Pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus skaičius ūgtelėjęs ir rajone

jurjoniene indre
Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus patarėja Šakių rajone Indrė Jurjonienė informavo, kad rajone pranešimų skaičius labiau ūgtelėjo ne rudenį vaikams sugrįžus į mokyklas, o vasarą – per tris vasaros mėnesius pernai buvo gauti 154 pranešimai, o per tą patį laikotarpį šiemet – 210. D. Pavalkio nuotr.

Per šių metų devynis mėnesius šalyje gautų pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus skaičius, lyginant su praėjusiais metais, į viršų šoktelėjo daugiau nei 20 proc. Rugsėjį pranešimų sulaukta daugiausiai, tad vaiko teisių gynėjai reagavo kas 9 minutes. Išaugęs pranešimų skaičius fiksuotas ir mūsų savivaldybėje.
 
Kaip pažymima pranešime spaudai, toks išaugęs pranešimų skaičius siejamas su mokinių grįžimu į ugdymo įstaigas, aktyvesniu jų įsitraukimu į socialinį gyvenimą ir didesnėmis visuomenės galimybėmis pastebėti ir atpažinti vaikų patiriamus sunkumus.

Šalyje išaugęs pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus skaičius neaplenkė ir mažų savivaldybių, tad ne išimtis ir Šakiai.

„Šakių rajone per devynis šių metų mėnesius buvo gauti 593 pranešimai apie galimus vaiko teisių pažeidimus. Per tą patį laikotarpį 2022m. buvo  407 pranešimai. Žymiai išaugo pranešimų apie galimus smurtinius vaiko teisių pažeidimus. Per minimą laikotarpį šiemet jų sulaukta net 129, kai pernai per tą patį laikotarpį fiksuota perpus mažiau – 57“,  – informuoja Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus patarėja Šakių rajone Indrė Jurjonienė.

Kalbėdama apie sezoniškumą, ji pastebėti, kad per šių ir praėjusių metų rudens laikotarpį pranešimų skaičius buvo panašus, šiais metais rugsėjo–spalio mėnesiais rajone buvo reaguota į 96 galimus vaiko teisių pažeidimus, o per tą patį laikotarpį 2022m. – į 104 pranešimus.

„Pranešimų skaičiaus ūgtelėjimą lyginant su praėjusiais metais fiksavome vasaros laikotarpiu. Per tris vasaros mėnesius 2022 m. buvo gauti 154 pranešimai, o per tą patį laikotarpį šiemet – 210.  Tai sietume su dėmesiu vaikų užimtumui vasaros atostogų metu: ar šeimos vaiko užimtumui skiria deramą dėmesį ir turi galimybių jį organizuoti, ar pakankama įvairių būrelių ir veiklų vaikams pasiūla regione“, – sako I. Jurjonienė.

Nors daugiausiai pranešimų dėl galimų vaiko teisių pažeidimų sulaukiama iš policijos, tačiau ypač svarbus ir gydymo įstaigų, vaiko gerovės srityje dirbančių specialistų, vaiko artimųjų įsitraukimas ir informavimas apie saugumo trūkumą ar galimus vaiko teisės pažeidimus.

„Dažniausiai pranešimus gauname iš policijos. Iš ugdymo įstaigų pranešimai yra retesni, todėl  nuolat stipriname bendradarbiavimą su ugdymo įstaigomis. Mokyklą matome kaip svarbią partnerę kuo anksčiau pastebint ir identifikuojant sunkumus, su kuriais susiduria vaikai“, – pažymi Vaiko teisių apsaugos skyriaus Šakių rajone patarėja.

Svarbu paminėti, pasak I. Jurjonienės, kad susidūrę su sunkumais, prireikus pagalbos vis dažniau į juos kreipiasi patys tėvai, o pagalba priimama vis noriau.

„Esame visada pasirengę padėti: konsultuoti, nukreipti pas kitus specialistus – psichologus, medikus, socialinius darbuotojus ir kitur“, – sako pašnekovė ir priduria, kad vaiko teisių gynėjai reaguoja į kiekvieną pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą.

„Nagrinėdami vaiko teisių pažeidimą, vykstame į šeimą ir vertiname vaiko situaciją. Bendraudami su šeima susitelkiame į pagalbos jai inicijavimą, drauge ieškome geriausių sprendimų, kurie padėtų šeimai įveikti sunkumus ir leistų kiekvienam jos nariui jaustis saugiai“, – sako I. Jurjonienė.

Tarnybos pranešime spaudai atkreipiamas dėmesys, jog smurtas prieš vaikus vis dar išlieka didelio masto problema, tad siekiant norimo pokyčio – nulinės tolerancijos smurtui prieš vaikus – yra svarbus visų įsitraukimas ir susitelkimas: vaiko poreikius suprantančios ir atliepiančios artimiausių žmonių aplinkos, sąmoningos ir aktyviai apie galimus vaiko teisių pažeidimus pranešančios visuomenės bei vaiko gerovės srityje bendradarbiaujančių bei kompleksinę pagalbą šeimoms teikiančių institucijų.

Kilus klausimams žmonės kviečiami pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje Vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.