Klausimų dėl vaikų žaidimų aikštelių nemažėja

karaliene rasa
Nacionalio visuomenės sveikatos centro Šakių skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Karalienė patarė, prieš perkant įrenginius vaikų žaidimų aikštelėms, visada atidžiai pasitikrinti, ar gamintojai tikrai turi reikiamus sertifikatus. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Rugpjūčio pabaigoje rajono bendruomenėms sukilus į kovą dėl vaikų žaidimų aikštelių, kurias po patikrų buvo uždrausta eksploatuoti, ir šiandien likę daug klaustukų, todėl praėjusį ketvirtadienį vyko rajono savivaldybės vadovų susitikimas su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Marijampolės departamento Šakių skyriaus specialistais.

Kaip informavo NVSC Marijampolės departamento Šakių skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Karalienė, iš veikiančių 22 vaikų žaidimų aikštelių atrankos būdu buvo patikrinta 14 ir įvertinta, ar jos atitinka higienos normų reikalavimus.

Kaip anksčiau rašėme, pažeidimų buvo rasta daug. Aštuoniose žaidimų aikštelėse nebuvo atliekama nei įprastinė vieną kartą per savaitę privaloma apžiūra, nei kas tris mėnesius vykdoma eksploatacinė kontrolė. Penkiose iš jų nebuvo nė karto atliktos pagrindinės metinės apžiūros ir neturėjo įvertinimo, ar atitinka numatytus reikalavimus.

R. Karalienės teigimu, jei įrenginys vaikų žaidimo aikštelėje yra sulūžęs ar neatitinka higienos normų, jį būtina aptverti ir neleisti eksploatuoti, tačiau to niekur nebuvo padaryta, nors daugelyje aikštelių buvo rasta sulūžusių įrengimų.

Vyriausioji specialistė vardijo, kad vienoje aikštelėje buvo rasti pasodinti trys nuodingi augalai – kukmedžiai, o septyniose nerado lentelių su informacija apie aikštelės savininką, nebuvo adreso ir telefono numerio, kuriuo kreiptis atsitikus kažkokiam įvykiui, sulūžus įrengimui, taip pat rasta ir viena jokių higienos reikalavimų neatitinkanti smėlio dėžė, daugelyje žaidimų aikštelių paklota netinkama danga.

NVSC Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėja Brigita Mikalauskienė atkreipė dėmesį į nuo šių metų lapkričio 1 d. pasikeitusias higienos normas, kalbėjo apie riziką, susijusią su smėlio dėžių naudojimu, priminė, kad yra sudarytas nuodingų augalų, kurie negali būti sodinami vaikų žaidimo aikštelėse, sąrašas. Ji priminė, kad, prieš pradedant naudoti žaidimo aikštelę, turi būti įvertinta jos atitiktis Lietuvos standartui. Tai gali padaryti tik akredituota įstaiga, kuri išduoda kontrolinę patikros ataskaitą.

„Kas yra žaidimų aikštelės eksploatuotojas, tas ir yra atsakingas už jos tinkamumą ir atliekamą priežiūrą“, – pabrėžė NVSC Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėja.

Rajono savivaldybės Ūkio ir investicijų skyriaus projektų koordinatorė Rasa Liubamirskaitė neslėpė, kad problemų kyla su tomis aikštelėmis, kurios pastatytos įgyvendinant projektus, tačiau niekada nustatytų reikalavimų neatitiks, nes, kaip paaiškėjo tikrinimo metu, yra buitinio naudojimo. Taip yra su Plokščiuose pastatyta vaikų žaidimo aikštele, kurios negalima nei eksploatuoti, nei nugriauti. Ji dvejus metus turės stovėti aptverta, kol pasibaigs projekto galiojimo terminas.

Tokią situaciją meras Raimondas Januševičius pavadino absurdiška ir domėjosi, ar įrengiant aikšteles NVSC negalėtų patikrinti jų tinkamumo naudoti, tačiau, B. Mikalauskienės teigimu, prieš naudojimą jas turi įvertinti akredituotos įstaigos, o ne NVSC.

D. Jakavičius mato kuriozą, kad naujausioje vaikų žaidimų aikštelėje, kuri visai neseniai pastatyta Lukšių miestelio centre, akredituotos institucijos atstovas nuo vieno įrenginio pareikalavo nuimti apatinį laiptelį.

„Nuo naujo įrenginio, kuris buvo tik tik nupirktas. Tai kaip tas įrenginys gavo sertifikatą? Kaip juos tada gamina?“ – kėlė klausimus vicemeras.

R. Karalienė patarė visada atidžiai žiūrėti, iš ko perka vaikų žaidimų aikštelių įrengimus, ir pasitikrinti, ar jie tikrai turi sertifikatus.

Meras domėjosi, ar pasikeistų reikalavimai, jei vaikų žaidimų aikštelės pakeistų pavadinimą ir būtų įvardytos, pavyzdžiui, kaip poilsio aikštelės?

„Čia tik žodžių žaismas, gal supaprastėtų reikalavimai, nes susiduriama su kuriozais, kurie vienas kitam prieštarauja“, – kalbėjo rajono vadovas, ieškodamas išeities iš susiklosčiusios situacijos, tačiau NVSC specialistė tvirtino, kad nesvarbu, kaip vadinsis aikštelė, vis tiek vaikų žaidimų įranga turės atitikti privalomus reikalavimus.

„Svarbiausia yra saugumas, nes jei kas nors atsitiktų, būtų labai daug problemų“, – tvirtino B. Mikalauskienė.

R. Januševičiaus teigimu, visi susitikime sėdintys vaikystę praleido kitame laikmetyje ir puikiai atsimena, kokiose žaidimų aukštelėse jie užaugo, todėl mano, kad reikalavimai yra perdėtai dideli. NVSC Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėja teigė, kad ateidama į susitikimą tikėjosi tokios frazės, tačiau, jos manymu, laikai keičiasi, keičiasi ir reikalavimai.

Pasak mero, galima mėtytis strėlėmis, tačiau tai nieko nepakeis, šiuo metu ieškoma, kaip aikšteles sutvarkyti, nes kiekvienai žaidimų aikštelei yra nustatytas terminas, iki kada privaloma sutvarkyti rastus neatitikimus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.