Susidūrus su problemomis – atviros Šakių šeimos centro durys

bsn inte
Iš kairės: Šakių šeimos centro vadovė Jūratė Arštikaitienė, bendruomeninių šeimos namų projekto koordinatorė Agnė Tamulionienė ir mediatorė Odeta Intė džiaugiasi galėdamos pasiūlyti itin reikalingas paslaugas ir padėti krizėje atsidūrusiems žmonėms. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Šakių šeimos centro vadovė Jūratė Arštikaitienė dar rugsėjį pristatė atnaujintą bendruomeninių šeimos namų projektą ir kompleksines paslaugas šeimai, o prieš porą savaičių pradėjo ir vizitus po seniūnijas – ne tik kad dar plačiau pristatytų teikiamas paslaugas, bet ir išsiaiškintų poreikį, kokių paslaugų žmonėms labiausiai reikėtų.

Beje, jei anksčiau visų veiklų koordinavimas buvo ant J. Arštikaitienės pečių, tai šiuo metu projekto koordinatore dirba Agnė Tamulionienė. Moterys jau lankėsi Barzdų bei Plokščių seniūnijose, kur pristatė teikiamas paslaugas, domėjosi, kokių konkrečiai paslaugų pageidautų patys žmonės, mat yra galimybė „paslaugas atvežti į vietą“.

Šiuo metu Šakių šeimos centre pagal projektą yra teikiamos individualios psichologo, socialinio darbuotojo ir socialinio pedagogo konsultacijos, planuojama, kad nuo naujų metų konsultacijas teiks ir ne vietinis psichologas, mat daliai žmonių būtent tai yra didelis privalumas. Taip pat yra savitarpio pagalbos, socialinių įgūdžių vaikams ir paaugliams grupės, pozityvios tėvystės mokymai, mediacija.

Paprastai kalbant, kai žmogus susiduria su sunkumais asmeniniame gyvenime, šeimoje ar neranda kalbos su vaikais, pagalbos gali kreiptis būtent į Šakių šeimos centrą, kuris ir įgyvendina bendruomeninių šeimos namų projektą ir organizuoja paslaugų teikimą.

„Šios paslaugos yra bet kuriai šeimai, nereikia sulaukti tokios krizės, kad jau reikėtų atvejo vadybos“, – sako J. Arštikaitienė.

Bet net ir atsidūrus krizėje, paslaugos orientuotos į problemų sprendimą ir pagalbą žmogui. Be to, visos paslaugos nemokamos, tai irgi yra didžiulis privalumas.

Apie mediaciją kalbėdama mediatorė Odeta Intė sako, kad šeimos mediacija orientuota į problemos supratimą ir pabandymą suprasti, kodėl ta problema yra, kokie galimi sprendimo būdai.

„Normalu, kad šeimose kyla nesutarimų, tad svarbu pagauti, ką darau ne taip, kad tai veda į konfliktą, pasižiūrėti iš šalies, kaip aš elgiuosi“, – sako O. Intė ir dalijasi patirtimi, kad moterys dažnai tarsi pasidaro supermenėmis, vyrus nustumia į šoną, nepriima jų dėmesio ir pagalbos.

Visgi neretai prasidėjus nesutarimams šeimose tu lauki, kol problemos susitvarkys, bet laukimas gali privesti ir prie tokios krizės, kada lieka tik skyrybos.

„Kada kito kelio nelieka, tada klausimas, kaip tą mūsų bendrą šeimos istoriją uždarom“, – sako mediatorė ir priduria, kad pokytis prasideda nuo kalbėjimosi, o ji ir yra tas žmogus, padedantis porai rasti kompromisą.

Be to, dažniausiai toje besibaigiančioje šeimos istorijoje yra vaikai, kurie tarp turto dalybų ir nesantaikos tarsi nustumiami į šoną, bet būtent dėl jų tėvai turėtų sutarti problemą išspręsti kuo taikiau, nuspręsti, tai kaipgi toliau bus gyvenama.

Visgi mediatorė pastebi ir tai, kad Šakiuose nemažai šeimų pagalbos kreipiasi dar nepriėjusios prie tokios krizės, kada sprendžiamas tik santuokos nutraukimas, tad ji džiaugiasi sulaukianti skambučių, kad sutuoktiniai susitaikė, kad suprato, kur abu galėtų pasitempti, kad šeima būtų išsaugota, ir pan.  

Be to, ji didžiuliu privalumu įvardija tai, kad Šakiuose dirba visa komanda ir jeigu, pavyzdžiui, mediatorė mato, kad reikia psichologo pagalbos, rekomenduoja šio specialisto konsultacijas ar atvirkščiai.

„Dirbu ne vienoje savivaldybėje, tai Šakių išskirtinumas, kad paslauga neina paviršiumi, ji eina į gylį, nes pirmiausiai galvojama, kaip gali padėti sau. O kai padėsi sau, galėsi būti visai kitame santykyje“, – gerų žodžių Šakių šeimos centro organizuojamoms paslaugoms negaili O. Intė ir ragina išdrįsti pripažinti pirmiausiai sau, kad turi problemų, o tai padarius drąsiai ieškoti pagalbos. Ypač, kai ji čia pat.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.