė buvo atidaryta ir Šakiuose, pasidžiaugė, kad nėra eilių į darželius. Su išsakytomis mintimis sutiko ir opozicijos atstovas T. Skaizgirys, replikavęs, kad būtų keista, jei darbai nebūtų vykdomi. Jis teigė, kad labiau neramina, jog darželius reikia uždaryti, paminėjo Panovių atvejį, bet administracijos direktorius tikslino, kad taip elgiamasi norint vaikams užtikrinti geresnes sąlygas.

T. Skaizgirys kėlė klausimą, o ką rajone veikti jaunimui, kuris net po mokslų baigimo nesuinteresuotas grįžti atgal, nes didesniuose miestuose didesnės ir galimybės.

„Jaunimui reikia laisvalaikį praleisti, reikalingi šokiai, užsiėmimai, reikalingos geros darbo vietos, tai mes čia nelabai paėję į priekį. Pagrindinis mūsų darbas – miesto aikštelėse uždėti ženklus, kad nuo 22 val. negalima lankytis, tai kur tam jaunimui lankytis? Prie kebabinės?“ – teiravosi tarybos narys.

Administracijos direktorius D. Grincevičius, kalbėdamas apie laisvalaikio praleidimą, paminėjo sutvarkytą pasiesartį ir sukurtas pasivaikščiojimo vietas, įrengtą velotrasą, meras minėjo ir neformalų ugdymą tiek Meno mokykloje, tiek Jaunimo kūrybos ir sporto centre, tačiau iš salės girdėjosi replikos „demagogija“, „ne čia esmė“, „nekompetencija“.

Išties klausiančių buvo, tačiau užduodami klausimai buvo labiau asmeninio pobūdžio arba net ne klausimai, o pasamprotavimai, kad Šakiuose ne taip jau ir gerai, o valdžia ne tokia ir gera, kokia dedasi.

Štai renginio vedėja prieš atvykdama sakė „atlikusi tyrimuką“ ir suvedusi į „google“ paiešką Šakių pavadinimą stebėjo, kokias naujienas išmeta. Tai pirmiausiai buvo žinia apie ugniagesio temptą šunį, rastus negyvus vyrus, taip pat aptiktos publikacijos apie saulėgrąžas bei renkamas lėšas nuverstai mergaitės skulptūrai. Tačiau meras teigė, kad ir kiek būtų daroma, stengiamasi ir dedama pastangų vietoje, nacionalinei žiniasklaidai dažniausiai tai neįdomu.  

Tiesa, sulaukta ir kelių bendresnių klausimų, pavyzdžiui, teirautasi kodėl „Cirko žiburiai“ šiais metais vyko ne Šakiuose.

T. Skaizgirys samprotavo, kad „demokratija panašėja į Baltarusijos demokratiją. Pasidarėme nepakantūs kitai nuomonei. Demokratija tol, kol mano nuomonė sutinka su tavo nuomone, arba demokratija baigiasi“. Jis prisiminė atleisto buvusio Šakių kultūros centro direktoriaus atvejį, galima suprasti, kad omeny turėjo ir iš darbo atleistą Kukarskės globos namų vadovę, ir teigė: „Nueinam į asmeniškumus, bandom įgelt, įkąst ar pakenkt, bet nematom, kad rajone neturim pertekliaus specialistų... Kas vyksta su kultūra rajone...“

Namų darbus buvo pasidaręs ir „valstietis“ Vaidas Zimnickas, rodęs mero rinkiminio leidinio šūkius apie stiprią kaimynystę, gražius namus, ir klausė mero, kaip šis supranta stiprią kaimynystę. E. Pilypaitis aiškino apie skatinamą modernizacijos procesą, renovuojamus namus, tačiau V. Zimnickas teiravosi nuomonės apie vykusius konfliktus prie jo gyvenamojo namo dėl vaikų žaidimų aikštelės įrengimo, tačiau nusileista iki aiškinimųsi, kas ir kieno liepiami rašė pareiškimus policijai ir pan. Klausimų merui turėjo ir V. Zimnicko sutuoktinė Vaida Zimnickienė, klaususi apie verslo ir savivaldos bendradarbiavimą. Moteris teigė, kad tik deklaruojama, jog jaunimas grįžtų, bet grįžusieji yra smukdomi ir gniuždomi. Ji pateikė konkrečiai savo smulkiojo verslo pavyzdį  ir klausė, kodėl jos paslaugos ir jos siūlomi batutai ir kita šventinė atributika nereikalinga, bet tokios pačios perkamos iš kitur, tačiau diskutuojant irgi nusileista net iki jos algos peripetijų, mat ji dirba Šakių turizmo ir verslo informacijos centre.

Kalbėdamas apie siekį efektyviai naudoti pajamas, meras pabrėžė, jog darbai planuojami taip, kad jų nereikėtų perdaryti, nes „šiandien dar turime bėgti iš paskos ir taisyti tai, kas kažkada nebuvo padaryta“. Kaip pavyzdys nurodytas buvusios gimnazijos pastato stogo pakeitimas, kai lietvamzdžiai nebuvo prijungti, ėmė drėkti pastato pamatai, tad dabar šiems darbams skirta 64 tūkst. eurų. Diskusijų, replikų ir pasisakymų netrūko, tačiau po beveik dviejų valandų R. Andrejevskytė kalbas nutraukė ir visiems padėkojo už susitikimą, kuris buvo panašesnis ne į debatus, o į nuoskaudų ir asmeninių problemų išsakymą. Kita vertus, kai jautiesi negirdimas...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.