Takoskyra tarp opozicijos ir valdančiųjų vis labiau gilėja

izganaitis taryba
Administracijos direktorius Vytautas Ižganaitis tarybos posėdžio pabaigoje išreiškė nepasitenkinimą dėl iš opozicijos, ypač jos lyderio, plaukiančių, kaip įvardijo, perteklinių ir mažareikšmių paklausimų ir dėl jų kylančių įtampų tarp darbuotojų, tad, jam palikus tribūną, šiuo klausimu turėjo ką pasakyti ir pati opozicija. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Penktadienį vykusio savivaldybės tarybos posėdžio pabaigoje į tribūną stojęs administracijos direktorius Vytautas Ižganaitis prakalbo apie administracijos darbuotojų gretose kylančias įtampas, kurias esą daugiausiai kelia opozicijos lyderis, buvęs meras Edgaras Pilypaitis. Į pareiškimą sureagavo ir opozicija, patikinusi, kad tik dirba savo darbą ir kaip klausė, taip ir toliau klaus, tad, galima suprasti, įtampos tarp valdančiųjų ir opozicijos nemažės.

„Paskutiniu metu susiklostė situacija, kad dėl nuolatinių perteklinių reikalavimų kyla įtampos administracijos darbuotojų gretose. Ypač prasidėjus komitetų posėdžiams, vykstant tarybos posėdžiams. Tai ypatingai liejasi iš opozicijos lyderio“, – teigė administracijos direktorius V. Ižganaitis ir pridūrė, kad kritika, problemos ir keliami klausimai dažnai yra mažareikšmiai.

Esą atsakingų skyrių darbuotojai jau dabar su nerimu laukia biudžeto formavimo, dėl didžiulio darbo krūvio kenčia ir patys darbuotojai, ir jų šeimos, taip pat kalbėjo ir apie tai, kad darbo kasdienybėje susiduria su biurokratija, dokumentų lavinomis, tačiau pridūrė suprantantis, jog tai neišvengiama. Kreipdamasis į opozicijos lyderį V. Ižganaitis prašė nedaryti įtakų ir jas nuimti, nes „jos niekam ir niekad nedavė gero, tik vedė prie karų“, prašė pagarbos vienas kitam, tikino, kad nė vienam neuždarytos durys, tad kvietė neaiškumus išsiaiškinti „iki išėjimo į tiesiąją“.

Į tokį viešą pareiškimą sureagavo ir opozicija. Pirmiausiai žodžio pasiprašė Violeta Simonavičienė, kuri opozicijos vardu atsiprašė tų, kurie jaučiasi skriaudžiami, bet pridūrė, kad kitaip ir nebus.

„Opozicija kalbėjo ir kalbės, klausė ir klaus. Tai mūsų stilius. Ir klausti turim ką, – sakė tarybos narė ir pridūrė: – Kai buvom valdžioj, girdim, dirbom blogai, esam opozicijoj – vėl mes trukdom darbui. Manau, reiktų nedėlioti taip nuomonių. Ir pozicija, ir opozicija yra išrinkta rajono žmonių ir nemenku balsų skaičiumi esam patekę prie šio stalo.“

Tarybos narė teigė nelabai suprantanti tokio administracijos direktoriaus pareiškimo, nes darbo visada buvo daug, tik dabar, anot V. Simonavičienės, formuojamas požiūris, kad kiekvienas paklausimas ar pasitikslinimas iš opozicijos yra priešiška nuomonė.

Meras Raimondas Januševičius svarstė, kad galbūt opozicijos „stilius ir iššaukia nepagarbą“ specialistams, su kuriais buvę valdantieji dirbo šešerius metus.

„Gal pasakykite konkrečiai, kuris įžeistas, kokiu konkrečiu klausimu ar sakiniu?“ – teiravosi buvęs meras E. Pilypaitis ir tęsė, kad kai vieno komiteto metu specialistas sako vienaip, kito komiteto metu jau kalba kitaip ir pasakytų žodžių išsigina, „tai aš įtarčiau, kad kaip tik dabar gauna spaudimą ir negali kalbėti, kaip jų įsitikinimai leidžia, o turi prisitaikyti prie prievaizdų, kurie sėdi visuose komitetuose, nors nėra tarybos nariai“.

Žodis „prievaizdas“ nepraslydo pro tarybos nario Ramūno Kauno ausis, kuris teiravosi, ar tai naujos pareigos administracijoje, tačiau E. Pilypaitis patikslino tik tiek, kad ne merą turėjo omeny, tad galima suprasti, kad kalbėjo apie vicemerą Darių Jakavičių.

Anot opozicijos lyderio, teisę gauti visą informaciją svarstomais klausimais suteikia Reglamentas, tad tai opozicija ir daro. Jis pastebėjo, kad dabar savivaldybėje vyrauja nauja tvarka ir ant daugelio dokumentų nenurodomas rengėjas.

„Komitete <...> buvo pasakyta, kad reikia naujų vėjų ir su naujom dvasiom keliaujam į priekį. Tai kas tos naujos dvasios savivaldybėje rengia raštus, kad rengėjo nuorodos jau nėra ant daugelio dokumentų?“ – teiravosi E. Pilypaitis, tačiau atsakymo pateikta nebuvo, nors skaitant kai kuriuos savivaldybės raštus išties kyla dvejonių, ar juos rengė savivaldybės specialistai...

E. Pilypaitis teigė, kad jo replikos nėra priekaištas, o pagalba, kurią jis siūlo ne pirmą kartą, tačiau valdantieji opozicijos pasiūlymams kurti.

Opozicijos lyderis taip pat kėlė klausimą, kodėl jokiais formatais neapsvarstomi tarybos nariams adresuoti paklausimai. Pavyzdžiui, Laisvės partijos Šakių skyriaus siūlymas atsisakyti fejerverkų.

„O kokia mūsų pozicija? Artėja eglučių įžiebimai...“ – klausė buvęs meras, tačiau dabartinis rajono vadovas jam siūlė rūpimus klausimus aptarinėti komitetų posėdžiuose, tačiau juose, kaip teigė E. Pilypaitis, pasisakymus irgi bandoma riboti, o ir apskritai, jo žodžiais, pirmininko pozicija dažniausiai lemianti, kokie klausimai svarstomi.

Beje, kalbant apie poziciją aktualiais klausimais, jos iš rajono valdžios pasigenda ir tarybos narys Ričardas Lekavičius, konkrečiai teiravęsis mero nuomonės dėl nekilnojamojo turto mokesčio.

E. Pilypaitis Finansų ir rajono plėtros komiteto posėdyje ypač daug klausimų turėjo dėl strateginio plano ir pasigedo jo pristatymo, tad galiausiai opozicijos lyderiui buvo pažadėta rūpimais klausimais pateikti išsamią informaciją raštu, už kurią, beje, jis tarybos posėdžio metu padėkojo, tačiau galima svarstyti, ar šis papildomas darbas ir nebuvo paskutinis lašas, turėjęs įtakos V. Ižganaičio pareiškimui...

Tarybos narė Rima Rauktienė vykusią diskusiją palygino su klasės valandėle mokykloje ir apgailestavo dėl besikeičiančių kolegų. Tiesa, kurių konkrečiai, irgi galima tik spėti, tačiau galimai omeny turėjo socialdemokratus. Ji stebėjosi, kokie jie buvo vienoj situacijoj ir kokie yra kitoj, ir jai dėl to „virpa dūšia“.

„Nesuprantu to virsmo. Jeigu tas žmogus kažkoks yra, tai yra...“ – teigė R. Rauktienė, linkėjusi nepamesti žmogiškumo ir kvietusi kolegas pasimatyti įvairiuose renginiuose, į kuriuos yra kviečiami, galbūt ten, svarstė ji, tarp kolegų gimtų drauginga emocija.

O kol kas tos draugingos atmosferos tarp valdančiųjų ir opozicijos nė su žiburiu neina įžvelgti, tad belieka tik stebėti ir stebėtis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.