Pilietiškumo pamoka ar paslėpta politika?

jkl sakiai
Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį trečiadienį Šakių „Žiburio“ gimnazijos 2a klasė dalyvavo Jaunųjų konservatorių lygos (JKL) organizuojamame renginyje „Pilietiškumo mokykla 2023“, kuris vyko rajono savivaldybės posėdžių salėje ir sulaukė dviprasmiško vertinimo.

Rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas kitą dieną vykusiame švietimo vadovų susirinkime liepė užsirašyti „raudonu parkeriu 72 dydžio šriftu“: „Pamoka yra šventas reikalas ir ji turi vykti!“ Pasak jo, kadangi kitais metais vyks rinkimai, pradeda į pamokas eiti politikai ir „vakar savivaldybės salėje jie jau sėdėjo su vaikais, ištrauktais iš pamokų“.

„Ar tai jaunasis politikas, ar senasis politikas ir nesvarbu, koks renginys, – pamoka yra pamoka, – pabrėžė D. Aštrauskas ir pridūrė: – Mes nieko nedraudžiam. Čia kiekvieno vaiko arba jo tėvų pasirinkimas, bet tai turi vykti ar šeštadienį, ar sekmadienį, ar popamokiniu laiku.“

Vedėjas priminė, kad yra švietimo ministro patvirtinta nauja lankomumo tvarka, kur tokie dalykai iš viso nėra numatyti, ir tai reiškia, kad praleistos pamokos nėra pateisinamos.

Pasak vicemero Dariaus Jakavičiaus, jis jaučiasi nelabai smagiai, nes įsitikinęs, jog ir pats buvo suklaidintas.

„Įsivaizdavau, kad max tie vaikai ateis dviem valandoms, bet gavosi, kad jie atėjo praktiškai visai dienai, gavo picų užsakytų. Kitas vaikas turbūt nė nesuprato, ką jis čia veikė, bet tikrai prisiminė, kad gavo valgyt“, – teigė vicemeras, patikinęs, kad nebuvo informuotas, kokie jaunieji politikai atvažiuoja, ir sužinojo tik tada, kai atėjo pasveikinti mokinių.

Susitikimą su JKL derinusi Šakių „Žiburio“ gimnazijos istorijos mokytoja Žaneta Pratusevičienė patikino, kad jų „projektas yra susijęs ne su politine programa, o su pilietiškumo ugdymu“.

„Renginys užtruko nuo 9 iki 14 val., per tą laiką mokiniai turėjo pilietiškumo pamoką, istorijos pamoką. Matematikos pamoką jau buvo atidirbę. Dar viena mokytoja sirgo. Tai negalima sakyti, kad jie buvo išimti iš visų pamokų. Taip, jie turėjo ilgesnę pamoką nei mano viena pamoka“, – tvirtino istorijos mokytoja.

Pasak jos, kita vertus, „ši klasė yra KTU klasė, kuri mokosi daugiau matematikos ir fizikos, todėl kai važiuoja į KTU, būna išimami iš kitų pamokų“, tad jei „jie kitų pamokų sąskaita mokosi tiksliųjų mokslų, tai dabar jie pasimokė pilietiškumo“.

„Aš mačiau, kas buvo parašyta ir ką vaikai veikė. Vaikai buvo patenkinti. Jiems buvo įdomu. Jie gavo daug žinių. Ir kai mokiniai dejuoja, kad mes jų nemokinam gyvenimui, nemokinam, kaip balsuot, nemokinam, kaip mokesčius mokėt, tai čia buvo labai praktinė patirtis – suaugusio žmogaus gyvenimo simuliacija“, – atviravo Ž. Pratusevičienė, priminusi, kad šiuo metu jau kalbama apie tai, jog reikėtų leisti jaunimui nuo 16 metų dalyvauti savivaldos rinkimuose.

Jos teigimu, renginyje dalyvavę antrokai turėjo puikią progą žaisdami simuliacinius žaidimus pasimokyti dalyvauti rinkimuose, kūrė savo partijas, sužinojo, kaip partijos orientuoja savo programas į skirtingas žmonių grupes, kaip kritiškai vertinti informaciją, sprendė savivaldai ir valstybei aktualius klausimus, mokėsi rašyti peticijas.

„Aš ėmiau turinį, o ne partiją“, – tvirtino istorijos mokytoja, pridurdama, kad kai politikai atvažiuoja su rinkiminiais tikslais, susitikimas turi vykti po pamokų, bet čia JKL buvo pakviesti pravesti pilietiškumo pamokos, su kuria „šiemet jau 20 mokyklų pravažiavo“.

„Vaikams tai buvo naudinga. Jie gavo pamoką-simuliaciją, jie gavo žinių. Ir tai, kad vedė jaunimas, vedė kitoje aplinkoje, buvo daugiau naudos nei sėdėti klasėje ir mokytis iš vadovėlių, – įsitikinusi Ž. Pratusevičienė. – Mes visada sakom, kad reikia paįvairinti mokymo procesą kitose aplinkose, todėl aš visada pamokų metu veduosi vaikus į savivaldybę, į policiją, į teismą, nes tokios mano pamokų temos, kaip veikia savivalda, teisėsauga.“

Paklausus, kas vaikus maitino renginio metu, istorijos mokytoja teigė nepasidomėjusi. Tad pasvarstymų būta visokių, gal buvo iš projekto skirtos lėšos, gal kas nors prie projekto prisidėjo.

Tiesa, renginio neaplenkė ir buvęs meras, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Šakių skyriaus pirmininkas Edgaras Pilypaitis.

Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorius Robertas Sakas teigė, kad apie pamoką žinojo ir vaikus išleido, tik nesitikėjo, kad ji taip ilgai užtruks. Direktorius patikino, kad ateityje užtikrins, jog mokiniai ilgiau kaip dviem pamokoms į tokius renginius neišeitų.

Pasak Laisvės partijos Šakių skyriaus pirmininko Manto Aleksos, kai prieš porą savaičių Šakiuose viešėjo Seimo narė Ieva Pakarklytė, ji taip pat norėjo gimnazistams pravesti pilietiškumo pamoką, tačiau Šakių „Žiburio“ gimnazija nesutiko. Jo teigimu, buvo paaiškinta, kad mokykla yra priėmusi sprendimą per pamokas politikų neįsileisti, todėl Seimo narė susitiko tik su mokyklos administracija.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.