Išsiskyrusiųjų sielovados grupė – čia sužeistos širdys atsiveria ir gyja

matusevicius sielovada
Drąsindamas skyrybas išgyvenusius žmones ateiti į sielovados grupės susitikimus, dvasininkas Vytautas Antanas Matusevičius patikino, kad juose pateikiama daug konkrečių ir naudingų pasiūlymų, kurie padeda įveikti sunkumus, sumažinti skausmą ir tęsti visavertį gyvenimą. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Prieš penkerius metus Šakių šv. Jono Krikštytojo parapijos namuose startavusi išsiskyrusių žmonių sielovados grupė ir šiemet pasirengusi padėti žmonėms išgyventi santuokos griūties sukeltą krizę, atsikratyti slegiančių jausmų ir vienatvės, padėti surasti atsakymus į neatsakytus klausimus. Sielovados grupės iniciatoriai, kažkada patys išgyvenę skyrybas, džiaugiasi, kad vis daugiau žmonių randa drąsos įveikti savo baimes ir paguodos ieško tikėjime ir savęs pažinime, o ne vienatvėje ar alkoholyje.

Pasak Dalios, vienos iš sielovados grupės įkūrimo iniciatorių, visi kurdami santykius ir šeimą tikisi būti laimingi, dovanoja savo metus, širdį, gimdo vaikus, o savo partneryje mato visa, kas geriausia, tačiau kartais nutinka, kad svajonės žlunga ir liekame vieni, išduoti, įskaudinti, nusivylę.

„Atrodo, našta per sunki, tačiau retas supras, jei kasdien guosimės byrančia santuoka ar vienatvės slogučiu, todėl užsidedam laimingo žmogaus kaukę ir tyliai kenčiame“, – prisiminė pašnekovė, kažkada ir pati sau sunkią minutę davusi žodį, kad „neliks viena ir eis pas tuos, kurie jau išgyveno, atsitiesė, kam ne vis vien“.

Kelią į save Dalia pradėjo Kaune įsikūrusioje savitarpio pagalbos grupėje išsiskyrusiems žmonėms. Čia turėdama galimybę bendrauti su to paties likimo žmonėmis, nes tik toks tokį gali geriausiai suprasti, ji ne tik pati įveikė savo skausmą, bet ir laikė pareiga padėti šalia esantiems – paduoti ranką, rasti žodį, patylėti kartu.  

„Tada ir kilo mintis organizuoti tokią grupę Šakiuose, nes ne visi gali vairuoti, ne visi gali iš namų ilgesniam laikui išvažiuoti. Ypač vienos likusios mamos. Juk ne kiekviena turi kur palikti vaikus“, – pasakojo moteris.

Ji labai dėkinga, kad užsiėmimuose dalyvauja ir grupės globėju tapęs Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas Vytautas Antanas Matusevičius, kiekvieną akimirką pasiruošęs patarti ir padėti, beje, reikalui esant, yra galimybė gauti ir psichologo konsultacijas.

Dalia pasakojo, kad į paskutinę sielovados grupę rinkosi seniai išsiskyrę žmonės, todėl psichologo pagalbos nė vienam neprireikė, nors sielos žaizdos jau kaip ir apgydytos, tačiau kiekvienas rado savyje, ką reikėtų išvalyti, paleisti, pakeisti požiūrį. Šiuo metu grupės užsiėmimus lanko apie 10 žmonių, šeši iš jų atėję pirmą kartą. Pusę metų jie mokysis paleisti praeitį, pakelti galvas, kurti planus ir eiti į priekį.

„Yra žmonių, kurie savo žaizdas jau apgydę, todėl bijo krapštyti, kad su prisiminimais į paviršių neišlįstų ir skausmas. Tačiau tai tik savęs apgaudinėjimas, nes vis tiek nepaleidi ir viską savyje nešiojiesi. Būna situacijų, kai vėl kaip drumzlės iškyla jausmai, kuriuos reikia atpažinti, įvardyti ir paleisti“, – pabrėžė pašnekovė, tvirtindama, kad savitarpio pagalbos grupėje kiekvieno patirtis yra svarbi visiems, nes žmogus ne tik ateina pagalbos, bet ir pats gydo šalia esančius.

„Galimybė išsikalbėti ir išklausyti kitus žmones sukuria pasitikėjimo ir bendrystės aplinką, o tai padeda ne tik gyti, bet ir augti, tobulėti, geriau save pažinti ir įveikti dažnai nuo vaikystės įsisenėjusias vidines psichologines ir dvasines problemas. Skyrybos labai dažnai būna neatpažintų, nepripažintų ir neįveiktų asmeninių sunkumų pasekmė“, – tvirtino kunigas V. A. Matusevičius.

Dvasininko teigimu, skyrybos yra vienas iš sunkiausių ir skaudžiausių gyvenimo įvykių, todėl labai svarbu nelikti vienam, pasidalinti savo skausminga patirtimi su kitais tokio pat likimo žmonėmis, kurie supras, atjaus, išklausys ir žaizdas gydytis padės.

Šis kursas jau prasidėjęs, tačiau prie užsiėmimų galima prisijungti net ir dabar. Jei atsirastų žmonių, kurie išgyveno skyrybas ir jaučia, kad liko neatsakytų klausimų, slegiančių neišsakytų jausmų, taip pat žmonės, gyvenantys ne pirmoje ar nesakramentinėje santuokoje, vieni gyvenantys išsiskyrę žmonės, kuriems reikalinga pagalba, jie yra laukiami.

„Noriu pakviesti ir padrąsinti skyrybas patyrusius žmones išdrįsti ir įveikti savo neryžtingumą. Ateikite į sielovados grupės susitikimą, esu tikras, kad ten praleistas laikas neš gražių vaisių, – drąsino klebonas. – Galiu paliudyti, kad labai malonu matyti, kaip žmonės pamažu atsiveria, gyja, auga, laisvėja ir skleidžiasi. Man pačiam ši grupė duoda daug. Augu ir sveikstu kartu su kitais sielovados nariais.“

Užsiėmimai vyksta pirmą ir trečią mėnesio trečiadienį 19 val. Šakių šv. Jono Krikštytojo klebonijoje, Vasario 16-osios g. 11. Dėl išsamesnės informacijos galima susisiekti telefonu +370 612 26 211.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.