Į alėją sugrįžo miesto simboliu tapusi mergaitė

lietuvaite atstatymas
Ilgai lauktas įvykis – šakietis skulptorius Kęstutis Dovydaitis (kairėje) grąžino mergaitę į jos seną vietą ir dar tvirčiau bei skrupulingiau ją pritvirtino prie grindinio. A. S. Šulskytės nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Daugiau kaip dvejus metus šakiečiai ir miesto svečiai su nekantrumu laukė, kada ir vėl išvys miesto alėja žengiančią mergaitę. Bronzinė skulptūra eismo įvykio metu buvo nugriauta ir sugadinta 2020-ųjų rugsėjį. Miesto simboliu tapusios skulptūrinės kompozicijos „Simboliai laike“ autorius skulptorius Kęstutis Dovydaitis dar pernai pažadėjo ją atstatyti pavasarį, kai tik atšils orai. Ketvirtadienį jis savo pažadą ištesėjo.

Nepriklausomybės gatvėje mergaite arba zanavyke meiliai vadinta skulptūra buvo įkurdinta 2017 m. birželio mėnesį. Šakiečiai ją iš karto pamilo ir parodė nuoširdų rūpestį. Štai per žiemos šalčius mergaitė buvo šilčiau aprengta – viena moteris uždėjo kepurę ir, nusiėmusi nuo kaklo šaliką, apgaubė jos pečius, per valstybines šventes ji būdavo papuošta tautine atributika, dažnai jos rankose galėjai išvysti gėlių žiedus. Mergaitė tapo mūsų bendruomenės dalimi, tad įvykus autoįvykiui, kurio metu ji buvo sugadinta, šakiečiai jos labai gailėjo. Skulptūrai buvo numuštos ne tik kojos, po smūgio nukentėjo ir galva, kuri deformavosi, ir veidas, suknelė, sugadinti ir plaukų ornamentai.

Nepavykus išsireikalauti lėšų skulptūros atkūrimui iš kaltininko ir draudimo bendrovės, pečius surėmė bendruomenė ir savivaldybė. Praėjus lygiai metams po autoįvykio, rajono savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius ir Šakių miesto vietos veiklos grupės pirmininkas Vitalijus Bogovičius pasirašė bendradarbiavimo susitarimą dėl skulptūros „Simboliai laike“ atstatymo iniciatyvos. Sutarties sąlygose buvo numatyta, kad ji turėtų būti įgyvendinta iki praėjusių metų gruodžio 31 d., tačiau prie minusinės temperatūros K. Dovydaitis skulptūros statyti nenorėjo, kad pavasarį netektų perdarinėti iš naujo.

lietuvaite simboliai laike
Buvo svarstoma idėja, kad sutvarkyta skulptūra laikinai būtų galėjusi peržiemoti Šakių kultūros centro fojė, o pavasarį įmontuota į alėjos grindinį, tačiau, kaip paaiškino skulptorius, mergaitės prikėlimo darbai pradėti tik praėjusių metų vėlyvą rudenį, kai atsirado finansavimas. Nors buvo kalbėta, kad skulptūros atstatymui gali prireikti ne mažiau kaip 35 tūkst. eurų, skulptorius sutiko mergaitę prikelti už maždaug 20 tūkst. eurų. Buvo atidaryta ir speciali sąskaita pinigų rinkimui. Prisidėjo visi, kiek galėjo – ir fiziniai asmenys, ir įmonės. Iš viso buvo surinkta 10 tūkst. 988 eurai, iš jų 5 tūkst. eurų pervedė UAB „SDG“. Rajono savivaldybė skyrė trūkstamus pinigus – 9 tūkst. 510 eurų.

„Ką ėjo pataisyti – pataisiau, ko nėjo – liejau iš naujo, klijavau, virinau. Kadangi visa apatinė dalis buvo subyrėjusi, ją reikėjo padaryti naujai. Deformacijas panaikinti bronzai nelabai eina, nes tai yra medžiaga, kuri greitai lūžta, yra nelanksti. Dėl to nežinojau, ar pavyks pataisyti, nes galėjo būti taip, kad reikės viską lieti iš naujo. Tik pradėjus darbus paaiškėjo, kad viršutinę dalį vis dėlto eis palopyti“, – pasakojo K. Dovydaitis, šįsyk dar skrupulingiau ir tvirčiau skulptūrą pritvirtindamas prie grindinio.

Šiandien šakiečių mylima zanavykė stovi toje pačioje vietoje ir net atrodo, kad niekur nebuvo išėjusi. Gal tik trumpam išvykusi pailsėti. Žmonės socialiniuose tinkluose neslepia džiaugsmo, dalijasi jos sugrįžimu ir kalba, kad dabar reikės ją dar labiau saugoti.

Nors K. Dovydaičio darbai išsibarstę po visą Lietuvą, tačiau keletas kūrinių yra ir Šakiuose – ant parduotuvės „Aibė“ stogo nutūpęs varnas, įėjimą į „Villa Orchidea“ sodybą puošia bronzinė moters skulptūra.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.