Lukšiečiai prašo nutolinti vėjo jėgaines nuo miestelio

vejo jegaines luksiu sen
Tiek lukšiečiai, tiek valdžios atstovai, išgirdę apie numatomą seniūnijos teritorijoje statyti 19 vėjo jėgainių parką, turėjo klausimų jėgainių statytojams: ar jos nekels pavojaus sveikatai, ar nebus triukšmo, ar nekris sklypų, esančių šalia vėjo jėgainių, vertė. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Jau po kelerių metų Lukšių ir Griškabūdžio seniūnijų teritorijose pradės dygti vėjo elektrinių parkas. Apie tokias užmačias išgirdę lukšiečiai į susitikimą pasikvietė vėjo jėgainių parko statytojus UAB „Sunly Land“ atstovus ir išsakė savo nuogąstavimus, kad besisukantys vėjo malūnai gadins kraštovaizdį, kyla klausimų ir dėl vėjo jėgainių keliamo triukšmo, šešėliavimo. Lukšiečiai ne prieš atsinaujinančią energiją, tačiau tik ne prie pat mietelio.

Paskelbus apie naujų vėjo elektrinių Lukšių sen. teritorijoje poveikio aplinkai vertinimo pradžią, seniūnaičiai, verslo, bendruomenės, Lukšių ŽŪB atstovai susitiko seniūno Vytauto Andziulevičiaus kabinete bei turėjo nemažai klausimų vėjo jėgainių vystytojams UAB „Sunly Land“. Iš viso planuojama pastatyti ir eksploatuoti iki 19 vėjo jėgainių, kurių kiekvienos stiebo aukštis bus iki 168 m, bendras jėgainės aukštis su pakelta mente – iki 265 m. Vienos jėgainės galingumas iki 7,5 MW. Jei Poveikio aplinkai vertinimo ataskaita (PAV) bus patvirtinta, numatoma pastatyti jėgaines Lukšių ir Griškabūdžio sen. teritorijose esančiuose privačios nuosavybės žemės sklypuose.

„Esame pasirašę bendradarbiavimo sutartį su AB „Linas Agro“, Lukšių ŽŪB ir jos sklypuose planuojam statyti vėjo jėgaines. Šiuo metu atliekami parengiamieji darbai, mes matom viziją, kur ir kiek galėtume pastatyti vėjo jėgainių, tai jokiu būdu nereiškia, kad 19 jų čia ir stovės, – susitikimo pradžioje kalbėjo UAB „ Sunly Land“ plėtros vadovė Lietuvoje Justina Bucevičienė dar kartą akcentuodama, kad yra pradedamas vėjo elektrinių parko statybos ir veiklos poveikio aplinkai vertinimas. – Tai yra labiau kompleksinė procedūra: stebėsim paukščiukus, šikšnosparnius, radimvietes tirsim. Kone metus bus atliekama analizė bei tyrimai, su kuriais būsite supažindinti.“

Lukšių seniūnas V. Andziulevičius teiravosi tiesiai šviesiai – o ar į gyventojų norus, pastabas bus atsižvelgta?

„Rašot, kiek nuo vėjo jėgainių atitolęs bus Zyplių dvaras ar kažkoks kitas saugomas objektas, bet neužsimenat apie lukšiečius, kad jėgainės gadins kraštovaizdį, o mes norime būti patrauklūs“, – teiravosi seniūnas, analizuodamas pateiktą pirminį vėjo elektrinių išdėstymo planą.

Pasak J. Bucevičienės, vėjo jėgainė turėtų būti statoma nuo gyvenamųjų namų ne arčiau nei per keturis jos stiebo aukščius, tačiau bus kiekviena jėgainės vieta analizuojama ir tariamasi su tų namų gyventojais, žemės savininkais, besiribojančių sklypų savininkais, iš šių taip pat reikės gauti sutikimus.

„Šiandien Lukšiuos šitas klausimas, manau, iš viso šitaip negalėtų būti traktuojamas, kai šalia yra gyvenvietė. Jūs su vienu žmogumi susitariate ir statot. Jėgainė yra ilgaamžis objektas <...>. Gal žmogus visko ir nesupras, atvažiuosit, papudrinsit jam smegenis, o ateityje, manau, Lukšiuose ir nekilnojamo turto, ir žemės vertė drastiškai kris“, – svarstė lukšietis Juozas Dainelis.

Su tuo sutikti nenorėjo J. Bucevičienė sakydama, kad vėjo jėgainės bus statomos dirbamos žemės plotuose, tad kokią įtaką tai turės jos vertei, kai ir toliau žemė bus dirbama.

Susitikime dalyvavęs Lukšių ŽŪB vadovas Kastytis Krištolaitis tikino, kad yra išsakę elektrinių vystytojams nuogąstavimus, kad vėjo jėgainės yra nemažas trukdis dirbant laukus su žemės ūkio technika, vylėsi, jog vėjo jėgainių teritorijose bus sutvarkyti keliai, infrastruktūra. Jam rūpėjo, kad, atsiradus elektrinių parkui, galbūt atsiras ir galimybė bendruomenei, miesteliui elektros energiją pirkti žemesne kaina.

J. Bucevičienė taip pat akcentavo, kad  dar birželį Seime buvo priimtas „Proveržio paketas“, elektrinių vystytojams nutarta taikyti gamybos įmoką, kuri bus išmokama vietos bendruomenėms ir užtikrins bendruomenių projektų finansavimą. Atsinaujinančių energijos išteklių gamintojai vietos bendruomenėms skirtų apie 3 proc. nuo metinių pajamų (1,3 EUR/MW). Lukšiečiai teiravosi, kaip bus paskirstomos šios lėšos, kokia suma galėtų atitekti bendruomenei iš 19-os numatytų pastatyti vėjo jėgainių.

„Tiesa, dar Vyriausybė nesugalvojo, kaip tos kompensacijos bendruomenėms bus skirstomos ir kas jas administruos. Gal bus mokama rajono savivaldybei, gal steigs vieną bendrą administratorių Lietuvos mastu ir bendruomenės iš to fondo galės imti lėšas savo poreikiams“, – aiškino J. Bucevičienė pridurdama, kad tikslių sumų tikrai šiandien dar negali pateikti, nes nežinia, kiek vėjo jėgainių apskritai bus pastatyta, bet nuo vienos elektrinės galėtų būti sumokama apie 30 tūkst. eurų.

Susitikime dalyvavęs savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis prašė pakomentuoti apie vėjo jėgainių skleidžiamą triukšmą, šešėliavimą ir pan.

„Esam girdėję visokių gandų, kad sliekai išsibėgios, kad kurmių nėra, karvės pieno mažiau duoda. Nepasitvirtino tai. Specializuota programa yra atliekamas vėjo elektrinių sukeliamo triukšmo sklaidos ir šešėliavimo modeliavimas. Remiantis Vokietijoje naudojamomis metodikomis, vėjo jėgainių metamas šešėlis (šešėliavimas) neturi viršyti 30 valandų per metus. Kai bus atliktas poveikio aplinkai vertinimas, ataskaita bus pristatyta visuomenei“, – priminė J. Bucevičienė ir pridūrė, kad prie pat vėjo jėgainės jos skleidžiamas triukšmo lygis sieks maždaug 106 dB.

Miestelio seniūnas V. Andziulevičius vėjo jėgainių vystytojų konkrečiai prašė – tiesiog nutolinti jėgaines nuo Lukšių miestelio, ypač numatomas statyti greta pagrindinio kelio Šakiai–Lukšiai, taip pat nuo Lepšių gyvenvietės.

„Jos gadins visą mūsų kraštovaizdį, ar nebus taip, jog prie vėjo jėgainių bus krūva paukščių prikritę. Kalbu visų lukšiečių vardu, – sakė Lukšių seniūnas. – Mes tikrai ne prieš atsinaujinančią energiją.“

Elektrinių vystytojai tikino, kad išgirdo lukšiečius, bei informavo apie tolimesnes procedūras: maždaug kitų metų rudenį vyks poveikio aplinkai vertinimo pristatymas, tuomet ir paaiškės, kiek bus statoma vėjo jėgainių, o jų statyba gali prasidėti po trejų metų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.