Domėjosi, kuo gyvena Šakių kraštas

pakarklyte nvo
Seimo narė Ieva Pakarklytė (kairėje) domėjosi, kaip gyvena mūsų krašto bendruomenės ir kvietė diskusijai joms aktualiais klausimais. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį penktadienį Šakiuose lankėsi Seimo narė Ieva Pakarklytė. Kartu su savo patarėja Liucija Daraškaite ir praktikante Viktorija Gulbinaite, lydimos Laivės partijos Šakių skyriaus pirmininko Manto Aleksos, apsilankė UAB „Gelgaudiškio gelžbetonis“, VšĮ „Namai visiems“, susitiko su Šakių „Žiburio“ gimnazijos administracija ir liberaliu jaunimu.

I. Pakarklytės teigimu, kiekvienam Seimo nariui privalu važiuoti per visą Lietuvą, kad susipažintų, kuo gyvena šalies žmonės, tad jos vizito tikslas ir buvo susitikti su Šakių krašto bendruomenėmis, išklausyti, kaip joms sekasi, kokių turi problemų, kas aktualu.

VšI „Namai visiems“ I. Pakarklytę pasitiko nevyriausybininkų auditorija – senjorai ir keletas bendruomenių atstovų, galbūt todėl pokalbis prasidėjo nuo žinios apie savanoriškos veiklos įstatymo pakeitimus, dėl kurių šiuo metu Seime vyksta diskusijos, t. y. įvedamą ilgalaikės savanoriškos veiklos (60 darbo dienų) terminą, įteisintą galimybę apmokėti išlaidas, susijusias su savanoriška veikla, kuri bus atliekama pasirašius sutartį.

Tai buvo naujiena, apie kurią teigė negirdėjusi net VšĮ „Namai visiems“ direktorė Giedrė Šedbarienė, kuri domėjosi, kas apmokėtų avansu savanoriškos veiklos metu patiriamas išlaidas, gal tokios lėšos atsirastų biudžete, nes nevyriausybinės organizacijos ir taip pagal galimybes tai daro.

Seimo narė atviravo, kad didžiausia aktualija šiuo metu yra biudžetas, kurio priėmimas numatytas gruodžio 5 d., todėl aistrų Seime tikrai netrūksta. Viešnios teigimu, rekordiškai daug pinigų skiriama socialinei sričiai ir gynybai, tačiau ji mano, kad per mažai lėšų numatyta neformaliam ugdymui.

I. Pakarklytė svarstė, kad reikia geresnes sąlygas sudaryti NVO veikimui.

G. Šedbarienės teigimu, svarbiausia įnorinti NVO kažką daryti, nes verkiančių visada būna daugiau nei darančių. Pristatydama savo įstaigos veiklą, ji pabrėžė, kad ypač daug dėmesio čia skiriama senjorams, kurių daugėja ne tik visoje Lietuvoje, bet ir pasaulyje, todėl jiems ne tik siūloma daug veiklų, užsiėmimų, mažinančių depresiją, kas šiandien labai aktualu, bet ir jie patys skatinami prisidėti prie organizacijos veiklų, savanoriauti.

Susitikimo metu kalbėta apie senjorams aktualius klausimus, todėl neaplenkta ir sveikatos apsaugos sritis. Senjorai skundėsi ilgomis eilėmis pas kardiologę ir į fizioterapines procedūras. Jie neslėpė, kad greičiau prieina pas specialistus Jurbarke nei Šakiuose, o dar dirbantys vyresni žmonės patikino, kad jiems prieiti prie gydytojų ypač sunku. Be to, kol sulaukia reabilitacijos, tenka eiti į darbą, nes nedarbingumo niekas neduoda. Jaunesni prasitarė, kad Šakiuose susiduria su problema gauti psichiatro konsultacijas, dėl to tenka registruotis Kaune, o tai jau yra ir kelionės išlaidos, ir sugaištas laikas. Galbūt ne visi ir turi tokias galimybes.

Įpusėjus diskusijoms, I. Pakarklytė sulaukė klausimo apie partnerystės įstatymą, taip pat paliestas klausimas apie bandymą įvesti nekilnojamojo turto (NT) mokestį pirmajam būstui.

Be to, senjorai nepraleido progos pasisakyti ir apie užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio gąsdinimą karu, tačiau Seimo narė įsitikinusi, kad greičiausiai tai buvo žinutė, skirta užsieniui – NATO partneriams ir aljanso šalims.

Senjorai įsitikinę, kad „depresijų būtų mažiau, jei tris paskutinius metus visa tauta nebūtų tiek gąsdinama. Pirmiausiai kovidu, po to Ukraina, dabar Izraelis“. I. Pakarklytė bandė raminti žmones ir pasakojo, kad pati yra lankiusis NATO būstinėje Briuselyje, kur asmeniškai įsitikinusi, jog visoms grėsmėms pasiruošta, o mūsų šalies finansavimas gynybos sričiai išaugęs dvigubai. Tačiau visi priėjo prie nuomonės, kad šiuo metu labai svarbus pilietiškumo ugdymas, pilietinio pasipriešinimo kurso išklausymas, kad kuo daugiau žmonių žinotų savo vaidmenį, jei kažkas atsitiktų.

Seimo narė vizitą pabaigė Šakių atvirame jaunimo centre, kur susitiko su nevyriausybinės jaunimo organizacijos Lietuvos liberalus jaunimas atstovais – buvusiu pirmininku Umberto Mosi ir naujai išrinkta pirmininke Izide Marcinkute. Pasak M. Aleksos, yra mintis suburti liberalaus jaunimo skyrių ir Šakiuose, tačiau šia mintimi rajono jaunimas nesusidomėjo – į susitikimą atvyko tik dvi merginos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.